Στην Κίνα είναι πιθανό να γίνει το τετ α τετ Τσίπρα- Ερντογάν, καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο Πεκίνο για να συμμετάσχουν στη διεθνή συνάντηση «Belt and Road Forum for International Cooperation». Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσει συνάντηση του Τούρκου προέδρου και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 22 Μαΐου, στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική οικοδόμησης του νέου ηγετικού της προφίλ. Μετά τις απειλές στην Κύπρο και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, χθες έγινε η δοκιμή του πρώτου «εθνικού» πυραύλου της, με το προσωνύμιο «Κααν».

«Αντιγράφει τη στρατηγική του Κιμ Γιονκ Ουν; Ιδού η απορία», λένε χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις κινήσεις του «Σουλτάνου».

Η άσκηση έλαβε χώρα στην επαρχία της Σινώπης, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Η εκτόξευση του πυραύλου Bora, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και περηφάνια» δήλωσε ο Φικρί Ισίκ, χαρακτηρίζοντας τη δοκιμή ως απόλυτη επιτυχία.

http://www.ahaber.com.tr/webtv/iframe/gundem/yerli-ve-milli-fuze-bora-sinopta-denendi

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ, ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκεπτόταν την Ακρόπολη, αλλά επιδεικτικά δεν ακολουθούσε τους ομολόγους του που βρίσκονται στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πύραυλος τύπου Bora αναπτύχθηκε από τη Roketsan. Έχει διαμέτρημα 610 χιλιοστών και εμβέλεια 280 χλμ. Το σύστημα διαθέτει αποτελεσματική ισχύ πυρός καθώς μπορεί να φέρει κεφαλή βάρους 470 κιλών, καθώς και προηγμένης τεχνολογίας σύστημα πλοήγησης.

Παραβιάσεις και αερομαχίες στο Αιγαίο

Σε ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των προκλήσεών της στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, ένα μόλις 24ωρο μετά το κατ' ιδίαν μήνυμα του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη στον Τούρκο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει αδρανής σε ο,τιδήποτε επιχειρήσει η γειτονική χώρα.

Την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της 11ης Διαβαλκανικής Σύσκεψης των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με την παρουσία και του Τούρκου αρχηγού, αεροσκάφη της γειτονικής χώρας προέβησαν σε 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ μία από αυτές τις περιπτώσεις εξελίχθηκε σε αερομαχία (εμπλοκή).

Πιο συγκεκριμένα, τον ελληνικό εναέριο χώρο παραβίασαν δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 σε σχηματικό και τέσσερα μεμονωμένα, τρία εκ των οποίων ήταν κατασκοπευτικά τύπου CN-235 και ένα ελικόπτερο.

Τα δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα και σε μία περίπτωση ενεπλάκησαν με τα ελληνικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν προκειμένου να τα αναχαιτίσουν. Οι 34 από τις 40 παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, οι τρεις από το ελικόπτερο και οι άλλες τρεις από τα μαχητικά F-16.

Πηγή: Protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

ΟΠΕΚΕΠΕ – Κρήτη: Ελεύθεροι και οι επτά κατηγορούμενοι για τις παράνομες επιδοτήσεις

Αλεξάνδρας: Συννελήφθη 27χρονος για το σακίδιο με απειλητικό σημείωμα για έκρηξη

Αλεξανδρούπολη: Απο καρδιακή ανακοπή λόγω ασιτίας ο θάνατος του 3χρονου παιδιού

Συναγερμός στην Αλεξάνδρας: Εντοπίστηκε σημείωμα για εκρηκτικό μηχανισμό

Συνελήφθη Έλληνας καταζητούμενος στη Γερμανία για φοροδιαφυγή ύψους 29,6 εκατ. ευρώ

ΕΣΗΕΑ: Καταδικάζει την επίθεση του Νίκου Παππά σε δημοσιογράφο

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης

Αντίδραση Παππά μετά την καταγγελία για επίθεση σε δημοσιογράφο: «Με καταδίκασαν πριν μάθουν την δική μου εκδοχή»

«Πόλεμος» στην εξεταστική: Η Κωνσταντοπούλου τραβούσε βίντεο μέσα στην αίθουσα – Τι είπε για την ΜΚΟ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ελεύθερες με υψηλότατες εγγυήσεις οι συγγενείς του φερόμενου αρχηχού των επιδοτήσεων