Η πρώτη αφρικανική ομάδα που εξασφάλισε την πρόκρισή της στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν η Νιγηρία.

Η παρουσία του Γερμανού προπονητή, Γκέρνοτ Ρορ, στο νεανικό σύνολο των «σούπερ αετών», φαίνεται να έχει προσδώσει πειθαρχία και σοβαρότητα που απαιτούνταν προκειμένου να φτάσει στα γήπεδα της Ρωσίας.

Αυτή η συμμετοχή της θα είναι η 6η στην ιστορία της και τρίτη συνεχόμενη. Γενικότερα προκρίνεται συνεχώς στο Μουντιάλ από το 1994 μέχρι και το φετινό, με εξαίρεση από αυτό της Γερμανίας το 2006.

Όπως λέει και ο προπονητής της ομάδας, που είναι λάτρης της συλλογικότητας, δεν υπάρχουν παίκτες στο σύνολο με το ταλέντο και την προσωπικότητα του Κανού και του Οκότσα, αλλά η δύναμή της είναι η ομαδική προσπάθεια και η πειθαρχία. Ο τελευταίος παράγοντας είναι βασικός για τον κόουτς, Ρορ.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Η αρχή έγινε κόντρα στη Σουαζιλάνδη, την οποία απέκλεισε σε διπλούς αγώνες (0-0, 2-0) για τη δεύτερη φάση των προκριματικών. Στη συνέχεια ακολούθησε η φάση των ομίλων, έχοντας στον όμιλο τις Ζάμπια, Καμερούν και Αλγερία, συνθέτοντας ένα πάρα πολύ ανταγωνιστικό γκρουπ. Τελικά, πέρασε με μεγάλη ευκολία, μαζεύοντας 13 βαθμούς. Μάλιστα, το ένα παιχνίδι που έχασε ήταν στα χαρτιά, αυτό την τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Αλγερία. Ηττήθηκε στα χαρτιά (3-0), καθώς έπαιξε ο τιμωρημένος, Σέχου Αμπντουλάχι.

Το «αστέρι»



Αυτός ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να δοθεί εξ ημισείας σε Τζον Όμπι Μίκελ και Βίκτορ Μόουζες, ωστόσο λόγω... ιεραρχίας, θα επιλέξουμε τον πρώτο. Ο 31χρονος είχε μια σπουδαία καριέρα στην Τσέσλι, αλλά αποχώρησε για την κινεζική, Τιανγίν Τέντα. Είναι αρχηγός της ομάδας και αποτελεί τον φυσικό της ηγέτη και παράλληλα είναι ο πιο έμπειρος, τόσο λόγω ηλικίας (31), όσο και εμφανίσεων (85). Ξεκάθαρα το «Α και το Ω» στη μεσαία γραμμή.

Αξίζει να τον δεις



Εδώ είμαστε! Φράνσις Ουζόχο! Ο μόλις 19 ετών άσος της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αναμένεται να είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του βασικού γκολκίπερ. Με μόλις 2 συμμετοχές στην καριέρα του στην εθνική έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα πάνω του. Κόντρα στην Αγγλία είχε ευθύνη στα γκολ που δέχθηκε, αλλά ο προπονητής τη ομάδας τον στηρίζει. Για να δούμε τι ψάρια θα πιάσει ο 19χρονος γκολκίπερ.

Πιθανή ενδεκάδα



Η αποστολή

Τερματοφύλακες:
Ικετσούκβου Εζενουα (Ενίμπα), Φράνσις Ουζόχο (Ντεπορτίβο Λα Κορούνια), Ντανιέλ Ακπέγι (Τσίπα Γιουνάϊτεντ).

Αμυντικοί:
Αμπντουλάχι Σέχου (Μπουρσασπόρ), Τάιρον Εμπουέχι (Ντεν Χάαγκ), Ελντερσον Ετσιαεγίλε (Σερκλ Μπριζ), Μπράιαν Ιντόβου (Αμκαρ Περμ), Τσιντόζι Αβαζίεμ (Ναντ), Ουίλιαμ Εκόνγκ (Μπουρσασπόρ), Λέον Μπαλογκάν (Μάϊντς), Κένεθ Ομερούο (Κασίμπασα).

Μέσοι:
Τζον Όμπι Μίκελ (Τιανγίν Τέντα), Ογκένι Ονάζι (Τραμπζονσπόρ), Βίλφριντ Εντιντί (Λέστερ), Ογκενεκάρο Ετέμπο (Λας Πάλμας), Τζον Ογκου (Χάποελ Μπιρ Σεβά), Τζόελ Ομπι (Τορίνο), Βίκτορ Μόουζες (Τσέλσι).

Επιθετικοί:
Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Κελέτσι Ιχεανάτσο (Λέστερ), Οντιόν Ιγκάλο (Τσανγκτσουν Γιατάι), Αλεξ Ιβόμπι (Αρσεναλ), Νουάνκβο Σιμεόν (Κροτόνε).

Στην άκρη του πάγκου



Επαγγελματίας προπονητής αφρικανικών εθνικών ομάδων ο Γκέρνοτ Ρορ. Από το 2010 έχει αναλάβει τις Γκαμπόν, Νίγηρα, Μπουρκίνα Φάσο και τώρα Νιγηρία. Παρότι Γερμανός δεν έχει δουλέψει ποτέ στη χώρα του ως προπονητής, αντίθετα έχει μακρά πορεία στη Γαλλία και μόλις ένα έτος στην Ελβετία με τη Γιουνγκ Μπόις. Φυσικά, αυτό οφείλεται στην ποδοσφαιρική του καριέρα, καθώς από το 1977 έως και το 1989 ήταν παίκτης της Μπορντό, με πάνω από 350 συμμετοχές.

Πότε παίζει

- 16 Ιουνίου: Κροατία-Νιγηρία (22:00)
- 22 Ιουνίου: Νιγηρία-Ισλανδία (18:00)
- 26 Ιουνίου: Νιγηρία-Αργεντινή (21:00)

Πού στοχεύει

Αποτελεί ερωτηματικό, καθώς είναι ισορροπημένος όμιλος. Η πρόκριση δεν φαντάζει με κάποιο θαύμα, αλλά και ο αποκλεισμός πολύ πιθανό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση θέλει να φανεί ανταγωνιστική.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube