Με πέντε αμφίρροπες αναμετρήσεις ανοίγει η αυλαία της ενδέκατης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα. Θέλει να εδραιωθεί στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας ο Παναθηναϊκός. Απουσίες σε Βαλένθια και Κίμκι.

Ανάλυση

Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός

Με ρεκόρ 5-5 δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα ικανοποιημένη η Ζαλγκίρις μέχρι τώρα. Εξάλλου, διατηρείται στην πρώτη οχτάδα της βαθμολογίας που οδηγεί στην πρόκριση. Καταπληκτική δουλειά κάνει ο Σάρας στον πάγκο. Ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι με 81-74 παρότι είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα. Οι Μιλάνκις, Γιανκούνας και Πάγκος κινούνται σταθερά σε διψήφιο αριθμό πόντων. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στα καλύτερά του πετώντας από νίκη σε νίκη και πατώντας στην πρώτη τετράδα με το 7-3 που έχει ως τώρα στον όμιλο. Τα επτά τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις ήταν νικηφόρα. Κόντρα στη Μάλαγα την περασμένη αγωνιστική κυνήγαγε στο σκορ για μεγάλο διάστημα, αλλά από το 25’ και μετά φόρτσαρε, βρήκε τα μεγάλα σουτ και έφτασε στο 82-71. Νταμπλ-νταμπλ από τον Γκιστ με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ. Μεγάλα τρίποντα στο τέλος από Ρίβερς και Παππά, που μαζί πέτυχαν 26 πόντους. Κόντρα στη Μάλαγα έχει 12 νίκες σε 14 αγώνες. Πολύ οριακό ματς που αναμένεται να κριθεί στις λεπτομέρειες. Οριακό φαβορί ο Παναθηναϊκός, αλλά θα πρέπει να παίξει και άμυνα γιατί κάποια στιγμή θα σταματήσουν να τον σώζουν τα μεγάλα τρίποντα. Σκέφτομαι το under 156,5, το οποίο μάλιστα δέχεται πιέσεις.

Μπάμπεργκ – ΤΣΣΚΑ

Η Μπάμπεργκ ηττήθηκε από την Κίμκι με 82-73 και πλέον το ρεκόρ της βρίσκεται στο 5-5. Παραμένει οριακά στην οχτάδα. Δεν έχει το απαιτούμενο βάθος στη φετινή σεζόν και αυτό φέρνει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Πρώτα βιολιά οι Ράιτ, Χίκμαν και Τέιλορ. Ανεβασμένος και ο Χάκετ. Στην Μπουντεσλίγκα καθάρισε τη Βόννη με 83-65. Η ΤΣΣΚΑ παραμένει και φέτος το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Έχει ρεκόρ 8-2 και μαζί με τον Ολυμπιακό οδηγούν την κούρσα. Τελευταία παίζει με τη φωτιά. Κέρδισε στο τέλος τη Μάλαγα με 89-80, την Μπάρτσα με 92-78 χάρη σε ένα σερί 17-3 στην τελευταία περίοδο και με 108-100 την Κάλεβ στη VTB παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ για 35 λεπτά. Παρότι κερδίσει την Μπάμπεργκ έχοντας 13 νίκες σε 14 αγώνες τους τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται χάνοντας 91-83 πρόπερσι και κερδίζοντας στο τελευταίο σουτ με 90-88 πέρσι. Φαβορί και φέτος οι Ρώσοι, αλλά το χάντικαπ των 8,5 πόντων μου φαίνεται υπερβολικό και θα ρισκάρω στον άσο.

Μακάμπι Τ.Α. – Βαλένθια

Ξεπέρασε άμεσα την ταπεινωτική ήττα από την Μπαρτσελόνα η Μακάμπι επικρατώντας της Ζαλγκίρις με 81-74. Απίθανος ο Κόουλ με 26 πόντους. Στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτελεστική δεινότητα των Αμερικάνων της. Στο πρωτάθλημα καθάρισε τη Χάποελ με 88-71. Τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των Ισραηλινών είχαν τουλάχιστον 155 πόντους συνολικά. Η Βαλένθια επιβάλλεται να συνέλθει άμεσα, αφού το 3-7 που έχει ως τώρα μόνο σπίτι της μπορεί να την οδηγήσει. Πέντε ήττες στα έξι τελευταία ματς σε Ισπανία και Ευρωλίγκα. Ακόμα και η πρόσφατη εντός έδρας νίκη επί της Ανδόρας ήρθε στην παράταση με 89-87. Ξεχωρίζουν οι Γκριν στα γκαρντ και Πλάις στους ψηλούς, αλλά χρειάζονται πολλοί περισσότεροι να μπουν στην εξίσωση. Την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό οι απουσίες των Ντιό, Σάστρε και Γουίλιαμς. Μικραίνουν το ροτέισον και φέρνουν μεγάλη κόπωση. Μπορεί η Μακάμπι να μην γεμίζει ακόμα το μάτι, αλλά σαφέστατα υπερτερεί αυτή την περίοδο της άνευρης και ελλιπέστατης Βαλένθια. Ο άσος στους 5,5 πόντους είναι οριακός και θα προτιμήσω χίλιες φορές το under 156,5. Εξάλλου, η Βαλένθια μόνο μέσα από την άμυνα μπορεί να μείνει κοντά στο σκορ.

Μπασκόνια – Μάλαγα

Τρέχει να προλάβει την οχτάδα η Μπασκόνια, που ξεκάθαρα έχει αλλάζει ταχύτητα μετά την αλλαγή προπονητή. Επτά νίκες στα οχτώ τελευταία. Κέρδισε την Ομπραντόιρο στο πρωτάθλημα με 85-78. Η ήττα από τη Φενέρ νωρίτερα με 83-69 την πλήγωσε. Επιβάλλεται να ρεφάρει απόψε. Ληδη έχει αντιμετωπίσει φέτος μία φορά στο πρωτάθλημα τη Μάλαγα κερδίζοντας στην Ανδαλουσία με 73-72. Σε 55 μεταξύ τους συγκρούσεις έχει χαμογελάσει 32 φορές. Η Μάλαγα από την άλλη μετά από έξι ήττες επέστρεψε στα νικηφόρα αποτελέσματα κερδίζοντας την Μπανταλόνα με 86-74. Στον τελευταίο της αγώνα για την Ευρωλίγκα πάλεψε στο ΟΑΚΑ, κοίταξε στα μάτια τον Παναθηναϊκό, αλλά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις και υπέκυψε με 82-71. Η τελική διαφορά την αδικεί. Περίεργο ματς. Η Μάλαγα πέτυχε στο πρωτάθλημα τη νίκη που χρειαζόταν για να μπει στον σωστό δρόμο. Η Μπασκόνια είναι μία ομάδα που κερδίζει τελευταία, αλλά δεν κάνει διαφορές. Οι 7,5 πόντοι είναι στο όριο. Παράλληλα δίνεται αμφίβολος ο ηγέτης Νέντοβιτς στους φιλοξενούμενους και θα περιμένω να δω αν θα μπει στο παρκέ πράττοντας ανάλογα.

Μιλάνο – Κίμκι

Μετά από τρία ματς χωρίς νίκη η Μιλάνο επικράτησε εκτός της Ρέτζιο με 72-71 για τη Legabasket. Σε όλο το παιχνίδι βρισκόταν μπροστά στο σκορ σχετικά εύκολα, αλλά στο φινάλε λίγο έλειψε να κάνει… χαρακίρι. Έχει ρεκόρ 3-7 στη φετινή Ευρωλίγκα. Το ματς με την Κίμκι έχει οριακό χαρακτήρα. Πολλά νεκρά διαστήματα ανά περίοδο. Ικανή για το τέλειο, αλλά και το χειρότερο μπάσκετ. Πρώτα βιολιά οι Θίοντος, Μίτσοφ και Γκουντάιτις. Η Κίμκι βρίσκεται στο 6-4 και καταφέρνει να διατηρείται σταθερά στην οχτάδα. Δεν βρίσκεται στα καλύτερά της μετρώντας 5 ήττες στα 6 τελευταία ματς. Στη VTB ηττήθηκε από την Ούνικς με 80-79 παρότι βρέθηκε μπροστά με διψήφιες διαφορές. Δύο φορές έχει αντιμετωπίσει τη Μιλάνο και πέτυχε ισάριθμες νίκες, αλλά σήμερα θα είναι σαφέστατα δυσκολότερα τα πράγματα. Όλα τα λεφτά ο Σβεντ μοιράζοντας 20αρες, αλλά χρειάζεται βοήθειες. Πονάει στον αστράγαλο ο Μάρκοβιτς και δύσκολα θα ρισκάρει, ενώ θα λείψει ο βασικός σέντερ Ρόμπινσον, κάτι που αποτελεί μεγάλο πλήγμα. Λόγω έδρας, τάιμινγκ και απουσιών της Κίμκι θα δώσω το προβάδισμα νίκης στους Ιταλούς.

Δες εδώ όλα τα προγνωστικά Ευρωλίγκας από το betmasters.gr.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube