Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού. Η συσκευή, που καθιστά περιττές τις μπαταρίες, είναι φθηνή, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, ενώ προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας "Nano Energy", ονόμασαν τη συσκευή «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG). Η συσκευή, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή, μπορεί να παράγει 0,2 mW (μιλιβάτ), ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Η σιλικόνη της συσκευής, από την άλλη, είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός. Οι ερευνητές δοκίμασαν μια μεγάλη γκάμα υλικών και κατέληξαν ότι η σιλικόνη είναι η καλύτερη για να παράγει περισσότερο ηλεκτρισμό, όταν «συναντιέται» με το χιόνι που πέφτει πάνω της.

Με δεδομένο ότι περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται με χιόνι το χειμώνα, μια εποχή κατά την οποία τα ηλιακά πάνελ συχνά δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε αυτά, ώστε να βελτιώσει την απόδοση τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδίως όταν χιονίζει. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα χειμερινά σπορ, καθώς επίσης για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς φορετών συσκευών χειρός για χειμερινούς αθλητές και άλλους.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Αγροτικά μπλόκα: Έκλεισε το ρεύμα εξόδου στα διόδια Μαλγάρων - Τι ισχύει σε Χαλκιδική, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Καβάλα

Θρίλερ στην Τουρκία: Η ΜΙΤ ανέκρινε αεροσυνοδό με κυπριακή υπηκοότητα για την πτώση του Falcon!

Εξαφάνιση 16χρονης: Πούλησε κοσμήματα πριν ταξιδέψει στην Αθήνα-Τι λέει ο οδηγός ταξί που τη μετέφερε

Novartis: Ένοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο για τρίτη φορά η υπόθεση

Στις 15:00 το ραντεβού Μητσοτάκη με τους αγρότες - Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Άλμα 13% στις τιμές κρέατος και 8,4% στα ενοίκια

Novartis: Ενοχοι οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες και από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Τελεσίγραφο Στάρμερ στο X για το Grok: «Αν δεν το ελέγξετε εσείς, θα το κάνουμε εμείς»

Κρις Ρόκος: Ο «αόρατος» μάγος των αγορών που κέρδισε μισό δισεκατομμύριο ευρώ το 2025 είναι ελληνικής καταγωγής