Η Βρετανία καταργεί σταδιακά, μέσα στην επόμενη εικοσαετία, τα υγρά μαντηλάκια μιας χρήσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθαρισμό, για ντεμακιγιάζ ή ως μωρομάντηλα, στο πλαίσιο του περιορισμού των πλαστικών προϊόντων καθημερινής χρήσης.

Τα μαντηλάκια περιέχουν πολυεστέρα τα οποίο είναι μη βιοδιασπώμενο πλαστικό και έτσι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτά εντάσσονται στα προϊόντα που πρέπει σταδιακά να εκλείψουν από την καθημερινότητα, εκτός και αν οι κατασκευαστές ξεκινήσουν να φτιάχνουν νέα μαντηλάκια που δεν θα περιέχουν πλαστικό.

Το ΒBC αναφέρει ότι τα υγρά μαντηλάκια ευθύνονται για το 93% των περιπτώσεων φραγής υπονόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και έτσι η κυβέρνηση και η βιομηχανία καλούν τους καταναλωτές να μην τα πετούν στις τουαλέτες.

«Υπάρχει συνεργασία με τους κατασκευαστές και τους λιανέμπορους των υγρομάντηλων ώστε η προειδοποίηση στη συσκευασία των προϊόντων να είναι εμφανής και οι καταναλωτές να γνωρίζουν που πρέπει να τα πετάνε» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων.

Επιπλέον, το υπουργείο προσπαθεί τώρα να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να αλλάξουν τη σύσταση των υλικών από τα οποία φτιάχνονται τα υγρά μαντηλάκια ώστε αυτά να ανακυκλώνονται και κατά συνέπεια να πετιούνται άφοβα στις τουαλέτες, καθώς θα είναι βιοδιασπώμενα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βγει στην αγορά πάρα πολλά είδη υγρομάντηλων, με τους κατασκευαστές να προσφέρουν διαφορετικά προϊόντα για το ευαίσθητο δέρμα, για τον καθαρισμό των μωρών, για ντεμακιγιάζ, για τα τσιμπήματα των κουνουπιών, για προστασία από τον ήλιο ή ακόμα και για αποσμητικό. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πολυεστέρα καθώς και άλλα μη βιοδιασπώμενα υλικά.

Τον Ιανουάριο η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2042 θα καταργήσει όλα τα πλαστικά απορρίμματα που δεν είναι αναγκαία και μπορούν να αντικατασταθούν ενώ επιπλέον η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης των πλαστικών καλαμακίων, των μπατονέτων και των αναδευτήρων.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πολωνία: Τρεις νεκροί εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στην Κρακοβία

Τραγωδία στον Σαρωνικό: Νεκρός 52χρονος ναυτικός μετά από πτώση στη θάλασσα

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ επέλεξε τον Γκάντι Άιζενκοτ, αντίπαλο του Νετανιάχου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κρακοβία: Στο όχημά του δράστη εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά

Λασίθι: Ανθρώπινη σορός εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Χρυσή

Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς στην Κρακοβία - Συνελήφθη ο δράστης

«Η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά»: Αντίδραση της Αθήνας στη δήλωση Φιντάν

Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αχυρανθρώπους σε κέντρα - 18 συλλήψεις - Ομολόγησε γνωστός ηθοποιός-μοντέλο

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο επίκεντρο η γυναίκα που προμήθευε τα φάρμακα αναισθησίας

Φιντάν στον ΣΚΑΪ για NAVTEX: «Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά» - «Λύθηκε το πρόβλημα»