Την οργή της Μόσχας προκάλεσε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του Λευκού Οίκου στο Facebook και στο οποίο ως δυνάμεις που νίκησαν τους Ναζί αναφέρονταν μόνο oι ΗΠΑ και η Βρετανία.

«Είμαστε ιδιαίτερα αγανακτισμένοι από τις προσπάθειες διαστρέβλωσης των αποτελεσμάτων (…) της αποφασιστικής συμβολής της χώρας μας» τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ με αφορμή τη λεζάντα του βίντεο που δεν έκανε αναφορά στη Ρωσία.

«Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι δεν είχαν το θάρρος και τη βούληση να τιμήσουν τον αδιαμφισβήτητο ρόλο του Κόκκινου Στρατού και του σοβιετικού λαού», συνεχίζει η Μόσχα, υπογραμμίζοντας τον «κολοσσιαίο αριθμό θυμάτων» της τότε Σοβιετικής Ένωσης στη μάχη που έδωσε «εξ ονόματος όλης της ανθρωπότητας».

Χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα μικροπρεπείς» τις αμερικανικές αναφορές, η Ρωσία καλεί την Ουάσινγκτον να μην μετατρέψει την επέτειο της νίκης των Συμμάχων, το 1945, «σε ένα νέο πρόβλημα διμερών σχέσεων, οι οποίες ήδη διανύουν δύσκολες στιγμές».

Το θέμα του ρόλου που έπαιξε η ΕΣΣΔ στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας –με τίμημα 27 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς– είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Ρωσία. Η Μόσχα κατηγορεί επίσης τους Ευρωπαίους, με επικεφαλής τους Πολωνούς και τους Ουκρανούς, ότι υποβαθμίζουν τη δράση της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Σάββατο η Ρωσία γιόρτασε τα 75 χρόνια από τη νίκη χωρίς τη συνηθισμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Χανιά: Νορβηγίδα άφησε σημείωμα αυτοκτονίας και εντοπίστηκε σε παραλία

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Μετρό - Ποιοι σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από την Κυριακή

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων για τη φοιτητική στέγη σε Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα

Συναγερμός στη Ρουμανία: F-16 κατέρριψε δεύτερο drone μέσα σε λίγες ώρες - «Ρωσικό το πρώτο»

Θάνατος 41χρονης στη Σύρο: Σε εξέλιξη η αναπαράσταση - Τα βίντεο και τα κρίσιμα ερωτήματα

Πώς το φρενάρισμα των συρμών του Μετρό μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια

Λιμάνια Αττικής: «Μεγάλη φυγή» για χιλιάδες αδειούχους – Κορυφώνεται η επιβατική κίνηση

Τι να προσέξετε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Τα συμπεράσματα για κίτρινα, μπλε, και πράσινα τιμολόγια

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες, μπουρίνια και χαλάζι – Ποιες περιοχές είναι στο επίκεντρο

Σάμος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση «Προφήτης Ηλίας», στο όρος Καρβούνη