Σε φιάσκο εξελίσσεται μία ακόμη πολύκροτη υπόθεση λαθρεμπορίας σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, με το Δημόσιο να καλείται να καταβάλει σε Daimler και BMW 133 εκατ. ευρώ, αφού, σύμφωνα με το δικαστήριο, «δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, ενώ τα αντίθετα υποστηριζόμενα από το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμα».

Η υπόθεση αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκαν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οπότε και επιβλήθηκε ο φόρος πολυτελείας.

Oι δύο γερμανικοί κολοσσοί πραγματοποιούσαν ενδοομιλικές πωλήσεις προς τις Mercedes Hellas και BMW Hellas σε χαμηλά ποσά προκειμένου να μην ανεβάσουν τις τιμές (λόγω επιβολής φόρου πολυτελείας και αυξημένων δασμών) στη λιανική, με στόχο να καταφέρουν να επιβιώσουν καθώς η πτώση στις πωλήσεις ξεπερνούσε το 40%.

Tο ΣΔΟΕ βάζει στο μικροσκόπιο όσα οχήματα των Daimler και BMW εισήχθησαν από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Ωστόσο, δεν καταλογίζει κανένα πρόστιμο, για να φτάσουμε στο 2015 όπου ο φάκελος εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτός.

Τελικά, στις 20 Ιουλίου του 2017 οι ελεγκτές αποφαίνονται ότι οι δύο εταιρείες με ιδιαίτερα τεχνάσματα διαπράττουν λαθρεμπορία. Συγκεκριμένα, στη Mercedes Hellas καταλογίζουν διαφυγόντες φόρους, τέλη και πρόστιμα λαθρεμπορίας ύψους 84,4 εκατ. ευρώ για 6.300 αυτοκίνητα που εισήχθησαν τη χρονική περίοδο των ελέγχων. Στη δε BMW Hellas επιβάλλονται πρόστιμα για διαφυγόντες φόρους, τέλη και λαθρεμπορία 48,8 εκατ. ευρώ για 5.150 εισαχθέντα αυτοκίνητα. Με απλά ελληνικά, σύμφωνα με το πόρισμα του Τελωνείου Αθηνών, στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν 11.450 «λαθραία» αυτοκίνητα Mercedes και BMW.

Οι δύο εταιρείες, αν και αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ελέγχων, υποστηρίζοντας σθεναρά ότι δεν υπάρχει κανένα αδίκημα, καταβάλλουν και τα 133 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Παράλληλα, καταθέτουν προσφυγή κατά της απόφασης και αναθέτουν σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία την υπόθεση. Μάλιστα, προτού καλά - καλά καταλογιστούν τα πρόστιμα, οδηγούνται στο γραφείο του ανακριτή τα μέλη των Δ.Σ. των δύο εταιρειών μετά από ποινική δίωξη που ασκείται σε βάρος τους για λαθρεμπορία.

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις δύο εταιρείες και το ελληνικό Δημόσιο κράτησε πολλούς μήνες. Βασικό υπερασπιστικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο, αλλά μια επιχειρηματική συμπεριφορά σε μια οικονομία και χώρα που βρίσκονται σε βαθιά οικονομική κρίση. Τελικά, οι αποφάσεις 4352/2018 για τη Mercedes και 4359/2018 για τη BMW είναι απαλλακτικές.

Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, τα όσα υποστηρίζει το Ελληνικό Δημόσιο απορρίπτονται ως αβάσιμα, και το υποχρεώνει να ανοίξει τα ταμεία του και να δώσει συνολικά στις δύο θυγατρικές των γερμανικών κολοσσών το ποσό των 133 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θα πρέπει να αποδοθεί και το παράβολο που καταβλήθηκε και συνολικά φέρεται να αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, στις αποφάσεις που εκδόθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου έχει δικαίωμα να ασκήσει αναίρεση το Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε 60 ημέρες.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γνώριμος στις αρχές ο δράστης της δολοφονίας έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι - «Ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό του

Επιστολική ψήφος: 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες έχουν εγγραφεί – Λήγει σήμερα η προθεσμία

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Εκτιμώ σχεδόν βέβαιη την έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι

Αύριο θα καταβληθούν μέσω ΟΠΕΚΑ τα κοινωνικά επιδόματα στους δικαιούχους

Έσπασε φράγμα στο Ναϊρόμπι - Δεκάδες νεκροί - Ψάχνουν αγνούμενους στις λάσπες

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο Κασσελάκη

Λασίθι: Απεγνωσμένος άνδρας απειλούσε να αυτοπυρποληθεί έξω από τη ΔΕΗ, λόγω χρεών

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Τέθηκε υπό κράτηση στο Παρίσι μετά τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ρεύμα: Σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου - Από 23:00 έως 07:00

Πρακτικές συμβουλές για τα κόκκινα αβγά και τα ψητά του Πάσχα από τον ΕΦΕΤ - Πώς να μην πάθουμε δηλητηρίαση