Σε αύξηση των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλό επίπεδο διδασκαλίας θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν τους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%.

Τα δίδακτρα αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ. Έφθασαν τις 9.000 λίρες το 2010, υπό την κυβέρνηση συνασπισμού, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αθέτησαν στην υπόσχεσή τους να μην αυξηθεί το κόστος της εκπαίδευσης, αναφέρει το EurActiv.gr.

Αν και οι 9.000 λίρες υποτίθεται ότι είναι ένα ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν εν τέλει το μέγιστο ποσό. Ορισμένα πανεπιστήμια έχουν πιέσει για αυξήσεις των διδάκτρων, με το επιχείρημα ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Οι αλλαγές θα επηρεάσουν κυρίως τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα, ενώ το ανώτατο όριο διδάκτρων είναι χαμηλότερο στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην Ουαλία, οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη ενός μεγάλου τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας θεωρούν ότι η αύξηση των διδάκτρων θα αυξήσει και την ποιότητα διδασκαλίας. Ωστόσο, πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι εκτιμούν ότι το κόστος για τους σπουδαστές θα είναι υπέρογκο.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πώς εξηγούν το καιρικό φαινόμενο που «σάρωσε» την Αλεξανδρούπολη με μέγιστη ταχύτητα ανέμου 154 χλμ/ώρα

Χειροπέδες σε 3 νεαρούς που έτρεχαν με μοτοσυκλέτες και έκαναν σούζες στη λεωφόρο Αθηνών - Ο ένας δεν είχε δίπλωμα

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Όσλο μετά από εμφάνιση drone - Έκλεισε ένας διάδρομος

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Κορυδαλλός: Κατασχέθηκαν 6 ηχεία υψηλής ισχύος – Συνελήφθη 40χρονος για διατάραξη κοινής ησυχίας

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα και Πρέσπες τη Δευτέρα

Συνελήφθησαν 3 γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» - Είχαν στις βαλίτσες τους 72 κιλά κάνναβης

Άνοιξε ο περιφερειακός στη Θεσσαλονίκη μετά τις εργασίες για το Fly Over

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη καταζητούμενος για δολοφονία στην Τουρκία