Η σημερινή (15:00) θα είναι η δέκατη συνάντηση της Ελλάδας με την Γεωργία σε επίπεδο Ανδρών και η ελληνική ομάδα μετρά οκτώ νίκες και μάλιστα 2/2 σε Ευρωμπάσκετ.

Πάντως η μεγαλύτερη νίκη της ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2018, όταν ανατρέποντας το -17 του πρώτου ημιχρόνου μέσα στο κατάμεστο κλειστό της Τιφλίδας, νίκησε με 86-85 την Γεωργία και εξασφάλισε πρώτη από όλους την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Ο Νικ Καλάθης έκανε το ματς της καριέρας του με το εθνόσημο καθώς είχε 31 πόντους με 7/11 τρίποντα, 7 ασίστ, 5 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου βρέθηκε ενάμιση λεπτό πριν το τέλος να προηγείται με 85-79, αλλά η Εθνική του Θανάση Σκουρτόπουλου έκανε μια ακόμη μεγάλη ανατροπή. Με κάρφωμα του Θανάση Αντετοκούνμπο και τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου μείωσε στον πόντο, το τρίποντο του Τόκο Σενγκέλια δεν βρήκε στόχο και με αιφνιδιασμό και ασίστ του Νικ στον «Παπ» η ελληνική ομάδα κέρδισε στο… μηδέν.



Η πρώτη αναμέτρηση σε Ευρωμπάσκετ με την Γεωργία είχε γίνει το 2011 στο Βίλνιους, όταν στην τελευταία αγωνιστική της δεύτερης φάσης των ομίλων, με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο, νίκησε εύκολα με 73-60. Ο Κώστας Βασιλειάδης με 15 πόντους ήταν πρώτος σκόρερ για την Εθνική, που στη συνέχεια έχασε στον προημιτελικό από την Γαλλία και έμεινε εκτός μεταλλίων. Εκείνη η ομάδα είχε τότε πιτσιρικάδες δύο τωρινά της μέλη, τον Κώστα Παπανικολάου και τον Κώστα Σλούκα, στο πρώτο τους Ευρωμπάσκετ.



H δεύτερη και… τελευταία πριν τη σημερινή συνάντηση των δύο ομάδων σε Ευρωμπάσκετ καταγράφεται δέκα χρόνια πριν, το 2015, στην πρώτη φάση της διοργάνωσης στο Ζάγκρεμπ. Κάνοντας ένα τρομερό πρώτο ημίχρονο (50-22), η ελληνική ομάδα, με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, είχε επικρατήσει 79-68. O Νικ Καλάθης με 19 πόντους και 8 ασίστ ήταν και τότε ο κορυφαίος, ενώ 12 πόντους είχε ο νεαρός τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στην ομάδα έπαιζαν και τότε οι Παπανικολάου και Σλούκας, ενώ παρών ήταν και ο Βασίλης Σπανούλης, που πλέον έχει περάσει σε θέση προπονητή.



Αναλυτικά οι αναμετρήσεις με την Γεωργία:
28/02/1996 Προκριματικά Ευρωμπάσκετ (ΟΑΚΑ) 100-66
26/02/1997 Προκριματικά Ευρωμπάσκετ (Τιφλίδα) 65-61
26/08/2005 Φιλικό (Μπράουνσβαϊγκ) 82-71
12/09/2011 Ευρωμπάσκετ (Βίλνιους) 73-60
08/09/2015 Ευρωμπάσκετ (Ζάγκρεμπ) 79-68
23/08/2017 Τουρνουά Ακρόπολις (ΟΑΚΑ) 71-72
16/09/2018 Προκριματικά Παγκοσμίου (Τιφλίδα) 85-86
21/02/2019 Προκριματικά Παγκοσμίου (Ηράκλειο) 81-69
18/08/2022 Τουρνουά Ακρόπολις (ΟΑΚΑ) 80-67

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ: Τα 13 επεισόδια της ιστορίας τους στο Κύπελλο

Η συγκλονιστική διαδρομή ενός ονόματος: Ο Μανιατέας των 200 της Καισαριανής και ο γκολκίπερ της ΑΕΚ που ζήτησε ο Πελέ

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Ιστορίες Κυπέλλου

Ο Θωμάς Στρακόσα βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του - Η νέα γενιά κάτω από τα δοκάρια και η βαριά κληρονομιά του Φώτη

Mendimania…

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό στάδιο του κόσμου χτίζεται στο Βιετνάμ και αλλάζει τον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη

«Αδέρφια, ζείτε, εσείς μας οδηγείτε»: Η τραγωδία της Θύρας 7 που έχει σημαδέψει τον Ολυμπιακό

Η Ρέξαμ δεν θα ήταν εδώ χωρίς αυτόν: Πώς μια «τρελή ιδέα» έγινε το πιο επιτυχημένο ποδοσφαιρικό project της δεκαετίας!

Αντριάνο Γιάγκουσιτς: Από το scouting report της Μπαρτσελόνα στην αγκαλιά του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός: 118 χρόνια ζωής με αναμνήσεις ευτυχίας και με στιγμές που… ατσάλωσαν το τριφύλλι!