Το 15ο Αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου στην Πενταγιού, έδωσε τροφή για σκέψη ως προς τη δυνατότητα επίλυσης μέρους του οικονομικού και ανεργιακού προβλήματος της χώρας, με τη διαφαινόμενη επανακατοίκηση των ορεινών οικισμών!

Επανακατοίκηση, πού δειλά -δειλά άρχισε μόνη της, και η πολιτεία οφείλει να επιταχύνει. Ένα νέο δυναμικό και άμεσο Περιφερειακό σύστημα αποκέντρωσης από τα δύσμοιρα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τούς πάνω από 5000 ζωντανούς ακόμη ορεινούς οικισμούς πρέπει άμεσα να θεσπισθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παρευρέθησαν η βουλευτής του νομού Ασπασία Μανδρέκα, η αντιπεριφερειάρχης Γιώτα Γαζή, ο δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, ο δήμαρχος Ναυπάκτου Γ. Μπουλές, ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κ. Λιάπης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Δωρίδας, οι πρόεδροι και μέλη των ΔΣ όλων των πολιτιστικών συλλόγων των 18 χωριών (Αρτοτίνα, Αλποχώρι, Δάφνος, Διχώρι, Διακόπι, Ζωριάνος, Κάλιο, Κερασιά, Κόκκινο, Κλίμα, Κουπάκι, Κριάτσι, Κονιάκος Κροκύλιο, Πενταγιού, Περιβόλι, Τρίστενο και Ψηλό Χωριό) καθώς και οι τοπικοί πρόεδροι όλων των χωριών. Χρέη προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνέδριου έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πενταγιωτών Στ. Τσιώρης.

Στην εκδήλωσε συμμετείχε και ο κ. Γ. Στάικος, ανώτατο τραπεζικό στέλεχος, ο οποίος έκανε παρέμβαση για την αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου.

Εντυπωσίασε η πολυμελής ομάδα της Επιστημονικής Επιτροπής και βέβαια το εξαιρετικό επι- τελείο εισηγητών. Πρώτος και καλύτερος ο διάσημος φιλέλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου στο Παρίσι, στην Αστική Γεωγραφία, Guy Burgel. Μίλησε για τα προβλήματα αστυφιλίας σε όλη την Ευρώπη, για τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα από χώρα σε χώρα, για τις εμπειρίες του σε πολλά προβλήματά μας.

Ο Γ. Ζηρίνης, σύμβουλος στον γ.γ. ανταγωνι- στικότητας Γιαννούση, παρουσίασε την κατάσταση με τα ΕΣΠΑ για τα επόμενα 6 χρόνια, δίνοντας έντυπο υλικό για τις επερχόμενες δράσεις των ΕΣΠΑ.

Τριμελής ομάδα από τον ΕΟΤ. Ο πρώην γ.δ. Κώστας Κατσιγιάννης, ο νυν διευθυντής Σπ. Σπηλιόπουλος και το ιστορικό στέλεχος του ΕΟΤ Νίκος Αγριαντώνης, άφησαν πλήθος πληροφοριών για τις τουριστικές δυνατότητες της πανέμορφης περιοχής: ορεινός τουρισμός, αθλητικός, θρησκευτικός, ορεινά μονοπάτια κ.α.

Η Αιτωλική Αναπτυξιακή έκανε θαυμάσια παρέμβαση για συγχρηματοδοτούμενες δράσεις με την κυρία Νικολέττα Κατσώνη, ο αρχιπλοίαρχος Π.Ν. Θ. Γρίβας παρουσίασε ιδέες για νέο τρόπο αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας στα ορεινά χωριά μας (όπου δεν υπάρχει πλέον ούτε αγροτικός γιατρός), ο δικηγόρος Ξ. Τσώρης έθιξε δυνατά με ολοκληρωμένη πρόταση το θέμα της έλλειψης συγκοινωνίας, ο γεωπόνος Γ. Γκόλφης, πασίγνωστος στα μέρη, παρουσίασε πρόταση δική του και του κτηνίατρου Ασημ. Κουτσούμπα, επιχειρηματία τυροκόμου, για τα θέματα τυροκομίας και κτηνοτροφίας.

Επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ της Αρχιτεκτ. Σχολής Αρχιτέκτων Ελένη Μάντζιου (από το Τρίστενο) εντυπωσίασε με τη δυναμική της τοποθέτηση σχετικά με την επανακατοίκηση των ορεινών οικισμών και την ανάγκη ενός «δόρατος» επίθεσης με τη δημιουργία ενός εκθεσιακού, επιστημονικού, πολυσύνθετου κέντρου νερού, ίσως στη θέση της πιθανής γέφυρας στη λίμνη του Μόρνου. Και βέβαια με τη δημιουργία του «DORIC», λογότυπου που θα βοηθήσει δράσεις πολιτισμικές αλλά και παραγωγικές.

Σημαντική παρουσία και αυτή του Δρ. Βιολογίας και γεωπόνου από το Πανεπιστήμιο Πάτρας Γ. Δημητρέλλου που παρουσίασε τις εκπληκτικές δυνατότητες της περιοχής στη καλλιέργεια αρωματικών και αρτυστικών φυτών. Κι ένας επιχειρηματίας στο Συνέδριο, ο Τάκης Παπαιωάννου πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης της ΥΔΡΟΒΑΤ ΑΕ. Ο κ. Παπαιωάννου (με αδειοδοτηθέν καταρχήν υδροηλεκτρικό 5,5 MW στη περιοχή), παρουσίασε την ωφελιμότητα που θα προκύψει από την εκτέλεση τέτοιων μίνι υδροηλεκτρικών, αφού μόνο για το Δήμο Δωρίδας οι εισροές θα φτάνουν ετήσια τα 100.000e, η κατασκευή θα απασχολήσει άνω των 50-60 ατόμων και θα προσληφθούν μόνιμα άτομα από τα γειτονικά χωριά.

Εξάλλου, ο δήμαρχος της περιοχής αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της λίμνης του Μόρνου, μιά παρέμβαση εμπεριστατωμένη που συγκλόνισε το Συνέδριο και ειδικά τους Αθηναίους επισκέπτες.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου τιμήθηκαν ο επιχειρηματίας Χρ. Κλώτσας από την Πενταγιού για τη χρηματοδότηση του περίφημου βιβλίου «ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ» (της Μαρίας Πατίχη-Λουκοπούλου), ύστερα από πρόταση του ερευνητή στο Χάρβαρντ Δρ. Νίκου Σούκου (εκδότη του βιβλίου τα χρόνια 1993 1996), πρόταση πού μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την Αμερική και συγκίνησε ιδιαίτερα καθώς και ο καθηγητής ψυχιατρικής Παν. Σακελλαρόπουλος για τη πολυετή προσφορά του στη Φωκίδα με τη δημιουργία της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας κ.α. πολλών.

Στη διήμερη εκδήλωση με περίπου 200 συνέδρους, φαγητό και χορό, δόθηκε έμφαση στο θέμα της παντελούς έλλειψης αγροτικών γιατρών στα ορεινά χωριά (αφού κατάφερε η Πολιτεία να μετατρέψει την αναγκαστική άλλοτε τοποθέτηση αγροτικού γιατρού σε χωριά, σε προαιρετική), στη δημιουργία συγκοινωνιακού δικτύου ξανά με τα ορεινά χωριά, στη μελέτη έστω πιλοτικών σχολείων για όμορα χωριά και τέλος στην απόκτηση ίντερνετ. Έγινε και παρέμβαση για την ανάγκη πύκνωσης των πολιτιστικών δράσεων αλλά και χρονικής τακτοποίησης τους από την Ομοσπονδία, καθώς και βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των 18 χωριών της Ομοσπονδίας (Σπ. Παπαγεωργίου). Αυτό πού τονίσθηκε ιδιαίτερα στο 15ο Συνέδριο, ήταν η ανάγκη να κατανοηθεί όλο και πλατύτερα, ότι στις σημερινές αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της πατρίδας μας, οι ορεινοί οικισμοί προσφέρουν λύσεις. Και γι’ αυτό επιβάλλεται η αποκατάσταση των στοιχειωδών υποδομών που δε θα εμποδίζουν την επιστροφή τόσων που θέλουν να δραπετεύσουν από τις άθλιες συνθήκες των μεγάλων αστικών κέντρων!

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην αναζήτηση των ομογενών της περιοχής στο εξωτερικό. Ειδική επιτροπή θα τους αναζητήσει δημιουργώντας ένα τεράστιο κατάλογο. Χιλιάδες Έλληνες από τη Δωρίδα ζουν στην Αμερική κυρίως, αλλά και σε Ευρώπη και Αυστραλία, ξεχασμένοι, έχοντας ξεχάσει και τα ελληνικά τους.

Μπράβο σε όλους για την πρωτοβουλία.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube