Τοπικά ντέρμπι, αγώνες χωρίς ιδιαίτερη βαθμολογική βαρύτητα και φυσικά ένας αγώνας Μουντιάλ που δημιούργησε ολόκληρο ψευδώνυμο είναι μεταξύ άλλων τα ιδαίτερα σκηνικά που έχουν συμβεί ποτέ στο ποδόσφαιρο.

Και ειδικά, αν τσαντίσεις διαιτητή, δεν αποκλείεται να καταγραφούν και άλλα ρεκόρ με το πέρασμα των χρόνων.

Η μάχη της Νυρεμβέργης



Δεν πήρε τυχαία αυτό το ψευδώνυμο ο γνωστός αγώνας μεταξύ Πορτογαλίας και Ολλανδίας για τη φάση των «16» στο Μουντιάλ του 2006.

Ήταν 25 Ιουνίου 2006 στο στάδιο της Νυρεμβέργης όπου οι δύο ομάδες, που δεν είχαν αναμετρηθεί ποτέ ξανά, αγωνίζονταν για μια θέση στην τελική 8αδα του θεσμού. Δεν υπήρχε κανένα ιστορικό αντιπαλότητας, καμία αιτία για να θεωρούνται αιώνιοι αντίπαλοι. Τίποτα. Για πρώτη φορά βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο. Ήταν, λοιπόν, απορίας άξιο πώς κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ρεκόρ καρτών που ισχύει ακόμη στη λίστα της FIFA.

Ο Ρώσος διαιτητής δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει τίποτα να πέσει κάτω ή καλύτερα να κάνει τα στραβά μάτια. Έτσι, λοιπόν, ήδη από το 2ο λεπτό της αναμέτρησης ξεκίνησε η γενναία δόση «μοιρασιάς» καρτών. Όχι μόνο κίτρινων, αλλά και κόκκινων. Δεν άφησε πλην ελαχίστων, κανέναν παραπονούμενο. Σχεδόν όλοι οι παίκτες μπήκαν στο μπλοκάκι του. Η εναρκτήρια σκηνή έγινε όταν ο Μαρκ Φαν Μπόμελ έκανε ένα άσχημο τάκλιν στον Κριστιάνο Ρονάλντο από πίσω. Ήταν σαν κάποιος να πάτησε το κουμπί της μάχης.

Συνολικά, ο Βαλεντίν Ιβάνοφ μοίρασε 4 κόκκινες και 16 κίτρινες κάρτες και για την ιστορία, τελικά, με 1-0 η Πορτογαλία πέρασε στην επόμενη φάση.

Κλαϊπόλ VS Βιτοριάνο Αρένας



Ποιος είπε ότι στα ματς τοπικού χαρακτήρα δεν μπορούν να ασπάσουν ρεκόρ το ένα μετά το άλλο; Ειδικά αν αυτό αφορά 36 κόκκινες κάρτες,τότε είναι σίγουρο πως η 5η κατηγορία της Αργεντινής έχει να λέει για αυτή την πρωτοκαθεδρία. Ειδικότερα, οι δύο ομάδες που ενεπλάκησαν σε αυτό το αρνητικό ρεκόρ, η Κλάϊπόλ και η Βιτοριάνο Αρένας, γνωρίζουν πως θα μείνουν στη λίστα με τις κάρτες για πολύ ακιρό ακόμη. Το ματς έλαβε χώρα το 2011 και ο διαιτητής Ντάμιαν Ρουμπίνο μοίρασε με το «τσουβάλι» τις... κόκκινες κάρτες και μόνο.

Ήδη από το πρώτο μισό του αγώνα, δύο παίκτες είχαν αποβληθεί, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο ότα νυπήρξε ευρεία συμπλοκή και έγιναν όλοι οι παρευρισκόμενοι ένα ωραίο «μπουλούκι» τότε ο ρέφερι δεν είχε άλλη επιλογή. Συνολικά, 36 κόκκινες δόθηκαν εκείνη την ημέρα, με όλους τους ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων να αποβάλλονται και μαζί να ακολουθούν και οι προπονητές και οι αναπληρωματικοί.

Φενερμπαχτσέ VS Γαλατασαράϊ



Κανένα ντέρμπι χωρίς στιγμιότυπα μετά δεν υπάρχει σε κανένα πρωτάθλημα. Πόσω μάλλον στης Τουρκίας που οι δύο πρωταγωνιστές και αιώνιοι αντίπαλοι, Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι δεν μπορούν να συγκρατηθούν όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Όπως, άλλωστε, και σε κάθε χώρα που υπάρχουν πάντα δύο ιστορικά ισχυροί σύλλογοι.

