Η πορεία του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ κρίνεται επιτυχημένη, αλλά το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται εκσυγχρονισμό, όπως δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Τάσος Δελημπαλταδάκης, με αφορμή την υποψηφιότητά του στις εκλογές της ομοσπονδίας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Τάσος Δελημπαλταδάκης στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στους Τόλη Κοτζιά και Μάνο Ζερβάκη:

Για τον λόγο που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα στις εκλογές της ΕΟΚ: «Η δουλειά του μάνατζερ είναι 2-3 μήνες το καλοκαίρι και μετά τους άλλους εννιά κάθεσαι. Από την άλλη, είναι από τις πιο δύσκολες δουλειές, ειδικά την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να γίνει μία μεταγραφή, να διασφαλίσεις τον παίκτη σου και αυτό είναι δύσκολο στην Ελλάδα. Είχαμε μία καλή δεκαετία από το 2000 μέχρι το 2010 και μία άσχημη από το 2011 και μετά. Δεν είναι εύκολο. Δεν εκπροσωπείς ένα άτομο, αλλά προσπαθείς να κοντρολάρεις 5-6 άτομα γύρω από τον αθλητή. Μετά από 30 χρόνια νιώθω μεγάλη κούραση και πιστεύω ότι ο κύκλος πρέπει να κλείσει. Έτσι, ήρθε η σκέψη της ομοσπονδίας».

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο όλα αυτά τα χρόνια: «Να κρίνω εγώ την πορεία του δεν είναι το πιο σωστό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μαζί με τους αθλητές έφεραν επιτυχίες και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης το ελληνικό μπάσκετ. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε 1-2 βήματα παραπάνω για να εκσυγχρονιστούμε. Είτε η Α1, είτε η Α2. Είμαι χρόνια σε κόντρα μαζί του, λόγω της δουλειάς μου, αλλά οι προσωπικές μας σχέσεις είναι καλές. Είναι δουλειά μας είναι τέτοια που δεν του αρέσει και μας… βρίζει. Το θεωρώ επιτυχημένο το έργο του, αλλά θεωρώ ότι δεν είχε τη βοήθεια από τους ανθρώπους που είχε γύρω του για να κλείσουν τον κύκλο του».

Για το ποιο είναι το πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ: «Είναι πολλά τα προβλήματα, αλλά για μένα είναι τι κάνει ο Έλληνας αθλητής από τα 18 μέχρι τα 22. Στο ελληνικό μπάσκετ δεν υπάρχει το μεταβατικό στάδιο, όπως στις ΗΠΑ. Ο αθλητής δεν έχει τι να κάνει, εκτός από εκείνους που ξεχωρίζουν. Όταν δεν μπορεί ο Χαραλαμπόπουλος να βρει τον χρόνο που αξίζει σε ομάδα, φανταστείτε τι γίνεται με τα παιδιά που δεν έχουν το ταλέντο του ή το ταλέντο του Παπαγιάννη και του Κόνιαρη. Η τετραετία αυτή είναι πολύ σημαντική για τον αθλητή και είναι χαμένη. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό το κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό για τους αθλητές. Παπαλουκάς, Τσαρτσαρής, Χατζηβρέττας και Ντικούδης δεν είχαν παίξει Εθνική Παίδων, αλλά δείτε που έφτασαν».

Για το ντραφτ που πρότεινε: «Η πρόταση έχει να κάνει ότι μέχρι τα 18 ο αθλητές δεν πρέπει να μετακινηθεί από μία ομάδα. Για να καταλάβει τι σημαίνει η ομάδα, οι συμπαίκτες και να μην αλλάζει συνέχεια περιβάλλον. Να καταλάβει τι σημαίνει η έννοια του εφόρου… Πιστεύω ότι ένας καλός αθλητής δεν χάνεται. Μπορεί να αργήσει να φανεί, αλλά θα βρει τον δρόμο του. Άρα, δεν χρειάζεται βιασύνη από τους αθλητές, τους γονείς και τους μάνατζερ. Και εγώ έχω κάνει λάθη. Μέχρι τα 18 θα πρέπει να σταματήσουν τις μεταγραφές. Να γίνει μία διαδικασία ενός ντραφτ, που θέλει υπουργική απόφαση, βέβαια. Μετά όταν περάσει τα 18 να υπάρχει το διπλό δελτίο στην ηλικία 18-21, με τις ομάδες να τους πληρώσουν και να μην τους… χαντακώνουν, αλλά να παίζουν και να μην βλέπουν τον αγώνα από τον πάγκο. Το διπλό δελτίο σημαίνει να ανήκει στην ομάδα, αλλά να μπορεί να παίζει και σε άλλη ομάδα. Οι νεαροί παίκτες βλέπουν στα αποδυτήρια πως αντιδρούν οι μεγάλοι παίκτες και προπονητές και αυτά είναι εμπειρίες, αλλά το θέμα είναι να πάρουν και εμπειρίες στο παρκέ. Πιστεύω ότι μέχρι τα 21 θα έχει ξεκαθαρίσει ποιος αθλητής αξίζει να παίζει στην Α1 και στην Εθνική ομάδα».

Για το επαγγελματικό μπάσκετ: «Δεν υπάρχει επαγγελματικό μπάσκετ. Μέρα με τη μέρα φεύγουν ομάδες. Έξι ομάδες έχουν μείνει».

Για το πόσες ομάδες αντέχει η Α1: «Εγώ θα ήθελα 18 επαγγελματικές ομάδες, αλλά να μπουν κριτήρια. Παράδειγμα, μία ομάδα σαν την Ξάνθη. Να μην χρειάζεται να περάσει όλη αυτή τη διαδικασία με πολλές κατηγορίες και πολλά έξοδα για να παίξει στη μεγάλη κατηγορία. Θα πρέπει να ορίσουμε μία εγγυητική ύψους 500.000 ευρώ, ένα γήπεδο 2-3 χιλιάδων θέσεων και να σε μία πόλη που θα είναι κοντά σε αεροδρόμιο. Πρέπει από τώρα να υπάρξει μία πρόβλεψη για του χρόνου. Έτσι, θα εμφανιστούν το Ηράκλειο, η Ξάνθη, τα Γιάννενα. Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει αυτό».

Για τη μεταγραφή του Φάνη Χριστοδούλου στον Παναθηναϊκό: «Έγινε σχετικά γρήγορα, αλλά ήταν λίγο επεισοδιακή. Ήταν ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ με τον Ιωαννίδη. Ο Χριστοδούλου μου είχε πει ότι θέλει να πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά πως ήθελε να ταλαιπωρήσει τον Ιωαννίδη γιατί του είχε χαλάσει τη μεταγραφή του από τον Πανιώνιο στον Ολυμπιακό. Πήγε στον Παναθηναϊκό τελικά και μετά εγώ είδα και 20 φίλους της ΑΕΚ κάτω από το σπίτι μου… Ο Χριστοδούλου είχε συμβόλαιο δύο ετών, όπου τον πρώτο χρόνο θα έπαιρνε 200 εκατ. δραχμές και 250 εκατ. τη δεύτερη χρονιά. Το καλοκαίρι μου είπε ότι δεν ήθελε να παίξει τη δεύτερη χρονιά, γιατί πονούσε το πόδι του. Εγώ προσπαθούσα να τον πείσω να παίξει. Μου είπε ότι δεν ήταν καλά. Αλλά, ο Χριστοδούλου τους είπε την αλήθεια και έτσι χάρισε 250 εκατ. δραχμές, ενώ θα μπορούσε να τους κοροϊδέψει και να κάτσει στο συμβόλαιό του».

Για να καταλήξει: «Είναι σημαντικές οι εκλογές και θα πρέπει να υπάρξει μία σύμπνοια με όλους. Πρέπει όλοι να κάτσουν σε ένα τραπέζι για να βρεθεί μία λύση. Όλοι έχουν κάτι να προσφέρουν».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube