Τον δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει εντός της εβδομάδας -πιθανώς και αύριο Δευτέρα-το περίφημο νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, με την οποία θα «χτίζεται» το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη διάταξη για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Όπως έγραφε νωρίτερα μέσα στον μήνα το Newmoney, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον ακατάσχετο, δεν πέρασε τελικά από τους θεσμούς, προκαλώντας έντονη δυσφορία στο υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που μπόρεσε να «περάσει» το ΥΠΟΙΚ ήταν ένας επιχειρηματικός τραπεζικός λογαριασμός στις διατάξεις για τα φυσικά πρόσωπα που προβλέπει ότι η εφορία, οι τράπεζες και τα Ταμεία δεν θα μπορούν να κατάσχουν χρήματα από τον λογαριασμό αν αυτός έχει κατατεθειμένα έως 1.250 ευρώ. Στα μεγαλύτερα ποσά θα μπορεί να κατάσχεται το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.250 και 1.500 ευρώ, ενώ για χρέη άνω των 1.500 ευρώ, τότε θα μπορεί να κατάσχονται όλα τα χρήματα πάνω από το ποσό αυτό, εφόσον φυσικά έχει χρήματα ο λογαριασμός.

Στόχος της κυβέρνησης να θέσει σε στενότερο κλοιό τους κλάδους που είναι «συνήθεις ύποπτοι» φοροδιαφυγής, ενώ το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τρεις καινοτομίες.
Αφενός την ευκολότερη παροχή αφορολόγητου ορίου σε όσους συμπληρώνουν συγκεκριμένο ποσό δαπανών με αγορές από κάρτα, αφετέρου τη θέσπιση αντικινήτρων ή και προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να εγκαταστήσουν POS, ενώ, με το νομοσχέδιο, οι κλάδοι με υψηλά κρούσματα φοροδιαφυγής θα τίθενται σε στενότερο έλεγχο με τη χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

- Το ανώτατο ποσό δαπάνης με πλαστικό χρήμα για να δοθεί αφορολόγητο περιορίζεται από 30% σε 20%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα πρέπει να δαπανήσει το 10% με πλαστικό χρήμα, με εισόδημα έως 30.000 ευρώ η δαπάνη θα πρέπει να ανέρχεται στο 15%, ενλω για εισόδημα από 30.001 ευρώ και άνω οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Κραν Μοντανά: Στους 47 οι νεκροί – Αγνοούνται 16 Ιταλοί

Τροχαίο με 2 τραυματίες στην Αθηνών-Λαμίας: Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία στο ύψος της Βαρυμπόμπης

Τραγωδία στην Ελβετία: Πώς ξεκίνησε η φωτιά - Μαρτυρίες για «βεγγαλικά» σε μπουκάλια σαμπάνιας

Ταγιάνι: H φωτιά στο Κραν Μοντανά ενδέχεται να προκλήθηκε από πυροτεχνήματα

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

Ολλανδία: Παρανάλωμα του πυρός εκκλησία του 1884 στο Άμστερνταμ – 2 νεκροί από πυροτεχνήματα

Ρεβεγιόν άνευ… αλκοόλ - «Πρωτοχρονιάτικο» σαφάρι από την Τροχαία στην Αττική: 6.129 αλκοτέστ, θετικά τα 62

Οι νέες τιμές των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους της Δυτικής Ελλάδας - Τι αλλάζει από σήμερα

Τραγωδία στην Ελβετία: «Περίπου 40» οι νεκροί από την έκρηξη στο Κραν Μοντανά, σύμφωνα με το ιταλικό ΥΠΕΞ

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς