Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα στον χώρο του ποδοσφαίρου και μπαίνει όταν ανοίγει η κουβέντα των κορυφαίων στις μέρες μας. Στα 24 του χρόνια ο Κιλιάν Εμπαπέ αποτελεί έναν ήδη καταξιωμένο ποδοσφαιριστή που πρωταγωνιστεί εδώ και μπόλικες σεζόν στο κορυφαίο επίπεδο.

Από τη Μονακό του Ζαρντίμ στη «λαμπερή» Παρί Σεν Ζερμέν και από την κορυφή του κόσμου το καλοκαίρι του 2018, στο εκκωφαντικό του «όχι» στη Ρεάλ Μαδρίτης το περασμένο καλοκαίρι, το παιδί-θαύμα από τα προάστια του Παρισιού συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει. Χωρίς «ταβάνι» και στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, ο Εμπαπέ ταξίδεψε στο Κατάρ με έναν στόχο. Να οδηγήσει τους «τρικολόρ» σε ένα μαγικό repeat!

«Στο Παρίσι υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά δεν είχα ξαναδεί κάποιον σαν τον Κιλιάν»


Γεννημένος στα προάστια του Παρισιού έξι μήνες μετά τον θρίαμβο της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 και από γονείς με αφρικάνικη καταγωγή (ο πατέρας από το Καμερούν και η μητέρα από την Αλγερία), ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στις ακαδημίες της Μποντί, με τον τότε προπονητή του, Αντόνιο Ρικάρντι, να δηλώνει πως «Τον προπόνησα για πρώτη φορά όταν ήταν 6 ετών. Από τότε μπορούσες να καταλάβεις πόσο διαφορετικός ήταν. Μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα στο γήπεδο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά. Η ικανότητά του να ντριπλάρει ήταν φανταστική και ήταν πολύ πιο γρήγορος από τους υπόλοιπους. Ήταν ο καλύτερος παίκτης που είχα δει στα 15 χρόνια που προπονούσα. Στο Παρίσι υπάρχουν πολλά ταλέντα, αλλά δεν είχα ξαναδεί κάποιον σαν τον Κιλιάν».

Το τεράστιο ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο και κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ενδιαφέρθηκαν από πολύ νωρίς για την απόκτησή του, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να τον καλεί σε ηλικία μόλις 12 ετών για να αγωνιστεί με τις μικρότερες ομάδες της. Στα 14 του επισκέφθηκε το Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι, πριν τελικά ενταχθεί στη Μονακό το καλοκαίρι του 2015, μετά από εισήγηση του, γνωστού μας από τη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ.



Εντυπωσιακός από το ξεκίνημά του στο Πριγκιπάτο, έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο


Αρχικά αποκτήθηκε για να αγωνιστεί στη δεύτερη ομάδα των Μονεγάσκων, όμως χρειάστηκε μόνο κάποιες εβδομάδες για να ξεχωρίσει και να κερδίσει μία θέση στη ομάδα του Ζαρντίμ. Αφού έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται για τη Μονακό σε ολόκληρη την ιστορία του συλλόγου (σε ηλικία 16 ετών και 347 ημερών), αλλά και ο νεαρότερος σκόρερ του (17 ετών και 62 ημερών), ο Εμπαπέ υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, τον Μάρτιο του 2016.

Ωστόσο, η επόμενη σεζόν (2016-17) ήταν εκείνη που θα έκανε πραγματικά γνωστό το όνομά του στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και θα τραβούσε πάνω του τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων! Σε μια απίστευτα καλή για την ομάδα του Πριγκιπάτου χρονιά (κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος με μόλις 3 ήττες και πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League), ο Εμπαπέ ήταν πρωταγωνιστής, σκοράροντας 26 φορές και μοιράζοντας 14 ασίστ, σε 44 εμφανίσεις. Πριν κλείσει τα 18 του έγινε ο δεύτερος νεαρότερος Γάλλος που σκοράρει στο Champions League, μετά τον Καρίμ Μπενζεμά. Το ταλέντο «ξεχείλιζε» σε εκείνη τη Μονακό, όμως εκείνος ξεχώριζε.



Η άμεση προσαρμογή στην Παρί και η κορυφή του κόσμου στη Ρωσία


Ήταν πλέον προφανές ότι η Μονακο δεν θα μπορούσε να τον κρατήσει για πολύ ακόμα στο ρόστερ της, με την Παρί Σεν Ζερμέν να τον προσεγγίζει και τελικά να τον εντάσσει στο δυναμικό της (αρχικά με τη μορφή δανεισμού) τον Αύγουστο του 2017, καταβάλλοντας συνολικά στους Μονεγάσκους το αστρονομικό ποσό των 180 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνοντας τη δεύτερη πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, πίσω από αυτή του Νεϊμάρ. Για την απόκτησή του κινήθηκε και η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ο τότε προπονητής της, Ζινεντίν Ζιντάν, εμπιστεύονταν την τριάδα Ρονάλντο, Μπενζεμά, Μπέιλ και δεν μπορούσε να του εγγυηθεί θέση βασικού.

Ο 18χρονος τότε Κιλιάν, σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Μετς, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα βρήκε δίχτυα και στην πρώτη του εμφάνιση με τους Παριζιάνους στο Champions League. Στο τέλος εκείνης της σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ στη Γαλλία, έχοντας πετύχει 21 γκολ και «σερβίροντας» 16 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του.



Η κλήση του στην εθνική Γαλλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη το καλοκαίρι του 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας ήρθε ως... φυσικό επακόλουθο, έχοντας κάνει το ντεμπούτο του με τους «τρικολόρ» σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα. Με το γκολ του κόντρα στο Περού για τη φάση των ομίλων, έγινε ο νεαρότερος Γάλλος σκόρερ σε Μουντιάλ, ενώ με τα δύο γκολ που πέτυχε στη νίκη της ομάδας του με 4-3 κόντρα στην Αργεντινή για τη φάση των «16», έγινε ο πρώτος έφηβος που σκοράρει δύο φορές σε παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ. Βασικός και στα τρία επόμενα παιχνίδια της Γαλλίας μέχρι την πολυπόθητη κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, ο Εμπαπέ σκόραρε και στον τελικό με την Κροατία, γράφοντας ξανά με χρυσά γράμματα το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας, πριν καν συμπληρώσει μια εικοσαετία χρόνια ζωής!



Το «όχι» στη Ρεάλ Μαδρίτης και τα φώτα στραμμένα πάνω του στο Κατάρ


Με τον ρόλο του στην Παρί Σεν Ζερμέν να γιγαντώνεται ολοένα και περισσότερο, ήταν προφανές ότι ο Εμπαπέ είχε πλέον εξελιχθεί από ένα τεράστιο ταλέντο, σε έναν έτοιμο παίκτη κλάσης, ικανό να πρωταγωνιστεί με συνέπεια στο κορυφαίο επίπεδο. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με την ομάδα του να κατακτά το εγχώριο τρεμπλ, με τον ίδιο να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της Ligue 1 και να ψηφίζεται ως ο πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του γαλλικού πρωταθλήματος. Ως ο κορυφαίος σκόρερ (18 γκολ, όσα και ο πέτυχε και ο Μπεν Γεντέρ της Μονακό) της Ligue 1 ολοκλήρωσε και την επόμενη σεζόν, ενώ έφτασε με την ομάδα του και μέχρι τον μεγάλο τελικό του Champions League, στον οποίο όμως ηττήθηκε από την Μπάγερν Μονάχου. Λίγους μήνες αργότερα έγινε ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής που φτάνει τα 20 γκολ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (ρεκόρ το οποίο κατέρριψε φέτος ο Έρλινγκ Χάαλαντ), ενώ έφτασε τα 25 γρηγορότερα από τον Λιονέλ Μέσι.



Έχοντας ξεπεράσει τους Παουλέτα, Νειμάρ και Ιμπραΐμοβιτς στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ της Παρί, ο Εμπαπέ κατάφερε να «ανθίσει» σε ποδοσφαιριστή κορυφαίου επιπέδου υπερβολικά γρήγορα, συνδυάζοντας ιδανικά την άριστη τεχνική του κατάρτιση με τα εκπληκτικά φυσικά του προσόντα και έχοντας μαζέψει εμπειρίες που θα ζήλευαν ποδοσφαιριστές οι οποίοι βρίσκονται στη… δύση της καριέρας τους.

Μετά από μία ακόμα φανταστική του σεζόν στο «Παρκ Ντε Πρενς» και με το συμβόλαιό που είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2017 με την Παρί να οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, η Ρεάλ Μαδρίτης επανήλθε στη ζωή του, προσπαθώντας να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε σχεδόν πέντε χρόνια πριν. Να φέρει τον πείσει να μετακομίσει στην ισπανική πρωτεύουσα για χάρη της. Η «βασίλισσα» του πρόσφερε... γη και ύδωρ για να του αποσπάσει το «ναι» και οι περισσότεροι θεωρούσαν δεδομένη την ολοκλήρωση της μεταγραφής, όμως ο Εμπαπέ αποφάσισε να παραμείνει πιστός στην Παρί, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του έως το 2025 και ρίχνοντας (προσωρινά τουλάχιστον) τίτλους τέλους σε ένα… σίριαλ πολλών επεισοδίων.



Ούτε να διανοηθείς δεν μπορείς τα όσα έχει ζήσει ποδοσφαιρικά ο Εμπαπέ, πριν καν συμπληρώσει 24 χρόνια ζωής. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει ήδη πίσω του σαν γαλόνια συνεχόμενες σεζόν με την «αστραφτερή» Παρί και πληθώρα παραστάσεων στο κορυφαίο επίπεδο, ακόμα και αν μιλάμε για Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο σήκωσε πριν 4μιση χρόνια ως έφηβος, στη Μόσχα. Τον επόμενο μήνα στο Κατάρ θα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του, στην προσπάθειά του να οδηγήσει τη Γαλλία σε ένα επίτευγμα τόσο ιστορικό, που έχει να συμβεί από το 1962.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube