Το ΝΒΑ είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών είναι Αφροαμερικανοί. Κι όμως, δεν ήταν πάντα έτσι… Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή στα 86 του ο Ερλ Λόιντ, ο πρώτος μαύρος παίκτης στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Ο εκλιπών, που αποτέλεσε έναν πρωτοπόρο για την εποχή του, έκανε ντεμπούτο στη λίγκα το 1950 με τους Γουάσινγκτον Κάπιταλς, ενώ λίγες μέρες μετά τον ακολούθησαν οι Σουίτγουοτερ Κλίφτον και Τσακ Κούπερ.

«Όταν πάτησε στο παρκέ, αυτός ο άνθρωπος κέρδισε μια θέση στην ιστορία του κινήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα και άνοιξε το δρόμο για την ισότητα στην Αμερική», ανέφερε ο Μπράιαν Χέμπχιλ, κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, τόπου καταγωγής του Ερλ Λόιντ.

Ο τελευταίος κατέκτησε το 1955 τον τίτλο με τους Σίρακιους Νάσιοναλς, τον πρώτο που πανηγύρισε μαύρος στο ΝΒΑ, μαζί με τον συμπαίκτη του, Τζιμ Τάκερ. Σε 560 παιχνίδια είχε 8,4 πόντους και 6,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο παίζοντας για εννιά σεζόν σε Γουάσινγκτον, Σίρακιους και Ντιτρόιτ, ενώ έχασε ολόκληρη τη σεζόν 1951/52 λόγω κατάταξης στο στρατό. Τη σεζόν 1971/72 ήταν προπονητής στο Ντιτρόιτ με ρεκόρ 22-55, ενώ κάθισε στον πάγκο της ομάδας και για εννιά ματς τη σεζόν 1972/73. Το 2003 εισήχθη στο Hall of Fame ως ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ΝΒΑ όπως είναι σήμερα.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Στο όριο για τα βραβεία ο Γουεμπανιάμα - Αγώνας δρόμου για τις 65 συμμετοχές

«Καυτός» Κάρι στην επιστροφή, πάρτι Θάντερ στο Λος Άντζελες και ηγετικός Λέοναρντ για τους Κλίπερς

Χειρουργείο και τέλος σεζόν για τον Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στους Μπακς μετά τον τραυματισμό

Σκέψεις αποχώρησης για Ντοκ Ρίβερς – Το μέλλον του στους Μπακς και η σκιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Λίντελ «καθάρισε» τους Μπακς, ξέσπασμα για Μπουλς και Πέλικανς

Χαμένος και οικονομικά ο Γιάννης λόγω της στάσης των Μπακς - Έχασε μεγάλο μπόνους από τη Nike

Το παρ' ολίγον trade που θα έστελνε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Χιτ!

Αντετοκούνμπο: «Τέτοια νοοτροπία χρειάζονται οι Μπακς - Για αυτό αγαπώ τον Σπανούλη»

Επική φάρσα Λεμπρόν και Ντέιβις σε Ντρέιμοντ Γκριν: «Θα σου ρίξω μπουνιά!»

Νίκησαν αλλά αγχώθηκαν με Γουεμπανιαμά οι Σπερς-Με «όργια» Γιόκιτς ανέβηκαν τρίτοι οι Νάγκετς