Τον Φεβρουάριο του 2002 το ντέρμπι μεταξύ των δύο μετατράπηκε πολύ γρήγορα στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης έργο με έναν μόνο πρωταγωνιστή. Η γηπεδούχος Φενέρ όσο και αν τα βρήκε δύσκολα κόντρα στη Γαλατά κατάφερε να φύγει με το 1-0 υπέρ της και κάτι κίτρινες κάρτες απώλεια. Η Γαλατά, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο. Έμεινε λίγο ρπιν την εκπνοή του αγώνα μόλις με 7 παίκτες να βγάλει το μάτς. Συνολικά, ο Αλί Αιντίν, ο διαιτητής εκείνου του αγώνα μοίρασε 5 κίτρινες, 2 απευθείας κόκκινες σε παίκτες των φιλοξενούμενων και 2 κόκκινες έπειτα από δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Βιτόρια VS Μπάϊα



Τι και αν είχε χαρακτηριστεί από το βραζιλιάνικο Τύπο ως «το ντέρμπι της ειρήνης» το Βιτόρια-Μπάϊα μόνο έτσι δεν κατέληξε στις 18 Φεβρουαρίου 2018.

Οπαδοί και των δύο βραζιλιάνικων ομάδων είχαν παρευρεθεί στο γήπεδο για να δουντον αγώνα των δύο τόπικών αντιπάλων για πρώτη φορά μετά από έξι αναμετρήσεις τους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε αυτή την επιλογή. Ο διαιτητής Μακέντο ντε Φρέιτας μοίρασε συνολικά 10 κόκκινες και 8 κίτρινες κάρτες και μια μαζική «σύρραξη» στο δεύτερο ημίχρονο έφερε τα πάνω κάτω στον αγώνα.

Αιτία για αυτή την απότομη μεταστροφή του σκηνικού ήταν ο προκλητικός, όπως θεωρήθηκε, πανηγυρισμός του Βινίσιους μπροστά στους οπαδούς των γηπεδούχων. Δεν θέλαν και πολύ οι δύο αντίπαλοι και τα αίματα άναψαν...

Για την ιστορία, το ματς εγκαταλείφθηκε από όλους καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς η Βιττόρια είχε μείνει με 6 παίκτες και δεν γινόταν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Ρεκρεατίβο Λάινενς VS Σαλαντίγιο Ντε Αλγεσίρας



Εδώ δόθηκε ρεσιτάλ από τον διαιτητή, Χοσέ Μανουέλ Μπάρο Εσκανδόν με 19 κόκκινες κάρτες να είναι ο τελικός απολογισμός που έκρινε και τον αγώνα.

Το ισπανικό ματς της πρώτης κατηγορίας εγκαταλείφθηκε μετά από έναν τσακωμό μεταξύ των ποδοσφαιριστών, οδήγησε τον διαιτητή στην άμεση αποβολή τους. Το άξιο αναφοράς σε αυτόν τον αγώνα, που έγινε το 2009, ήταν ότι μοιράστηκαν 9 κόκκινες και στα αποδυτήρια.

Ίνγκολστατ VS Λειψία



Το ιδιαίτερο με αυτό το ματς είναι ότι μοιράστηκαν 5 κάρτες μέσα σε 12 δευτερόλεπτα και μάλιστα, στις καθυστερήσεις του. Ο Μάρκους Σμιτ δεν άφησε κανέναν στην απέξω. Όποιος παίκτης πήγαινε και του ζητούσε το λόγο για ένα φάουλ που καταλογίστηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα αντίκριζε αμέσως κάρτα. Είτε αυτή ήταν κίτρινη είτε κόκκινη. Πρόκειται για ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει κάποιος στο μέλλον. Εκτός και αν είναι τόσο «τσαντισμένος» όσο ο Γερμανός διαιτητής της αναμέτρησης ανάμεσα στην ουραγό Ίνγκολστατ και τη Λειψία.

Το δεύτερο πιο συγκλονιστικό με αυτόν τον αγώνα είναι ότι τελικά η Ίνγκολστατ επικράτησε με το τελικό 1-0 να βρίσκει προ εκπλήξεων τη Λειψία, το Δεκέμβριο του 2016.

Επιμέλεια: Φαίη Λέντα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube