Σάλο προκάλεσε η ποινή που επιβλήθηκε στην 97χρονη Ίρμγκαρντ Φίρχνερ, τη λεγόμενη «γραμματέα του κακού».

Η 97χρονη καταδικάστηκε στη Γερμανία σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για συνέργεια σε περισσότερες από 11.000 ανθρωποκτονίες των ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, στη σημερινή Πολωνία. Η δίκη της ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, και με την ποινή που της επιβλήθηκε θα αποφύγει τη φυλάκιση, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις.

Η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ είναι η πρώτη γυναίκα που δικάστηκε στη Γερμανία για εγκλήματα των ναζί. Η Ίρμγκαρντ Φίρχνερ καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης Ιτσεχό της βόρειας Γερμανίας με βάση τη νομοθεσία για τους ανήλικους επειδή την εποχή διάπραξης των εγκλημάτων της ήταν 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια της δίκης της, η Φίρχνερ ισχυρίστηκε ότι παρόλο που εργαζόταν στο διοικητικό μπλοκ του στρατοπέδου δεν γνώριζε τίποτα για τις δολοφονίες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης της αποκαλύφθηκε ότι ο σύζυγός της -ο οποίος ήταν μέλος των SS κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου- κατέθεσε το 1954 ότι γνώριζε ότι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε θαλάμους αερίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εξέφρασε κατόπιν τη μεταμέλειά της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, αρκετοί επιζώντες του Στάτχοφ έδωσαν ανατριχιαστικές μαρτυρίες της κόλασης που βίωσαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Μια επιζήσασα - η Ρίσα Σίλμπερτ, 93 ετών σήμερα - είπε στη δίκη στις 30 Αυγούστου ότι ο κανιβαλισμός ήταν κοινός τόπος μεταξύ των πεινασμένων κρατουμένων.

«Το Στάτχοφ ήταν κόλαση… Είχαμε κανιβαλισμό στο στρατόπεδο. Ο κόσμος πεινούσε έκοβαν τα πτώματα και ήθελαν να βγάλουν το συκώτι » ανέφερε χαρακτηριστικά

Η Σίλμπερτ, γεννημένη στη Λιθουανία σε εβραϊκή οικογένεια, στη ζοφερή μαρτυρία της, είπε πώς δολοφονήθηκαν ο πατέρας και ο αδελφός της από συνεργάτες των Γερμανών στο Κάουνας το 1941. Την έβαλαν σε γκέτο με τη μητέρα και την αδερφή της πριν σταλεί στο Στάτχοφ τον Αύγουστο του 1944.

H τιμωρία για το θάνατο άνω των 11.000 κρατουμένων είναι ίδια με την κλοπή σε κατάστημα, σχολίασαν πικρά επιζώντες και μέλη εβραϊκών οργανώσεων.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Χρίσμα» Τραμπ στη Λεπέν: Είναι η «συντηρητική φωνή» στη Γαλλία

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα σε περισσότερες από 50 πόλεις - Συγκέντρωση στις 12 στα Προπύλαια

Δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 67 ετών για τη δολοφονία 8χρονου κοριτσιού στο Μεξικό

Σκηνές στο Σύνταγμα στήνουν οι φοιτητές - Ξεκινά διήμερο κινητοποιήσεων

Νεκρή γυναίκα από επίθεση καρχαρία ενώ κολυμπούσε στη Νότια Αφρική

13 νεκροί και 34 τραυματίες από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στην Αίγυπτο

Θεσσαλονίκη: Φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου – Τα αιτήματα των συλλόγων

Ο Κιμ ζει και επιθεωρεί: Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε φωτογραφίες του μετά τις φήμες πως πέθανε

«Προσβασιμότητα κατ’ οίκον»: Τον Νοέμβριο η 2η δόση – Τι ανακοίνωσε η Μιχαηλίδου για το «Ανακαινίζω»

Τραμπ: «Κερδίζουμε τον πόλεμο με το Ιράν, μπορούμε να φύγουμε τώρα - Έχουμε τον καλύτερο στρατό στον κόσμο»