Κυρώσεις πρωτίστως συμβολικού χαρακτήρα αποφάσισαν να επιβάλουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ποινές προβλέπουν την ακύρωση προενταξιακής βοήθειας ύψους 146 εκατομμυρίων ευρώ, την αναστολή των δανείων που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την διακοπή των συζητήσεων για συμφωνία στις αερομεταφορές και τον προσωρινό τερματισμό των διμερών επαφών σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά.

Οι εταίροι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα εάν η Τουρκία επιμείνει στην έκνομη δραστηριότητά της.

Το κοινό ανακοινωθέν πάντως αναμένεται να εκδοθεί είτε σήμερα το βράδυ είτε αύριο, προκειμένου να μην δοθεί η εντύπωση πως η Ένωση επιχειρεί να προσβάλει την Άγκυρα ανήμερα της τρίτης επετείου από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες πως δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

Υποστηρίζει πως το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ», που εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αμφισβητώντας ευθέως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, όμως η Τουρκία υποστηρίζει πως έχει λάβει άδεια αξιοποίησης υποθαλάσσιων οικοπέδων από το ψευδοκράτος.

Χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτρερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει το «Γιαβούζ» έως ότου η Λευκωσία αποδεχτεί την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για διακοινοτική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη εξετάζει την πρόταση, η οποία έχει επίσης σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Οικογενειακή τραγωδία το Μεγάλο Σάββατο στη Σάμο: 49χρονη με ψυχολογικά προβλήματα σκότωσε τον πατέρα της

Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ για το πασχαλινό τραπέζι: Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Πάσχα στα Μετέωρα: Εκδηλώσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής

Πάσχα 2024: Μέχρι τι ώρα θα είναι σήμερα ανοικτά τα καταστήματα

Η μεγάλη έξοδος του Πάσχα: Γεμάτα πλοία, ΚΤΕΛ, αεροπλάνα - Πάνω από 420.000 οχήματα πέρασαν τα διόδια στις εθνικές οδούς

Με τι καιρό θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα - Η αναλυτική πρόβλεψη της ΕΜΥ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις πλημμύρες στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί, 74 οι αγνοούμενοι

Αγρίνιο: Εκρηκτικό θέαμα από τους χαλκουνάδες - Δείτε βίντεο

ΗΠΑ: Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της εφόδου στο Columbia

Στο Κάιρο μεταβαίνει αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει για την εκεχειρία στη Γάζα