Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το αν ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου κοντά στην Ιτέα ήταν ο κύριος. Η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου και στην Αττική.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι το ρήγμα είχε διεύθυνση Ανατολή – Δύση, στην είσοδο του Κόλπου της Ιτέας, και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 2 με 3 χιλιόμετρα.

Διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια εκτίμηση αυτή τη στιγμή για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς θα πρέπει να δούμε την μετασεισμική ακολουθία και την εξέλιξη του φαινομένου.

Πάντως, ο κ. Λέκκας έστειλε μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί η περιοχή και οι υποδομές της αντέχουν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς, μέχρι 6,5 Ρίχτερ, όπως αυτός που εκδηλώθηκε για παράδειγμα το 1995 και δεν υπήρξαν ζημιές.

Δήλωσε ότι μετά τον σεισμό, ακολούθησαν τέσσερις με πέντε δονήσεις της τάξης των 2,5 Ρίχτερ από την ίδια περιοχή.

«Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός στην Στερεά Ελλάδα και την Αθήνα παρότι έγινε σε απόσταση 112 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της πρωτεύουσας» γράφει σε ανάρτησή του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκηs Τσελέντης.

«Αυτό οφείλεται στην κατευθυντικότητα των σεισμικών κυμάτων, επειδή το σεισμικό ρήγμα έχει μία κατευθυντικότητα από τη Δύση προς την Ανατολή» προσθέτει και συμπληρώνει «Άρα, έχουμε έντονη αισθητότητα στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη «για να πούμε σίγουρα ότι είναι το κυρίως γεγονός πρέπει να περιμένουμε δύο 24ωρα για να δούμε πως εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία η οποία μέχρι τώρα δεν μας έχει δώσει τον απαιτούμενο αριθμό μετασεισμών. Θα περίμενα λίγο περισσότερους».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει «μετατόπιση προς άλλα μεγάλο γειτονικά ρήγματα δεν βλέπουμε. Το Γεωδυναμικό παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου με τα δίκτυα του και θα σας ενημερώνει. Πρέπει οι κάτοικοι να ακολουθούν πάντα τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από σεισμούς».

“Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός”, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού έως και 4,5 Ρίχτερ.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για τα 212 ζώα στη Θέρμη – Ελεύθερη αφέθηκε η 54χρονη

Pizza Fan: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 23 συλληφθέντες - Ποιες είναι οι κατηγορίες

Κένυα: Φόβοι για εγκλωβισμένους από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου στο Ναϊρόμπι

Υπόθεση Marfin: Απολογήθηκε συμπληρωματικά και ο 3ος κατηγορούμενος - Αρνήθηκε την εμπλοκή του

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή επέστρεψε και ο 3ος κατηγορούμενος μετά τη απολογία του

Αθήνα: Ύποπτο αντικείμενο στην οδό Σισίνη – Κλιμάκιο του ΤΕΕΜ στο σημείο

Συνελήφθη 43χρονος μετά από καταδίωξη στην Παλλήνη - Επιχείρησε να εμβολίσει μηχανές της ΔΙΑΣ

Διεκόπη για τις 27 Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού

Στο πλευρό της οικογένειας του Άλκη Καμπανού οι γονείς του Γιώργου Λυγγερίδη

Η Βρετανία εκδίδει οδηγία ετοιμότητας για πόλεμο και μπλακ άουτ: «Να έχετε νερό, τρόφιμα και μετρητά για 3 μέρες»