Η σπουδαία αυτή αρχαιολογική εύρεση είναι ίσως η πιο σημαντική ανακάλυψη που αφορά τον μυκηναϊκό πολιτισμό, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο για τον «θρόνο του Αγαμέμνονα».

Το τμήμα του βασικού θρόνου του Αγαμέμνονα βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη των Μυκηνών. Το κτίσμα είναι αρκετά ογκώδες, με βάρος μεγαλύτερο των 50 κιλών, ενώ χρονολογικά υπολογίζεται να ανήκει στη τελευταία ιστορική φάση του ανακτόρου των Μυκηνών, δηλαδή από το 13ο αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση στο υπουργείο Παιδείας, πρόκειται πιθανότατα για τμήμα μεγάλου λίθινου καθίσματος, η έδρα του οποίου αποτελείται από βύθισμα πλαισιωμένο από ελαφρώς υπερυψωμένο πλατύ περιχείλωμα. Ο συγκεκριμένος τύπος καθίσματος βρίσκει ακριβές παράλληλο στον αλαβόστρινο θρόνο της Κνωσσού.

Ο καθηγητής στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Ντίκινσον,Χριστοφίλης Μαγγίδης, θεωρεί πως το εύρημα αυτό μαζί με τρία ακόμη θραύσματα που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της αρχαίας πόλης των Μυκηνών ενδέχεται να αποτελούν τμήμα από την βάση ή την διακόσμηση του συγκεκριμένου θρόνου.

Το εύρημα έχει τεράστια σημασία για την αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς αποτελεί τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

Το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να έχεις ενημερωθεί επίσημα για την ανακάλυψη του μυκηναϊκού θρόνου, ενώ εξετάζεται για αν θα γίνουν περαιτέρω έρευνες στο σημείο του εντοπισμού του.

Πηγή: iefimerida.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Επίθεση με σπαθί σε σχολείο της Σουηδίας: Η αστυνομία επιβεβαίωσε τον θάνατο μίας 17χρονης

Κάτω Αχαΐα: Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο 53χρονος – Πώς συνέβη το θανατηφόρο τροχαίο

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε μεγάλο μέρος της χώρας – Ποιες περιοχές βρίσκονται σε κατηγορία 3

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

Το Ιράν έδωσε άδεια σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να περάσουν από το Ορμούζ

Σε τροχιά καύσωνα η Ελλάδα: Κορυφώνεται το κύμα ζέστης – Πού είναι υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Άγιος Δημήτριος: Στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού ο 23χρονος κατηγορούμενος που μαχαίρωσε 18χρονο

Τραμπ: «Θεωρώ το Στενό του Ορμούζ αμερικανική επικράτεια»

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα «αγγίξει» τους 40 βαθμούς

Σε φουλ ρυθμούς επιστρέφει η κυβέρνηση - Υπουργικό τη Δευτέρα με Ταμείο Ανάκαμψης και ΔΕΘ στην ατζέντα