Η Ελβετία έχει ως στόχο την πρόκριση στους «16» του φετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ και κόντρα σε Βραζιλία, Σερβία και Καμερούν στον έβδομο όμιλο μπορεί να ελπίζει να μπει στη δυάδα του γκρουπ και να προκριθεί στα «νοκ άουτ», όπου πιθανόν να αντιμετωπίσει μια εκ των Ουρουγουάης ή Πορτογαλίας και να καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί στην οκτάδα, που αποτελεί τον «κρυφό πόθο» των διοργανωτών του 1954, για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Πάντως, όσον αφορά το 2018 στον όμιλο «καρμπόν» με «σελεσάο», «πλάβι» και Κόστα Ρίκα τα είχαν καταφέρει μια χαρά…

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η Ελβετία προκρίθηκε ως πρώτη στον τρίτο προκριματικό όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης με 18 βαθμούς σε 8 ματς και πήρε απευθείας το «εισιτήριο» για τα τελικά στην ασιατική χώρα, αφήνοντας ως δεύτερη για τα μπαράζ την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία.

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα:
25/3 2021 Βουλγαρία-Ελβετία 1-3
28/3 2021 Ελβετία-Λιθουανία 1-0
5/9 2021 Ελβετία-Ιταλία 0-0
8/9 2021 Β. Ιρλανδία-Ελβετία 0-0
9/10 2021 Ελβετία-Β. Ιρλανδία 2-0
12/10 Λιθουανία-Ελβετία 0-4
12/11 2021 Ιταλία-Ελβετία 1-1
15/11 Ελβετία-Βουλγαρία 4-0

Το αστέρι


Γκρανίτ Τσάκα
Ο διεθνής μέσος της Αρσεναλ διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους στην καριέρα του και έχει βοηθήσει σημαντικά τους «κανονιέρηδες» στο να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της Premier League και να αμφισβητούν προσωρινά την κυριαρχία της Μάντσεστερ Σίτι στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο 30χρονος άσος θα αγωνιστεί στο τρίτο Μουντιάλ της καριέρας του, έχοντας ήδη 106 συμμετοχές και 12 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του και αναμένεται μαζί με τους Ερνάν Σακίρι, Ρέμο Φρόιλερ, Φρέντι Σέβεροβιτς και Ρικάρντο Ροντρίγκες να πρωταγωνιστήσουν στα γήπεδα του Κατάρ.


Ο… παλιός που λείπει


Για τον υπογράφοντα, από όλες τις εθνικές ομάδες της Ελβετίας που συμμετείχαν σε τελικές φάσεις Παγκόσμιου Κυπέλλου ή EURO μετά τη δεκαετία του ΄90 θα λείπει πάντα ο Στεφάν Σαπουϊζά. Ο διεθνής Ελβετός σέντερ φορ είναι η μεγαλύτερη φυσιογνωμία στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος και του ποδοσφαίρου γενικότερα της χώρας της Κεντρικής Ευρώπης και ήταν ο πρωταγωνιστής στην προαναφερόμενη περίοδο στις μεγάλες διοργανώσεις που συμμετείχαν οι «ερυθρόλευκοι».

Η επιτυχία και η αποτυχία


Επιτυχία θα θεωρηθεί να βρεθεί για τέταρτη φορά στην ιστορία της στα προημιτελικά και σίγουρα υπέρβαση στα ημιτελικά, εφόσον πρώτα περάσει στους «16» μια εκ των ισχυρών Ουρουγουάης ή Πορτογαλίας. Αποτυχία θα θεωρηθεί να μην προκριθεί καν στους «16» κόντρα σε Σερβία και Καμερούν, αφού αμφότερες θεωρούνται ομάδες του χεριού της, όπως κάτι τέτοιο θα ισχυρίζονται και οι Σέρβοι στο αντίστοιχο δικό τους αφιέρωμα…

Προπονητής


Μουράτ Γιακίν
Ο 48χρονος τεχνικός οδήγησε την Ελβετία σε ένα παγκόσμιο κύπελλο για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην ιστορία της και ελπίζει σε μια καλή πορεία στα γήπεδα του Κατάρ. Ο πρώην διεθνής λίμπερο ανέλαβε αρχές του 2021 την ομάδα και την οδήγησε σε 5 νίκες και 3 ισοπαλίες στα προκριματικά, παίρνοντας την πρώτη θέση στον τρίτο όμιλο και αφήνοντας δεύτερη την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία.

Ο Γιακίν αποχώρησε το 2006 από την ενεργό δράση, έχοντας με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα 49 συμμετοχές και 4 γκολ τη δεκαετία 1994-2004 και προϋπηρεσία στις μεγαλύτερες ομάδες της πατρίδας του και στη Σπαρτάκ Μόσχας το 2014-2015.



Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γιαν Σόμερ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Ομλίν (Μονπελιέ), Γκρεγκόρ Κόμπελ (Ντόρτμουντ), Φίλιπ Κελν (Σάλτσμπουργκ)

Αμυντικοί: Ρικάρντο Ροντρίγκεζ (Τορίνο), Φαμπιάν Σαρ (Νιούκαστλ), Μανουέλ Ακάντζι (Μάντσεστερ Σίτι), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Σίλβαν Βίντμερ (Μάιντς), Εράι Κέμερτ (Βαλένθια)

Μέσοι: Σερντάν Σακίρι (Σικάγο Φάιερ), Γκράνιτ Τσάκα (Άρσεναλ), Ρέμο Φρόιλερ (Νότινγχαμ Φόρεστ), Ντένις Ζακάρια (Τσέλσι), Τζιμπρίλ Σο (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Εντιμίλσον Φερνάντες (Μάιντς), Φαμπιάν Φράι (Βασιλεία), Μικέλ Εμπίσερ (Μπολόνια), Άρντον Γιασάρι (Λουκέρνη), Φαμπιάν Ρίντερ (Γιουνγκ Μπόις)

Επιθετικοί: Ρενάτο Στέφεν (Λουγκάνο), Χάρις Σεφέροβιτς (Γαλατασαράι), Μπριλ Εμπολό (Μονακό), Ρούμπεν Βάργκας (Άουγκσμπουργκ), Κρίστιαν Φασνάχτ (Γιουνγκ Μπόις), Νόα Οκαφόρ (Σάλτσμπουργκ)

Η πιθανή ενδεκάδα:


Το πρόγραμμα της Ελβετίας στον έβδομο όμιλο:
1η αγωνιστική
24 Νοεμβρίου Καμερούν-Ελβετία (13:00)
2η αγωνιστική
28 Νοεμβρίου Βραζιλία-Ελβετία (19:00)
3η αγωνιστική
2 Δεκεμβρίου Σερβία-Ελβετία (22:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube