Το πρωί της Δευτέρας (19/7) είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η έκτακτη Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ με μοναδικό θέμα την υιοθέτηση της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο και η εναρμόνιση του Καταστατικού της ομοσπονδίας με τις προτάσεις που η μελέτη περιλαμβάνει.

Οι φήμες ότι μπορεί να τεθεί θέμα αναβολής της Συνέλευσης ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις για το αν θα υιοθετηθεί ολόκληρη η Ολιστική Μελέτη ή μέρος της, δεν επιβεβαιώνονταν ως το βράδυ της Κυριακής και όλα δείχνουν ότι η Γ.Σ. θα διεξαχθεί κανονικά.

Ωστόσο, το χάσμα δεν γεφυρώθηκε και η χρυσή τομή δεν βρέθηκε, όπως προκύπτει και από την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ το απόγευμα της Κυριακής (18/7).

Οι διαφωνίες της ομοσπονδίας και των Ενώσεων για ορισμένα σημεία και διατάξεις της Ολιστικής Μελέτης, παραμένουν και οι αντιρρήσεις δεν κάμφθηκαν.

Η ΕΠΟ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής πίσω σε ό,τι αφορά τις απόψεις της για σημεία της «Ολιστικής». Έτσι, στη Γενική Συνέλευση θα αναλυθούν οι διαφωνίες και ταυτόχρονα Ενώσεις και ΠΑΕ θα κληθούν να τοποθετηθούν.

Πίσω δεν έχουν κάνει ούτε οι FIFA/UEFA που ζητούν να υιοθετηθεί αυτούσια η Ολιστική. Σε διαφορετική περίπτωση έχουν απειλήσει ευθέως την ΕΠΟ με οικονομικό εμπάργκο και διακοπή κάθε χρηματοδότησης.

Ούτε φυσικά οι απειλές του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, που δεν δίστασε να πει προς την ΕΠΟ ότι αν δεν περάσουν την Ολιστική Μελέτη ως έχει, θα διακόψει την χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου από το Στοίχημα!

Την Κυριακή στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, μάλιστα, έγινε λόγος για «ωμό εκβιασμό» από την πλευρά Αυγενάκη, την ώρα που εκείνος αρνείται να αλλάξει διατάξεις της αθλητικής νομοθεσίας που θίγουν το αυτοδιοίκητο.

Παραμένει άγνωστο, λοιπόν, το τι θα συμβεί την Δευτέρα το πρωί και όλα θα κριθούν επί τόπου.

Βεβαίως, η συντριπτική πλειοψηφία των όσων περιλαμβάνει η Ολιστική Μελέτη, θα ψηφιστούν κανονικά από την Γ.Σ.

Όμως, οι διαφωνίες σε κάποια σημεία εξακολουθούν να υφίστανται και συνοπτικά θυμίζουμε ποια είναι τα σημεία αυτά:

-Η ΕΠΟ διαφωνεί με την ίδρυση Ένωσης Διαιτητών, που όχι απλά θα μετάσχει στις Γενικές Συνελεύσεις της ομοσπονδίας, αλλά θα μετάσχει έχοντας δύο ψήφους, την ώρα που κάθε Ένωση θα έχει από μία. Παράλληλα, η Ένωση Διαιτητών θα έχει και εκπρόσωπο στην Εκτελεστική Επιτροπή, «τρώγοντας» μία θέση από τους εκπροσώπους των Ενώσεων (δέχονται να συμμετέχει μόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔ στα συμβούλια, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου).

-Η ΕΠΟ δεν θέλει γενικώς να μπουν οι νέες Ενώσεις (διαιτητών, προπονητών, ποδοσφαιριστών) στην Εκτελεστική Επιτροπή ("τρώγοντας" θέσεις από τους εκπροσώπους των ΕΠΣ) και πολύ περισσότερο, δεν δέχεται οι νέες Ενώσεις να έχουν δύο (2) ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Ολιστική Μελέτη, το ποδόσφαιρο… άμμου (beach soccer) θα έχει δύο (2) ψήφους στις Γ.Σ., την ώρα που μεγάλες ΕΠΣ, όπως της Αθήνας ή της Μακεδονίας θα έχουν από μία (1)!

-Η ΕΠΟ διαφωνεί με το να δοθούν έξι (6) ψήφοι στην Super League 2 για τις Γενικές Συνελεύσεις της ομοσπονδίας, από μία (1) ψήφο που έχει τώρα.

-Η ΕΠΟ δεν θέλει η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ομοσπονδίας να έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, δηλαδή οι αποφάσεις της να είναι δεσμευτικές για την Εκτελεστική Επιτροπή (δέχεται να είναι δεσμευτικές μόνο για αγωνιστικά θέματα, ενώ για τα υπόλοιπα να είναι εισηγητικού χαρακτήρα).

-Η ΕΠΟ δεν θέλει να δοθούν ανεξέλεγκτες υπερεξουσίες στον CEO (διευθύνοντα σύμβουλο) της ομοσπονδίας, αλλά τις αρμοδιότητές του να τις καθορίζει έστω ο πρόεδρος της ΕΠΟ (αν όχι η Εκτελεστική Επιτροπή).

υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή να προβλέπεται από το 2024 και όχι από τώρα στην περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης κάποιου νυν μέλους, όπως προβλέπει η Ολιστική Μελέτη.

Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν, πως είναι εξαιρετικά πιθανόν να μην παραστεί εκπρόσωπος των FIFA/UEFA στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

«Όλες απαντάμε αν αγγίξεις μία»: Το συγκλονιστικό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών στα γήπεδα της Α' Εθνικής

ΕΠΟ: Στις 28/6 η ΓΣ με θέμα τις εκλογές για τον νέο πρόεδρο

Συλαϊδόπουλος στον bwinΣΠΟΡ FM: «Θέλουμε να χτίσουμε δυναστεία - Από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία της Ελλάδας»

Εξώδικο 24 πρώην ποδοσφαιριστών στην ΕΠΟ: «Να μην αδειοδοτηθούν ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ, και άλλες 7 ΠΑΕ»

Ανακοίνωση του Αστέρα στο ημίχρονο του αγώνα με ΑΕΚ: «Ακόμη ένα ανύπαρκτο πέναλτι»

Εθνική: Η νέα διοίκηση αποφασίζει για προπονητή, με Παπαδόπουλο στον πάγκο κόντρα στη Γερμανία

Τριανταφυλλόπουλος: «Θλιβερό να διαδραματίζονται τέτοιες καταστάσεις ενώ χθες η Κ19 του Ολυμπιακού πήρε το Youth League»

Παναγόπουλος: «Αυστηρός ο πειθαρχικός κώδικας αν αποδειχθεί η σύνδεση του Ολυμπιακού με την εγκληματική οργάνωση»

Χαράλαμπος Κωστούλας: «Θα έχουμε να το λέμε για όλη μας τη ζωή με τον αδερφό μου»

Συλαϊδόπουλος: «Κοιμηθήκαμε κοινοί θνητοί και ξυπνήσαμε πρωταθλητές Ευρώπης»