Του Χριστόφορου Ευαγγελάτου

Ο Ολυμπιακός έδωσε μια πειστική απάντηση (πιο πειστική δεν γινόταν) στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, αναφορικά με το αν είχε να “παρουσιάσει” πράματα και “σφιγμό” στο παιχνίδι του. Τα είχε και τα δύο αν και προέρχονταν από ήττες με Λάρισα και ΑΠΟΕΛ. Οι συνθήκες υπό τις οποίες θα υποδεχθεί η ομάδα του λιμανιού τον ΠΑΟΚ την Κυριακή είναι σίγουρα διαφορετικές.

Αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός....κοιτάζει πίσω του και βλέπει το 3-0 επί της ΑΕΚ, το 2-0 στη Νέα Σμύρνη και φυσικά το 4-1 με την Αστάνα για το Γιουρόπα Λιγκ. Πρόκειται για τρεις σημαντικές νίκες με απολογισμό τερμάτων 9-1. Σίγουρα λοιπόν οι συνθήκες είναι διαφορετικές (με τον Ολυμπιακό να έχει ένα μικρό σερί τριών νικών) ωστόσο υπάρχει μια σταθερά, που ενδεχομένως να κρίνει και το κυριακάτικο ντέρμπι.

Για τους “ερυθρόλευκους” πάντως έχει κρίνει πολλά τη φετινή σεζόν, σε σημείο μάλιστα που όλοι να θεωρούν πως χωρίς την ηγετική του παρουσία, η ομάδα του λιμανιού δε θα ήταν αυτή τη στιγμή στην κορυφή του πρωταθλήματος αλλά και του ομίλου στο Γιουρόπα Λιγκ. Αυτή η σταθερά έχει όνομα έχει κι επώνυμο.

Λούκα Μιλιβόγεβιτς, τελεία και παύλα ή όποιο άλλο σημείο στίξης θέλετε. Καθόρισε (σε πολύ μεγάλο βαθμό) με την απόδοση του το ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό με την ΑΕΚ, έχει κάνει σπουδαίες εμφανίσεις σε πολλά ματς και το κυριότερο δείχνει πως φέτος έχει να παρουσιάσει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του.

Ξεκινάμε από την ωριμότητα, συνεχίζουμε από τα λιγότερα λάθη και καταλήγουμε στην εξέλιξη του σε ηγετική φυσιογνωμία για τον Ολυμπιακό. Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι “φτώχεια” αρκεί μόνο η αγωνία του πλήθους τη στιγμή που ο Σέρβος έπεσε στον αγωνιστικό χώρο στο χθεσινό ματς έχοντας δεχθεί γονατιά, σε φάση που έκανε ο ίδιος φάουλ.

Μπορεί ν' ακούγεται μονότονο, ενδεχομένως να θεωρείται υπερβολικό ωστόσο είναι δεδομένο και πασιφανές. Ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς παραμένει και στο κυριακάτικο ντέρμπι ο παράγοντας σταθερότητας στο “ερυθρόλευκο οικοδόμημα” και ο Μπέντο θέλει, ζητάει, απαιτεί ένα ακόμα μεγάλο ματς από τον 26χρονο διεθνή μέσο.

Ένα ματς στο οποίο ο Μιλιβόγεβιτς θα στοχεύσει σε εικόνα κυριαρχίας στο χώρο της μεσαίας γραμμής που θα παραπέμπει στο ματς με την ΑΕΚ,μόνο που αυτή τη φορά ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγαλύτερος. Τι είναι λοιπόν αυτό που θέλει ο Μπέντο (και όχι μόνο) από τον “Μίλι” το βράδυ της Κυριακής στο “Καραϊσκάκη”.

Είναι σίγουρα η εξουδετέρωση των αμυντικών μέσων του ΠΑΟΚ, είναι επίσης η “απελευθέρωση” του Μάρτινς ή του Καμπιάσο (εξαρτάται ποιος θα προτιμηθεί για το αρχικό σχήμα) ώστε να γίνει και εναντίον του ΠΑΟΚ αυτό που έγινε στο ματς με την “Ένωση”. Να βγάλει ο Ολυμπιακός στο επιθετικό του παιχνίδι έναν έξτρα παίκτη δίπλα στον Φορτούνη, προκειμένου να προκληθεί ανισορροπία στα μαρκαρίσματα των φιλοξενούμενων.

Ζητάει κι άλλα απ' τον Μιλιβόγεβιτς ο Μπέντο; Αν ζητάει...Εδώ πάει το απαιτεί που χρησιμοποιήσαμε λίγες αράδες νωρίτερα. Είναι “απαίτηση” του Πορτογάλου να “κλειδώσει” ο Μιλιβόγεβιτς τον Μπίσεσβαρ και αν ο Σέρβος πάρει καλό βαθμό και σ' αυτή την αποστολή, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση της νίκης.

Αυτή η “μάχη” θα κρίνει πολλά και ο Σέρβος καλείται να τα καταφέρει σε μιαν ακόμα δύσκολη αποστολή. Έμεινε “κάτι” στα πλάνα του Μπέντο για το οποίο θα πρέπει να έχει το...νου του ο Μιλιβόγεβιτς; Επειδή ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα που αρέσκεται στις κόντρα επιθέσεις κι έχει τη δυνατότητα να παίξει γρήγορα στα δύο “φτερά”, σίγουρα ο Μιλιβόγεβιτς θα χρειαστεί να δώσει βοήθειες σε Φιγκέιρας και Ντε Λα Μπέγια.

Αν, τέλος, μπορέσει ο Σέρβος να βάλει κι ένα γκολ όπως έβαλε πέρυσι με την κεφαλιά “δυναμίτη” στην Τούμπα, ο Μπέντο θα του πει. “Τα ίδια και...περισσότερα θα ζητήσω στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό”.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube