Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η Ρόδος, έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν από το μεσημέρι της Παρασκευής εώς και τα ξημερώματα το νησί.
Η φοβερή θεομηνία άφησε πίσω της δύο νεκρές γυναίκες, ενώ επισήμως, σύμφωνα με τις Αρχές, υπάρχει ένας αγνοούμενος. Αλλες πηγές, ωστόσο, ανεβάζουν τον αριθμό των αγνοουμένων σε τέσσερις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 40χρονη γυναίκα που πνίγηκε χθες κατάγεται από την Κύπρο, ενώ η 27χρονη από την Εύβοια. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι σε επικοινωνία με τον Πρόξενό της Κύπρου στην Αθήνα για να διερευνηθεί κατά πόσο το ένα από τα δύο θύματα της θεομηνείας στην Ρόδο είναι κυπριακής καταγωγής.
Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική στη Ρόδο έχει δεχθεί 260 κλήσεις για παροχή βοήθειας για άντληση υδάτων και παράλληλα έχει τεθεί σε επιφυλακή.
Σήμερα αναμένεται στη Ρόδο κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, αλλά και ένα Super Puma για να συνδράμουν στις έρευνες.
Εν τω μεταξύ, για τον εντοπισμό των αγνοουμένων έχουν επιστρατευθεί έξι κομάντος του στρατού ξηράς, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το «Σχέδιο Χελμός». Την ίδια ώρα, για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων από την έντονη κακοκαιρία, 50 στρατιωτικοί στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξενοκράτης» συνδράμουν στο δύσκολο έργο τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Αστυνομίας.
Νεκρή μια 40χρονη στην Ιαλυσό και μια 27χρονη στη γέφυρα της Κρεμαστής
Νεκρή βρέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μια γυναίκα 40 ετών στην κοίτη χειμάρρου στην γέφυρα Μαριτσών στην Ιαλυσό Ρόδου. Οπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή αφού υποχώρησαν τα νερά, έπειτα από τη θεομηνία που έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών η γυναίκα ήταν πεζή και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου τώρα, άντρες της Πυροσβεστικής εντόπισαν το άψυχο κορμί της μίας από τους τρεις αγνοούμενους εκπαιδευτικούς που αγνοούνταν από το απόγευμα της Παρασκευής.
Ειδικότερα, το απόγευμα της Παρασκευής το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις εκπαιδευτικοί, 50, 30 και 27 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στη γέφυρα της Κρεμαστής.
Και οι τρεις βγήκαν από το αυτοκίνητο για να σωθούν. Ωστόσο, μόνο ο 30χρονος, ο οποίος όπως κατέθεσε στην αστυνομία γατζώθηκε από το πέλμα της γέφυρας κατάφερε να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να διασωθεί λίγη ώρα αργότερα από την Πυροσβεστική που έσπευσε στο σημείο.
Οι δύο συνάδελφοί του παρασύρθηκαν από την ορμή του ποταμού και τα ίχνη τους χάθηκαν.
Το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκε νεκρή η άτυχη 27χρονη, ενώ από την ώρα εκείνη και μέχρι τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό του τρίτου ανθρώπου, ηλικίας 53 ετών.
Αντρες της ΕΜΑΚ και σούπερ πούμα στο νησί σήμερα
Σήμερα θα μεταβεί στη Ρόδο από την Αθήνα, με ελικόπτερο σούπερ πούμα, για να συνδράμει τις δυνάμεις που βρίσκονται εκεί μια ομάδα πυροσβεστών της ΕΜΑΚ. Μαζί τους θα μεταβεί και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.
Η ΕΜΑΚ θα συμμετάσχει κυρίως στις έρευνες για τον εντοπισμό του 53χρονου αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις που θα γίνουν στις πληγείσες περιοχές.
Δρόμοι ποτάμια, σπίτια και μαγαζιά πλημμυρισμένα
Ενδεικτικό, πάντως, της έντασης των φαινομένων που έπληξαν το νησί ήταν ότι στην Ιαλυσό περισσότερα από 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο παλαιό νεκροταφείο, το ένα πάνω στο άλλο.
Oι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι την Κρεμαστή μετατράπηκαν σε ποτάμια, με το ύψος του νερού να ξεπερνά σε ορισμένα σημεία και το μισό μέτρο, ενώ εξαιτίας της πρωτοφανούς νεροποντής και των κεραυνών που έπεσαν πολλές περιοχές της Ρόδου βυθίστηκαν στο σκοτάδι, καθώς διεκόπη το ηλεκτρικό ρεύμα.
Πηγή: protothema.gr