Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ενδεχομένως άλλες χώρες να εμπλέκονται στην απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που προκύπτουν από τις ανακρίσεις των υπόπτων.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξουν κι άλλα σχέδια πραξικοπήματος στη χώρα του, επιτέθηκε στην ΕΕ για τις επικρίσεις σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, ενώ προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα είναι λάθος τους η μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες στην απόπειρα πραξικοπήματος. Υπάρχουν στελέχη στους γκιουλενιστές που μπορεί να δέχονται κατευθύνσεις από άλλες χώρες. Θα αποδειχθούν αυτές οι διασυνδέσεις. Παίρνουμε καταθέσεις και ακούγονται ενδιαφέροντα πράγματα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα, ανέφερε ότι τουλάχιστον ένα από τα άτομα που έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος κατέθεσε ότι επικεφαλής ήταν ο Φετουλάχ Γκιουλέν. «Λέει ότι ποτέ δεν μίλησε απευθείας μαζί του, αλλά ήταν εκείνος που διηύθυνε το πραξικόπημα», είπε ο Ερντογάν για τον κληρικό που ζει στις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, καθώς επέκτεινε τις εκκαθαρίσεις, συλλαμβάνοντας, απολύοντας ή θέτοντας σε διαθεσιμότητα ακόμα περισσότερα άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας, το δικαστικό σώμα, τη δημόσια διοίκηση και την εκπαίδευση, μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Με αυτό τον τρόπο και με την σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου της χώρας, ο Ερντογάν συγκεντρώνει πανω του όλες τις εξουσίες λειτουργώντας ως Αυτοκράτορας.

Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια απ' ευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης ενώπιον υπουργών της κυβέρνησης, και μετά από μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διήρκεσε περίπου πέντε ώρες.

"Ο σκοπός της ανακήρυξης της έκτακτης ανάγκης είναι να καταστεί δυνατόν να πάρουμε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον αυτής της απειλής για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας", δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα παραμείνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, χρονικό διάστημα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα αυτό παραχωρείται από το σύνταγμα της χώρας.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έκδοση της απόφασης στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, και θα επιτρέψει στον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το τουρκικό κοινοβούλιο για να περάσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να αναστείλουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κατά το δοκούν.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του «Νόμου περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, είναι ότι καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης», είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Πιο κοντά στη θανατική ποινή η Τουρκία μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν

Ένα βήμα πιο κοντά στην επαναφορά της θανατικής ποινής βρίσκεται η Τουρκία μετά τη νέα συνέντευξη του Ερντογάν στο Al Jazeera.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της εσχάτης των ποινών, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό.

Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν».

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

ΥΠΕΣ: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αλλάζει

Γνώριμος στις αρχές ο δράστης της δολοφονίας έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι - «Ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό του

Επιστολική ψήφος: 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες έχουν εγγραφεί – Λήγει σήμερα η προθεσμία

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Εκτιμώ σχεδόν βέβαιη την έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι

Αύριο θα καταβληθούν μέσω ΟΠΕΚΑ τα κοινωνικά επιδόματα στους δικαιούχους

Έσπασε φράγμα στο Ναϊρόμπι - Δεκάδες νεκροί - Ψάχνουν αγνούμενους στις λάσπες

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο Κασσελάκη

Λασίθι: Απεγνωσμένος άνδρας απειλούσε να αυτοπυρποληθεί έξω από τη ΔΕΗ, λόγω χρεών

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Τέθηκε υπό κράτηση στο Παρίσι μετά τις κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις

Ρεύμα: Σε ισχύ το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου - Από 23:00 έως 07:00