Ιστορικές επιτυχίες, ανεπανάληπτες τιτανομαχίες, απώλειες… Η δεκαετία που περνά στην ιστορία είχε από όλα για το ελληνικό μπάσκετ. Το sport-fm.gr επέλεξε δέκα χαρακτηριστικές φωτογραφίες με τις στιγμές που θα ζουν για πάντα στη μνήμη μας.

Μια αγκαλιά, μια αυτοκρατορία


Ο Παναθηναϊκός είχε μόλις αρχίσει το ράψιμο του… έκτου νικώντας την Μακάμπι στον τελικό του Final Four της Βαρκελώνης το 2011. Τα δύο πρόσωπα που συνδέθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο με την πράσινη αυτοκρατορία ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η ζεστή τους αγκαλιά ήταν το ιδανικό ενσταντανέ για να «ντύσει» αυτή την πολύ όμορφη ιστορία.

Η ανατροπή του αιώνα

Είναι η κορυφαία ανατροπή στην ιστορία του ευρωπαϊκού (και ίσως όχι μόνο) μπάσκετ και δύσκολα θα ξεπεραστεί ποτέ. Ο Ολυμπιακός από το -19 στα τέλη της τρίτης περιόδου κατάφερε όχι απλώς να επιστρέψει στο ματς απέναντι στην ζάπλουτη και πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ στον τελικό της Πόλης το 2012, αλλά και να ολοκληρώσει το θαύμα με τον Βασίλη Σπανούλη να σερβίρει στον Γιώργο Πρίντεζη το πεταχτάρι που υπέγραψε το ανεπανάληπτο έπος.

Το τέλος δύο «στρατιωτών»

Η δεκαετία που φεύγει δεν ήταν και η καλύτερη για την Εθνική. Η τελευταία της μεγάλη επιτυχία εντοπίζεται το 2009 και στα χρόνια που μεσολάβησαν είχε πολλές χαμένες ευκαιρίες. Όπως το 2015, στο Ευρωμπάσκετ της Λιλ όταν η ήττα από τον κακό δαίμονα Ισπανία έφραξε το δρόμο προς την τετράδα. Στο ματς κατάταξης με την Λετονία οι τρεις παλιοσειρές, Σπανούλης, Ζήσης και Μπουρούσης, αυθόρμητα αγκαλιάστηκαν προαναγγέλλοντας τον επίλογο. Για τους δύο «κουμπάρους» ήταν πράγματι το κύκνειο άσμα, σε αντίθεση με τον τρίτο που παραμένει ενεργός και πλέον είναι κι αρχηγός.

Η απόλυτη σεκάνς

Τελικοί 2016. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αρνείται να αφήσει να γίνει ο τέταρτος τελικός του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του και με τρίποντο βάζει μπροστά την ομάδα του. Στην αμέσως επόμενη επίθεση, ο Βασίλης Σπανούλης ανταποδίδει και ο Ολυμπιακός στέφεται πρωταθλητής με 3-1. Η απόλυτη σεκάνς των ντέρμπι των «αιωνίων» που στιγματίστηκαν για χρόνια από δύο θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι «ερυθρόλευκοι» έφευγαν πανηγυρίζοντας για τα αποδυτήρια, ενώ οι «πράσινοι» στις κερκίδες έκλαιγαν όχι για ένα χαμένο πρωτάθλημα αλλά γιατί κατάλαβαν ότι είχε έρθει το τέλος για τον δικό της «Μήτσο».

«Τι κάναμε ρε;»

Ποιος είπε ότι το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι μόνο ανδρική υπόθεση; Η Εθνική Γυναικών κόντρα σε όλα τα προγνωστικά ξεπέρασε τις βλέψεις και των πιο αισιόδοξων φτάνοντας το 2017 στην τετράδα του Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας. Η ατάκα «Τι κάναμε ρε;» που μοιράστηκαν οι ηγετικές μορφές της ομάδας, Εβίνα Μάλτση και Στέλλα Καλτσίδου, μετά τον θρίαμβο με 84-55 επί της Τουρκίας στον προημιτελικό ήταν χαρακτηριστική για το μέγεθος του επιτεύγματος.

Γκάλης ο «αθάνατος»

Όχι ότι είχε ανάγκη κάποια πιστοποίηση της ανυπολόγιστης προσφοράς του στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά ο Νίκος Γκάλης έγινε και τυπικά μέλος του πάνθεον του αθλήματος το 2017. Στην τελετή εισόδου του στο Naismith Hall of Fame το 2017 έκανε εμφάνιση… «γκάνγκστερ» με λευκό σμόκιν και έδειξε ότι εκτός από κάθε προσωπικό αντίπαλο ξέρει να κερδίζει και τις εντυπώσεις ακόμη και στην μεγαλύτερη σκηνή του πλανήτη μπάσκετ.

Από την Β’ Εθνική στο τριπλ-κράουν μέσα σε έναν χρόνο

Η δεκαετία αυτή ήταν ένα συναισθηματικό roller coaster για τους φίλους της ΑΕΚ και στο μπάσκετ. Από τον άδοξο υποβιβασμό του 2011 και την περιπλάνηση στα… κατσάβραχα της Α2 και της Β’ Εθνικής, μέχρι την σωτήρια ανάληψη των ηνίων από τον Μάκη Αγγελόπουλο, το πολύπαθο τμήμα έμελε να ζήσει ένα απίστευτοo deja vu στα 50 χρόνια από το έπος του Καλλιμάρμαρου. Το Κύπελλο Ελλάδος τον Φλεβάρη του 2018 ήταν μόνο η αρχή, το Basketball Champions League τον Μάιο στο ΟΑΚΑ ήταν το αποκορύφωμα και το Διηπειρωτικό τον Φλεβάρη του 2019 το κερασάκι στην τούρτα προσφέροντας αφορμή στους φίλους της ομάδας να φωνάζουν δικαιολογημένα «βασίλισσα ξανά».

Παύλο, θεέ, για πάντα ανάμεσά μας

Ράγισαν καρδιές τον Ιούνιο του 2018 στο ΟΑΚΑ. Ο ευεργέτης του μπασκετικού Παναθηναϊκού, Παύλος Γιαννακόπουλος, ο άνθρωπος που αποτέλεσε την προϋπόθεση για να υπηρετήσουν τόσοι θρύλοι του αθλήματος την ομάδα και να φέρουν τόσους τίτλους, έφυγε από τη ζωή. Ο κόσμος της ομάδας, αλλά όχι μόνο τίμησε τη μνήμη του. Το «Παύλο θεέ για πάντα ανάμεσά μας, μια ζωή θα είσαι μέσα στην καρδιά μας» δόνησε για ώρα την ατμόσφαιρα, με τον αδερφό του, Θανάση, να λυγίζει προτού συναντήσει και ο ίδιος τον εκλιπόντα λίγους μήνες μετά, μεγαλώνοντας το κενό και αφήνοντας ακόμη βαρύτερη κληρονομιά στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Μην κλαις, Γιάννη, είσαι ο MVP

Από πλανόδιος για τα προς το ζην και «παράνομος» στην ίδια του την χώρα, στην κορυφή του κόσμου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε την μεγαλύτερη διαδρομή που μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους και από τα Σεπόλια και τον Φιλαθλητικό έφτασε να κατακτά το μεγαλύτερο παράσημο στο ΝΒΑ. Το σπαραχτικό κλάμα του κατά την απονομή του βραβείου του MVP συγκλόνισε όλο τον κόσμο και έστειλε απανταχού το μήνυμα πως τα όνειρα όχι μόνο δεν απαγορεύονται αλλά σε αυτούς που αξίζουν και μοχθούν γι’ αυτά συχνά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Δύο «γίγαντες» σε κίνδυνο

Δυστυχώς εδώ δεν πρόκειται για φωτογραφία, αλλά για βαθμολογία. Το τέλος του 2019 βρίσκει τις δύο ομάδες που άλλοτε μονοπωλούσαν τους τίτλους και καθήλωναν όλη την Ελλάδα στα ντέρμπι τους να συγκατοικούν στον πάτο της Basket League. ΠΑΟΚ και Άρης πληρώνοντας τις αμαρτίες διοικήσεων και την έλλειψη ανθρώπων με όραμα και ικανότητες έφτασαν να φυτοζωούν κι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι στενάχωρο για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube