Ο ομοσπονδιακός τεχνικός τόνισε πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πρώην σοβιετικής χώρας είναι καλύτερη ομάδα από τις Κροατία και Ρουμανία και πως πρέπει να βλέπουν κάθε ματς ξεχωριστά από 'δω και πέρα, ώστε να φτάσουν στην πρόκριση, ζήτησε από τον κόσμο να γεμίσει το Χαλκιοπούλειο και χαρακτήρισε ιδανικές τις συνθήκες για αγώνες βόλεϊ στη Λαμία.

Αναλυτικά: «Οι ευχαριστίες προς την πόλη και τις τοπικές κοινωνίες είναι ουσίας και όχι τύποις. Η Λαμία είναι μια πόλη που ασχολιόταν με το βόλεϊ την εποχή που δεν το ήξερε η υπόλοιπη Ελλάδα, από την εποχή του παλιού κλειστού στο γυμνάσιο κι έχει δώσει αθλητές, προπονητές, ομάδες κι είμαι σίγουρος ότι θα δώσει και στο μέλλον, γιατί το κάνει καλά και το αγαπάει.

Θέλω να συνεχίσω αυτό που ανέφερε προηγουμένως η κυρία Αργύρη. Εδώ κάνουμε πράγματα τα οποία πριν λίγα χρόνια φάνταζαν σχεδόν αυτονόητα. Η κοινωνία μας "μαστίζεται" από οικονομική και, κατά συνέπεια, κι από κοινωνική κρίση. Οι κανόνες των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούμε διαφοροποιούνται διαρκώς κι είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια σχεδόν αυτοματοποιημένη προσαρμογή σε κάθε καινούργια αλλαγή.

Τι ήταν, όμως, αυτονόητο πριν από λίγα χρόνια; Το να συμμετέχουμε στις διοργανώσεις, γιατί όπως συνηθίζω να λέω, ο ελληνικός αθλητισμός ήταν βασισμένος στον "όλα τα θέλω" και στον "όλα τα δίνω". Το κράτος έδινε αβέρτα λεφτά, καθώς υπήρχε ένας μηχανισμός που ξόδευε χρήματα κατά συρροή. Το κράτος "αβερταδίνος" ήθελε να μαζεύει διακρίσεις κι αυτό φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται αυτονόητο.

Αυτονόητο, από την άλλη μεριά, είναι να διοργανώνουμε αγώνες σε διάφορες πόλεις της χώρας, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ίδιο κράτος "αβερταδίνο". Αυτονόητο είναι να έχουμε πλήρεις ομάδες. Δηλαδή, οι καλύτεροι Έλληνες αθλητές των εποχών, επιχορηγούμενοι από τον "αβερταδίνο" να δίνουν το "παρών". Αυτονόητο, επίσης, ήταν να έχουμε πλήρη προπονητικά επιτελεία και πλήρη ιατρική υποστήριξη.

Αυτό το αυτονόητο έχει πάψει να υπάρχει και θα έλεγα ότι εμείς είμαστε εδώ ως υπερασπιστές της καλής πλευράς του αυτονόητου. Δηλαδή, ότι πρέπει να συμμετέχουμε για να εκπροσωπείται η χώρα, ότι πρέπει να διοργανώνουμε αγώνες, ώστε ο αθλητισμός να έχει πρόσβαση στην κοινωνία, ότι πρέπει να έχουμε πλήρεις ομάδες για να τιμούμε τους αθλητές μας που θέλουν να αγωνίζονται σε αυτές, ότι θα πρέπει να έχουμε πλήρη ιατρικά και προπονητικά επιτελεία για να τιμούμε την επιστημονική τάξη της χώρας που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο.

Νομίζω ότι όλοι εμείς εδώ πέρα είμαστε υπερασπιστές του αυτονόητου που χάθηκε και ψάχνουμε να ξαναβρούμε. Κι αυτή είναι η προσφορά μας στην πατρίδα μας. Δεν είναι μόνο οι νίκες, αλλά το ότι υπάρχουμε, διοργανώνουμε αγώνες και εκπροσωπούμε επάξια την πατρίδα μας, είναι πολύ σημαντικό. Γιατί, αντίστοιχες κρίσεις σε άλλες χώρες σήμαναν πραγματικά τη διάλυση στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες την περίοδο 1989-1995 ή τις χώρες που άλλαξαν έντονα πολιτικό καθεστώς.

Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η Λευκορωσία είναι μια πολύ καλή ομάδα, η οποία έχει εξασφαλίσει την συμμετοχή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Είναι μια εξαιρετική ομάδα, την οποία θεωρώ καλύτερη από Κροατία, Ρουμανία και ίδιου επιπέδου με την Τουρκία, αλλά είχε πολλά προβλήματα τραυματισμών και ουδέποτε έπαιξε πλήρης. Εμείς πρέπει να δούμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά ως απόλυτο κίνητρο απόδοσης. Να μη βλέπουμε τη νίκη, αλλά με ποιο μηχανισμό θα φτάσουμε σε αυτή.

Θέλουμε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο και για τη δροσιά, αλλά και γιατί θα δει ένα ωραίο άθλημα, υψηλού επιπέδου από τέσσερις ομάδες που δεν έχει την ευκαιρία να τις βλέπει συχνά κι αυτό γιατί η αντιμετώπιση που έχει πολλές φορές το άθλημα (και με δική μας ευθύνη) από τα ΜΜΕ είναι χαμηλότερη από την πρόσβαση που έχει το άθλημα στην κοινωνία».

Ο αρχηγός Μενέλαος Κοκκινάκης τόνισε, από την πλευρά του, πως: «Θέλουμε κι εμείς, από την πλευρά μας, να ευχαριστήσουμε τη Λαμία για τη φιλοξενία που μας προσφέρουν. Εμείς, από την αρχή της φετινής προσπάθειας, έχουμε κάνει μια καλή πορεία, η οποία έχει διάρκεια, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να το πετυχαίνει ένα σύνολο παικτών της δικής μας ηλικίας, γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μια νεανική ομάδα.

Αυτό κρατάμε και κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Θέλουμε τον κόσμο στο γήπεδο, θέλουμε το χειροκρότημά του για να μας βοηθήσει στην προσπάθεια μας να πάρουμε τις δύο νίκες που θα μας οδηγήσουν στο Final 4».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube