Πληρώνοντας την κακή του άμυνα και την αστοχία στα περιφερειακά σουτ, ο Παναθηναϊκός Superfoods έχασε 90-88 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο του Gomelsky Cup, με τους Ισραηλινούς να παίρνουν άτυπη εκδίκηση για την ήττα τους στο Diamonds Are Forever.

Η ομάδα του Πεδουλάκη θύμισε σε λίγες περιπτώσεις την φιλοσοφία του προπονητή της για «γρανιτένια» άμυνα, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα κοντά στην ρακέτα από τους αντίπαλους ψηλούς (21 πόντους είχε ο Τσίρμπες), αλλά και στις διεισδύσεις των «κοντών», όπου ουσιαστικά δεν βγήκαν σωστά οι βοήθειες για την εξουδετέρωσή τους.

Ξεχώρισαν οι Νικ Καλάθης (14π.) και Παππάς (15π.), έκανε πολλές δουλειές ο Μπουρούσης (11π., 8ρ., 5ασ), αλλά δεν ήταν killer όπως συνηθίζει στην επίθεση, βοήθησε ο Μποχωρίδης όσο έπαιξε στο δεύτερο δεκάλεπτο, ενώ γενικά η πράσινη φροντ λάιν είχε «θέματα» στα μετόπισθεν (με όσα πρόσωπα κι αν δοκίμασε ο «Άρτζι»). Πήρε «φωτιά» ο Μέκελ στα τελευταία λεπτά (16 πόντους) με συνεχόμενα καλάθια που έγειραν την πλάστιγγα. Στα 2.5'' πριν τη λήξη, ο Μπουρούσης δέχθηκε εντυπωσιακό στοπ από τον Ραντ και δε μπόρεσε να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Την Κυριακή (17:00) ο Εξάστερος θα παίξει με την Ούνιξ, που έχασε με 84-75 από την ΤΣΣΚΑ.

Το ματς

Με Νικ Καλάθη, Ρίβερς, Νίκολς, Φώτση και Σίγνκλεντον ξεκίνησε τον αγώνα ο Παναθηναϊκός Superfoods, ο οποίος από νωρίς έδειξε να αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα και με δύο εύστοχα τρίποντα, η Μακάμπι Τελ Αβίβ προηγήθηκε 12-5. Ο Πεδουλάκης άλλαξε άρον-άρον τα πρόσωπα της πεντάδας, με την είσοδο των Μπουρούση-Παππά-Γκιστ-Τζέιμς να βοηθούν στην βελτίωση της πράσινης εικόνας. Σε γρήγορο τέμπο στην Μόσχα, η ελληνική ομάδα βρήκε ρυθμό και πλησίασε στον πόντο, 15-14. Οι Ισραηλινοί πήγαιναν πολύ στο ένας με έναν, ο Παναθηναϊκός έπαιζε κακή άμυνα, χωρίς βοήθειες στα μαρκαρίσματα και μοιραία η διαφορά άνοιξε ξανά, 16-24. Μπουρούσης και Παππάς με προσωπικές ενέργειες έγραψαν το 21-27 και κράτησαν σχετικά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα τη διαφορά, σε ένα πολύ μέτριο πρώτο δεκάλεπτο, όπου η Μακάμπι σκόραρε… ανενόχλητη κοντά στη ρακέτα.



Ο Πεδουλάκης έπρεπε να σταματήσει την δημιουργία των γκαρντ της Μακάμπι και να «κόψει» τον ξέφρενο ρυθμό τους. Εξ’ ου κι έριξε στο παρκέ Καλάθη-Μποχωρίδη-Τζέιμς, οι οποίοι πίεζαν τα αντίπαλα γκαρντ σαν «λυσσασμένοι» και το έργο τους δικαιώθηκε. Μπορεί, λοιπόν, η αντίπαλος του τριφυλλιού να έφτασε ξανά στο +8 (23-31), όμως οι συνεχόμενες καλές άμυνες, τα κλεψίματα και τα καλά τελειώματα στην άλλη άκρη του παρκέ, έφεραν τον Παναθηναϊκό Superfoods σε απόσταση αναπνοής, 29-31. Ο Καλάθης (9π. στο πρώτο μέρος) ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Έβγαζε αιφνιδιασμούς, έπαιζε άμυνες, εκτελούσε, μοίραζε καλάθια και η ελληνική ομάδα παρέμενε στο… κατώφλι της Μακάμπι (37-38). Με τρίποντο του Ρίβερς, οι πράσινοι ανέκτησαν τα ηνία, 40-38 (για πρώτη φορά μετά το 3-0 στην εκκίνηση) και παρά κάποια… προβληματάκια στις περιστροφές στην άμυνα, στην επίθεση είχαν βρει ρυθμό (με Μπουρούση-Καλάθη), κλείνοντας το ημίχρονο με το ισόπαλο 42-42 και όντας εμφανώς βελτιωμένοι στη δεύτερη περίοδο, με πληγή τα 3/13 τρίποντα.



Με Παππά, Σίνγκλεντον, Τζέιμς, Χαραλαμπόπουλο και Γκιστ ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός Superfoods που έβγαζε πάθος στην άμυνα και με σουτ των δύο πρώτων από τα 6,75, εδραιώθηκε σε θέση ισχύος, προηγούμενος 50-44. Στο επόμενο τρίλεπτο, είναι αλήθεια πως είδαμε κακό μπάσκετ από το τριφύλλι, με τους παίκτες του να πηγαίνουν σε δύσκολες ατομικές προσπάθειες και στην άμυνα ο Τσίρμπες να προκαλεί προβλήματα. Ακόμα κι έτσι, όμως, η ελληνική ομάδα διατηρούσε το προβάδισμα στην Μόχα με 56-54. Αν και μέσα από τις συνεργασίες και την καλή κυκλοφορία της μπάλας έβγαιναν ελεύθερα τρίποντα για τον Παναθηναϊκό, εντούτοις αυτά δύσκολα έβρισκαν στόχο και σε συνδυασμό με διαδοχικές κακές επιθέσεις, η αναμέτρηση ήρθε σε πλήρη ισορροπία, 59-59. Καλάθης και Μπουρούσης το πήραν προσωπικά και έβαλαν εκ νέου σε θέση οδηγού το τριφύλλι, το οποίο έκλεισε το δεκάλεπτο στο +3, 65-62.



Οι δύο ομάδες πετύχαιναν εκατέρωθεν καλάθια, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να παραμένει αμείωτο. Ο Πνίνι έδωσε προβάδισμα στην Μακάμπι (69-71) με τρίποντο, όμως ο Φελντέιν «απάντησε» με back to back σουτ από τα 6,75 και έφερε ξανά τον Παναθηναϊκό Superfoods στο… προσκήνιο, με 75-71. Οι παίκτες του Πεδουλάκη «μπλόκαραν» στην επίθεση, στην άμυνα ο Άιβερσον δημιουργούσε προβλήματα κοντά στην ρακέτα (πότε με τον Μπουρούση, πότε με τον Σίνγκλεντον) και τα πράγματα… άλλαξαν ξανά, με την ομάδα του Τελ Αβίβ να περνά μπροστά με 80-76. Ο Μέκελ είχε πάρει «φωτιά» με συνεχόμενους πόντους, το τριφύλλι δεν είχε αντίδοτο στην εξουδετέρωσή του και παρά τις εμπνεύσεις των Παππά-Τζέιμς, οι Ισραηλινοί κρατούσαν το προβάδισμα στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης με 90-85. Ο Σίνγκλεντον με τρίποντο έδωσε το φιλί της ζωής στον Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος ανάγκασε σε λάθος την Μακάμπι, ανακτώντας την κατοχή, στα 2.5’’ πριν τη λήξη. Ο Καλάθης έδωσε έξυπνα στον Μπουρούση, αλλά αυτός νικήθηκε εντυπωσιακά από τον Ραντ, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να στείλει το ματς στην παράταση και το 90-88 να είναι το τελικό σκορ.

Παναθηναϊκός: Φώτσης 3, Καλάθης Ν. 14 (2), Νίκολς 5 (1), Ρίβερς 7 (1), Σίνγκλετον 8 (2), Τζέιμς 11 (1), Μποχωρίδης 2, Παππάς 15 (2), Φελντέιν 8, Γκιστ 4, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 11 (8 ρ., 5 ασ.).

Μακάμπι Τελ Αβίβ: Ραντ 8 (1), Σμιθ 4, Ουίμς 9, Οχαγιόν 6, Τσίρμπες 21 (10/11 δίπ.), Σίλεϊ 6, Πνίνι 5 (1), Λάντεσμπεργκ 7, Αλεξάντερ, Άιβερσον 8, Μέκελ 16 (1).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube