Μία τεράστια, υπέρλαμπρη καριέρα έφτασε στο τέλος της, ένα τέλος καθηλωτικό για όποιον είχε την τύχη να το παρακολουθήσει έστω και από την τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή του. Τρία παιδιά αλλά και 316 γκολ! Μία προσωπικότητα ιερή, όχι μόνο για τους κατοίκους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Ο ηγέτης, ο αρχηγός, ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο πατέρας, ο σύζυγος, η τηλεοπτική παρουσία, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που θα τον δεις να περπατά στα στενά της Ρώμης τρώγοντας το αγαπημένο του χωνάκι παγωτό. Αυτά είναι όλα τα νούμερα, ή σχεδόν όλα, της απίστευτης καριέρας του Φραντσέσκο Τότι:

785 – Οι παρουσίες του Τότι με τη φανέλα της Ρόμα, εκ των οποίων 619 στη Serie A. Τρίτος στη γενική κατάταξη πίσω από τους Μαλντίνι και Μπουφόν, δεύτερος πίσω μόνο από τον Μαλντίνι στις παρουσίες με μία μόνο φανέλα.

307 – Τα γκολ που σημείωσε με τη Ρόμα, με 250 εξ αυτών στη Serie A. Η πρώτη φορά που βρήκε δίχτυα ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου του 1994, στο γήπεδο που χθες είπε «αντίο» με αντίπαλο τη Φότζια.

250 – Τα τέρματα που σημείωσε στο campionato με τη Ρόμα, δεύτερος πίσω από τον Πιόλα (274).

9 – Τα προσωπικά του γκολ με την εθνική Ιταλίας σε 58 παρουσίες. Τελευταία εμφάνισή του με τη squadra azzurra στον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου το 2006 στο Βερολίνο.

91 – Τα πέναλτι που μετουσίωσε σε γκολ, σε 113 συνολικά εκτελέσεις.

180 – Από τους 551 ποδοσφαιριστές της Serie A που πάτησαν χορτάρι στο φετινό campionato, οι 180 δεν είχαν γεννηθεί τις 28 Μαρτίου του 1993, όταν ο Τότι έκανε το ντεμπούτο του.

4 – 3 – 6 – Όχι, δεν είναι κάποιος κωδικός. Είναι ο αριθμός των Πρόεδρων της Δημοκρατίας, των Παπών και των δημάρχων που πέρασαν τα χρόνια που αγωνίστηκε στη Ρόμα.

17 – Οι τεχνικοί που προπόνησαν τον Τότι. Μπόσκοφ, Ματσόνε, Κάρλος Μπιάνκι, Λίντχολμ, Σέλα, Τζέμαν, Καπέλο, Πραντέλι, Βέλερ, Ντελ Νέρι, Κόντι, Σπαλέτι, Ρανιέρι, Μοντέλα, Λουίς Ενρίκε, Αντρεατσόλι, Γκαρσία.

25 – Οι σεζόν που αγωνίστηκε στη Serie A. Κανείς δεν έχει αγωνιστεί σε περισσότερες!

23 – Οι σεζόν στη Serie A που βρήκε δίχτυα.

38 – Η ηλικία του όταν σκόραρε τον Νοέμβριο του 2014 απέναντι στη ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Champions League.

11 – Τα γκολ που πέτυχε απέναντι στη Λάτσιο, κορυφαίος σκόρερ σε ντέρμπι μαζί με τον Ντα Κόστα.

37 – Τα ντέρμπι με τη Λάτσιο στο πρωτάθλημα, η αντίπαλος που αντιμετώπισε περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη (36 με τη Ίντερ).

19 – Αγαπημένο του «θύμα» η Πάρμα. Τόσες φορές την «πλήγωσε».

11 – Οι φορές που «σκότωσε» τον Μπουφόν σε 28 φορές που τον βρήκε απέναντί του.

46 – Οι φορές που σημείωσε δύο γκολ σε έναν αγώνα. Κανείς άλλος δεν το έχει καταφέρει!

4 – Χατ- τρικ στην καριέρα του.

7 – Τα τρόπαια που κέρδισε. Ένα πρωτάθλημα, δύο κύπελλα, δύο ιταλικά Σούπερ Καπ, ένα ευρωπαϊκό Under21 και ένα Μουντιάλ.

113 – Τα γκολ που πέτυχε μπροστά στην Curva Sud

8.057 – Οι ημέρες που πέρασαν από το πρώτο του γκολ στη Serie A (4 Σεπτεμβρίου 1994 με τη Φότζια) μέχρι το τελευταίο (στις 25 Σεπτεμβρίου του 2016 με αντίπαλο την Τορίνο).

8.827 – Οι ημέρες από το ντεμπούτο του, στις 28 Μαρτίου 1993 και τον χθεσινό αγώνα με τη Τζένοα για το «αντίο».

Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube