Μπορεί η Φαμαλικάο να μην ανέβηκε καν σαν πρωταθλήτρια από την δεύτερη κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ωστόσο έδειξε πως είχε τον τρόπο να αλλάξει επίπεδο ενόψει της φετινής χρονιάς μέσα σε μόλις ένα καλοκαίρι και να κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα στην Λιγκα Νος.

Αρχικά, επιβλήθηκε με 2-0 στην έδρα της Σάντα Κλάρα την πρώτη αγωνιστική, κέρδισε με 1-0 την Ρίο Άβε στο «Εστάντιο Μουνισιπάλ ντε Φαμαλικάο» (χωριτηκότητας 5.300 θέσεων), πήρε ένα βαθμό στην έδρα της Γκιμαράες, αφού απέσπασε ισοπαλία με 1-1, ‘’απέδρασε’’ από το γήπεδο της Άβες με 3-2 και το Σάββατο που μας πέρασε διέλυσε με 4-2 την Πάσος Φερέιρα.



Ναι σίγουρα δεν έχει αγωνιστεί ακόμα ενάντια σε κάποια ομάδα από το Top 4 του πορτογαλικού πρωταθλήματος, ωστόσο το να φτάνει μία «νεοφώτιστη» ομάδα να είναι πρώτη την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος με 12 βαθμούς κάνοντας το 4/5 δεν είναι απλή υπόθεση.

Τι άλλαξε όμως και η ομάδα αυτή κατάφερε να κάνει τέτοιο ξεκίνημα υποσχόμενη μάλιστα κι ανάλογη συνέχεια;



Η αλλαγή της ιδιοκτησίας με τους Όφερ και Μέντες να παίρνουν τα «ηνία»

Πέρυσι στην αρχή της σεζόν, ο Ίνταν Όφερ απέκτησε το 51% της ομάδας μέσω της εταιρείας του «Quantum Pacific Group», το οποίο ποσοστό μάλιστα, πριν μία εβδομάδα, εκτόξευσε στο 85%. Ο κύριος αυτός σημειωτέον είναι κάτοχος και του 33% της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στο φετινό μεταγραφικό «παζάρι» δεν έγιναν σπατάλες, παρά το γεγονός ότι η πορτογαλική ομάδα κατόρθωσε να ολοκληρώσει 20 μεταγραφές, οι οποίες όμως είχαν ελάχιστο κόστος.

Ο Όφερ εκμεταλλεύτηκε τις καλές σχέσεις που διατηρεί με τον «χρυσοδάκτυλο» μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες, ο οποίος είναι ουσιαστικά σαν συνιδιοκτήτης της ομάδας και μπόρεσε να φέρει ταλαντούχους πιτσιρικάδες, τους περισσότερους ως δανεικούς. Σκεφτείτε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των 20 αυτών μεταγραφικών κινήσεων ήταν 21,2 ετών.



Οι 20 πάμφθηνες και συνάμα ποιοτικές μεταγραφές που βελτίωσαν την ομάδα και ο ρόλος του Μέντες

Η πορτογαλική ομάδα απέτκησε τρεις παίκτες από την Ατλέτικο Μαδρίτης (Γκουστάβο Ασουνσάο ως ελεύθερος, Νίκολα Στσιαπακάσε και Νεχουέν Πέρεζ ως δανεικούς), δυο ακόμη δανεικούς από Βαλένθια (Θεντέγιες και Ράσιτς), καθώς και κάποιους παίκτες από Γουλβς, Μπενφίκα, Γουέστ Χαμ, Μπράγκα κλπ.



Από τις 20 αυτές περιπτώσεις, οι περισσότερες, αν όχι σχεδόν όλες, έγιναν με την μεσολάβηση του Πορτογάλου μεγαλοατζέντη, κι ας μην ανήκουν όλοι στο επίσημο πελατολόγιό του. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη ομάδα λογίζεται ως το καινούργιο του «πρότζεκτ», μετά την μεγάλη συνεργασία που ξεκίνησε με την αγγλική Γουλβς, πριν από περίπου τρία χρόνια.

Ανάμεσα σ’ αυτούς τους παίκτες βρίσκονται και κάποιοι με ελληνικό παρελθόν. Ο 28χρονος Πορτογάλος σέντερ μπακ, Ροντερίκ Μιράντα πέρασε την περσινή χρονιά ως δανεικός στον Ολυμπιακό, ενώ ο 22χρονος Πορτογάλος κεντρικός μέσος, Γκούγκα ήρθε την μισή χρονιά την περσινή σεζόν ως δανεικός στον Παναιτωλικό, ελέω της συνεργασίας, που ξεκίνησε η ομάδα του Αγρινίου με την Μπενφίκα.



Όπως φαίνεται λοιπόν, η Φαμαλικάο είναι μία ομάδα που έχει γερές «πλάτες». Μπορεί το χρήμα να μην «ρέει» άφθονο, όπως θα μπορούσε λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων των ιδιοκτητών της, ωστόσο τα «κονέ» τους φαίνεται να κάνουν εξίσου καλή δουλειά μέχρι στιγμής.

Μάλιστα, αφήνουν υποσχέσεις πως η ομάδα αυτή θα συνεχίσει να είναι σε καλό επίπεδο, όσο ο Ζόρζε Μέντες συνεχίζει να διοχετέυει πανάκριβα νεαρά ταλέντα στην «δεξαμενή» της ομάδας, η οποία τους «ρίχνει» κατευθείαν στα βαθιά, μέχρι στιγμής με εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο γι’ αυτήν όσο και για τα ίδια τα παιδιά.





Επιμέλεια: Σωτήρης Μυκονίου

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube