Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, η Σπορτ Ρεσίφε μπορεί να υπερηφανεύεται και επίσημα πως είναι πρωταθλήτρια Βραζιλίας… 1987!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας «έδωσε» με ψήφους 3-1 τον τίτλο εκείνης της χρονιάς στην ομάδα απ’ το Ρεσίφε, επιβραβεύοντας τις τότε προσπάθειες των «λιονταριών» στο χορτάρι. Τι ακριβώς είχε συμβεί;

Το 1987, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) ανακοίνωσε πως δεν είχε τα απαραίτητα κονδύλια για την διοργάνωση του πρωταθλήματος.

Έτσι, δημιουργήθηκε το «Κλαμπ των 13», μία ομοσπονδία η οποία αποτελείτο από τις 13 καλύτερες ομάδες της χώρας. Η ομοσπονδία αυτή αποφάσισε να διοργανώσει το δικό της πρωτάθλημα, το οποίο ονομάστηκε «Copa Uniao».

Εν τέλει όμως, ύστερα από πιέσεις των μικρότερων συλλόγων, οι οποίοι δεν είχαν εισχωρήσει στην νέα λίγκα, η Ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να διεξάγει κανονικά το πρωτάθλημα με την συμμετοχή 16 ομάδων. Το πρωτάθλημα αυτό θα έβγαζε έναν νικητή, ο οποίος θα αντιμετώπιζε τον πρωταθλητή του «Copa Uniao» σε αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή της χώρας, ο οποίος θα εκπροσωπούσε την Βραζιλία στο Copa Libertadores της επόμενης σεζόν.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το «Κλαμπ των 13», οι οποίοι… σνόμπαραν την διοργάνωση της Ομοσπονδίας και αρνήθηκαν να κατέβει η πρωταθλήτρια Φλαμένγκο στον αγώνα μπαράζ.

Έτσι, την θέση για το Copa Libertadores του 1988 πήρε η νικήτρια του πρωταθλήματος της Ομοσπονδίας, Σπορτ Ρεσίφε!

Μέσα στα επόμενα χρόνια υπήρξε έντονη διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων για το ποια είναι η πρωταθλήτρια Βραζιλίας για το 1987, η οποία έλαβε επιτέλους τέλος στις δικαστικές αίθουσες.

Με ψήφους 3-1 λοιπόν, καθώς ένας εκ των πέντε δικαστών είχε σχέσεις με την Φλαμένγκο και εξαιρέθηκε, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε πως πρωταθλήτρια για το 1987 είναι η Σπορτ Ρεσίφε.

Πάντως, ο δικαστής Λουίς Ρομπέρτο Μπαρόσο δεν… απόλαυσε την διαδικασία, καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει χειρότερο μέρος από μια δικαστική αίθουσα για να επιλυθούν αθλητικά ζητήματα».

Η Σπορτ Ρεσίφε «γιόρτασε» την δικαστική απόφαση μέσω Twitter, σχολιάζοντας πως «είναι αναμφισβήτητα δικό μας, ξανά. Και στο δικαστήριο, νικήσαμε αυτούς που έτρεξαν».

Η Φλαμένγκο… απάντησε, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της ομάδας του 1987 με το σχόλιο «στο χορτάρι, με την μπάλα, πάντα Φλαμένγκο. Πρωταθλητές 1987».





ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube