Τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η ανθρωπότητα, σύμφωνα με ειδικούς.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τις δεινές συνέπειες που μας περιμένουν στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα μ' αυτή, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας έτσι τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που έχει συμβεί ποτέ.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματικοί, αξιωματούχοι και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν σε μελέτη που πραγματοποίησε η Environmental Justice Foundation (EJF) ότι ο αριθμός των προσφύγων που πλήττονται από κλιματικές αλλαγές θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνο των ανθρώπων που διέφυγαν από τον πόλεμο της Συρίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ευρώπη.

Ο εν αποστρατεία πεζοναύτης, Stephen Cheney αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αν η Ευρώπη πιστεύει ότι έχει πρόβλημα με τη μετανάστευση σήμερα... τότε ας περιμένει 20 χρόνια» και προσθέτει:

«Δείτε που οδηγούνται οι άνθρωποι από την Αφρική εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος - και μιλάμε τώρα όχι μόνο για ένα ή δύο εκατομμύρια, αλλά για 10 ή 20 (εκατομμύρια). Δεν μεταναστεύουν στη Νότια Αφρική αλλά πηγαίνουν προς τη Μεσόγειο».

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη καλεί τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σ' ένα νέο νομικό πλαίσιο για την προστασία των μεταναστών και πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία, προτρέπει τους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την υλοποίηση των στόχων που ορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir. David King δήλωσε:

«Μιλάμε για μία υπαρξιακή απειλή, για τον πολιτισμό μας, μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα, φέρνει και κάθε είδους κινδύνους και γι' αυτό απαιτείται μία ανθρώπινη απάντηση που να κυμαίνεται σε επίπεδο μεγαλύτερο από ποτέ».

Ο διευθύνων σύμβουλος του EJF, Steve Trent καταλήγει:.

«Στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο μας, η αλλαγή του κλίματος - και η δυναμική της να προκαλέσει τόσο βίαιες συγκρούσεις όσο η μαζική μετανάστευση - πρέπει να θεωρηθεί επείγουσα προτεραιότητα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ηγέτες των επιχειρήσεων».

Αν και η έκθεση υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η ίδια αναφέρει, επίσης, ότι τα μεταβαλλόμενα πρότυπα των καιρικών συνθηκών - όπως οι τυφώνες που κατέστρεψαν περιοχές των ΗΠΑ φέτος - αποδεικνύουν ότι τα πλουσιότερα έθνη δεν προστατεύονται από την αλλαγή του κλίματος.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Καιρός: Έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας – Η πρόγνωση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του 2026

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν 113 από τους 119 τραυματίες - Η φωτιά ξεκίνησε από κεριά

Κραν Μοντανά: «Να αποδοθούν ευθύνες», ζητά Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι από το σημείο της τραγωδίας

Στην τελική ευθεία οι έρευνες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο 3 εγκληματικές οργανώσεις σε Κρήτη, Κοζάνη και Τρίκαλα

Χειροπέδες σε 13χρονο και 15χρονο που λήστεψαν παρέα 4 ανηλίκων που έλεγαν τα κάλαντα στην Πεύκη

Έπεσε η κεραία της ΕΡΤ στη Σούδα - Υποψίες για δολιοφθορά, κομμένα τα συρματόσχοινα που συγκρατούσαν τον ιστό

Έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του - Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Αγνοείται 15χρονη ελληνικής καταγωγής, μόνιμη κάτοικος Ελβετίας

Πρέβεζα: Σε πολύωρη εγχείρηση υποβλήθηκε ο 16χρονος που αυτοπυροβολήθηκε - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Νεκρός 23χρονος σε τροχαίο στο Μαρκόπουλο - Σοβαρά τραυματισμένος σε ατύχημα στο Ίλιον