Ανέβηκαν οι τόνοι κατά τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα περισσότερα θέματα – αγκάθια στις θέσεις των δυο χωρών, όπως το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μουσουλμανική μειονότητα αλλά και το μεταναστευτικό.

Μετά την ολοκλήρωση της αρχικής τοποθέτησης του κ. Δένδια, ο οποίος απάντησε ευθέως στις προκλήσεις του τούρκου ομολόγου του και για να βελτιωθεί το κλίμα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που το δυναμιτίζουν, ο κ. Τσαβούσολγου ξαναπήρε το λόγο και έθεσε ακόμη πιο επιθετικά και άλλα ζητήματα, όπως αποστρατιωτικοποιηση νησιών.

Σε μια ασυνήθιστη διαδικασία, οι υπουργοί πήραν διαδοχικά τον λόγο άλλες δύο φορές για να απαντήσουν στις εκατέρωθεν δηλώσεις, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση θετική ατζέντα συνομιλιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής ή πως εγκαταλείπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα και πως για να γυρίσει μια νέα σελίδα απαιτείται μια νέα αντίληψη.

Οι αρχικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά την αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι πράγματι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Αιγαίου, και ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν πρότεινε τη διεξαγωγή συνόδου με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε θέμα τουρκικών μειονοτήτων στη Θράκη, έκανε λόγο για άνευ όρων διάλογο μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι οι εκατέρωθεν επισκέψεις των αρχηγών κρατών Ελλάδας και Τουρκίας θα αποτέλεσε μια πολύ γόνιμη βάση για διάλογο.





Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube