• Με τον Ατρόμητο λοιπόν ξεκινάει ο Ολυμπιακός το φετινό πρωτάθλημα, απόψε στο Καραϊσκάκη. Την ομάδα που νομίζω ότι μετά τους πέντε πρώτες της περασμένης διετίας έχει το καλύτερο ρόστερ στην κατηγορία, με τις προσθήκες των Κυριάκου Παπαδόπουλου, Κουλούρη, Χατζηισαία, Κλωναρίδη, Σπιριντόνοβιτς (όταν έπαιζε στον Πανιώνιο τον είχε σκεφθεί να τον πάρει ο Μαρτίνς), Καρτάλη, Μπεντινέλι!

• Πρεμιέρα είναι και όπως λέμε η πρεμιέρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σε εντός έδρας πρεμιέρα ο Ολυμπιακός στα 50 χρόνια της Α΄ Εθνικής δεν έχει κερδίσει μόνο τον Παναθηναϊκό! Το 1981 (1-1) και το 1993 (0-0). Όλες οι άλλες πρεμιέρες του είναι νικηφόρες, όταν αυτές είναι εντός έδρας. Οι πιο δύσκολες; Δύο με την Ξάνθη! Και τις δύο νίκες με 2-1, το 2011 με γκολ του Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις και το 2006 με γκολ του Ριβάλντο στο 86’!

• Υπάρχουν κι άλλες δύσκολες νίκες, όπως οι δύο επί Μαρτίνς, 1-0 με τον Αστέρα Τρίπολης το 2019 και 1-0 με τον Λεβαδειακό το 2018. Άλλες δύο με την Καλλιθέα, 2-1 το 2004 και 1-0 το 2002! Αλλά και ακόμη πιο παλιά: 1-0 τον ΟΦΗ το 1996, 1-0 τον Ηρακλή το 1992, 2-1 τον Πανσερραϊκό το 1983, 4-3 τη Λάρισα το 1978, ξανά 4-3 τον Άρη το 1976, 1-0 πάλι τον Άρη το 1974, 2-1 τη Βέροια το 1971, 1-0 τον Παναιγιάλειο το μακρινό 1962.

• Αλλά συνήθως οι νίκες του Ολυμπιακού στις πρεμιέρες του εντός έδρας είναι άνετες. Και γενικά στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του, ακόμη κι όταν είναι την 2η η, την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός σχεδόν πάντοτε είναι νικητής. Ποιο είναι το «ωραίο»; Δεν έχει κερδίσει δύο φορές νεοφώτιστες ομάδες! Το 2009 την Καβάλα (0-0) στο Καραϊσκάκη και το 1998 την Ελευσίνα (1-1) στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, εκείνη η πρώτη ισοπαλία είχε στοιχίσει την απόλυση του Κετσπάγια!

• Τη μοναδική άλλη φορά που ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι του (όταν αυτό έγινε τη 2η η, την 3η αγωνιστική) ήταν την ΑΕΚ το 1987 (2-2). Την ΑΕΚ την οποία έχει κερδίσει και τις τρεις άλλες φορές όταν έπαιξε μαζί της πρώτο παιχνίδι εντός έδρας: 2-1 το 1969, 1-0 το 1977 και 4-2 το 1991!

• Τέλος πάντων, σε μισό αιώνα πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός πρώτο παιχνίδι εντός έδρας (είτε σε πρεμιέρα, είτε σε 2η η,3η αγωνιστική) δεν έχει κερδίσει πέντε φορές όπως είδαμε, τις δύο με τον ΠΑΟ, τη μία με την ΑΕΚ και τις δύο με Καβάλα κι Ελευσίνα! Πάει μία φορά τη δεκαετία!



• Τώρα, σημασία έχει όμως να δούμε και τι κάνει ο Ατρόμητος στις δικές του πρεμιέρες. Και θα έλεγα και γενικά τι κάνει στο πρώτο του εκτός έδρας παιχνίδι κάθε πρωταθλήματος. Η δε απάντηση είναι πολύ καλή για το Περιστέρι-έχει πολύ καλά αποτελέσματα στα εφτά αμέσως προηγούμενα πρωταθλήματα: για την ακρίβεια τρία διπλά, τρεις ισοπαλίες (τελευταία πέρυσι, 1-1 στην Τούμπα) και μία ήττα! Είναι εντυπωσιακό ότι το κάθε του ξεκίνημα του πρωταθλήματος είναι καλύτερος εκτός έδρας, παρά εντός!

• Υπάρχει μάλιστα κι ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, το 2013, τη 2η αγωνιστική, που ήταν το πρώτο εντός έδρας για τον Ολυμπιακό σε εκείνη τη σεζόν και το πρώτο εκτός έδρας για τον Ατρόμητο. Με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με μεγάλη δυσκολία 2-1, αφού χρειάστηκε να κάνει ανατροπή με γκολ των Φουστέρ, Σαβιόλα, καθώς έχανε 0-1 από το ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου!

• Παρεμπιπτόντως, ο Ολυμπιακός απόψε θα παίξει χωρίς τους τρεις παίκτες που πρωταγωνίστησαν στα έξι ευρωπαϊκά καλοκαιρινά παιχνίδια του: τον Μαντί Καμαρά (δύο γκολ, το μοναδικό στο 1-0 με τη Νέφτσι και το πρώτο στο 3-0 με την Σλόβαν), τον Μασούρα (ένα γκολ, το μοναδικό στο 1-0 στο Μπακού και μία ασίστ, για το πρώτο γκολ στο 2-2 στη Βουλγαρία) και τον Αγκιμπού (ένα γκολ, το μοναδικό στο 1-1 με την Λούντογκορετς). Μάλιστα, τα γκολ των Μαντί με την Σλόβαν κι Αγκιμπού με τη Λούντογκορετς, προήλθαν από σουτ των Αγκιμπού και Μαντί, που κοντραρίστηκαν!

• Από την άλλη θα είναι παρόντες ο Βαλμπουενά, που είναι ο δημιουργός τεσσάρων γκολ κι ο Ελ Αραμπί, που έχει σκοράρει δύο φορές (τη μία στο 2-2 στην Σλοβακία και την άλλη στη Βουλγαρία με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος), όπως κι οι Ονιεκούρου και Μπουχαλάκης, που πρωταγωνίστησαν (ως σκόρερ και δημιουργός αντίστοιχα) στο άλλο γκολ του Ολυμπιακού στην Μπρατισλάβα, αλλά και οι Σισέ και Εμβιλά, σκόρερ με την Σλόβαν στο 3-0 και τη Λούντογκορετς στο 2-2 αντίστοιχα.

• Άντε να δούμε και τον Ρόνι Λόπες!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube