Τη δυνατότητα ερωτικών συνευρέσεων με τις συντρόφους τους, δίνει σε κρατούμενους η κυβέρνηση της Ιταλίας. Την Παρασκευή, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία σε έναν κρατούμενο να δεχθεί την επίσκεψη της συντρόφου του, σε ειδική εγκατάσταση της φυλακής, στην περιφέρεια της Ούμπρια.

Η δυνατότητα έρχεται κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο αναγνώρισε των δικαίωμα των κρατουμένων να έχουν «οικείες συναντήσεις» με συντρόφους τους.

«Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα για την προστασία των εμπλεκομένων», δήλωσε στο πρακτορείο ANSA ο διαμεσολαβητής της Ούμπρια για τα δικαιώματα των κρατουμένων, Τζουζέπε Καφόριο.

«Μπορούμε να πούμε ότι το πείραμα πέτυχε και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις», ανέφερε σχετικά με την πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2024, οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα ιδιωτικών συναντήσεων με συζύγους ή μακροχρόνιους συντρόφους, χωρίς να εποπτεύονται από σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Σχετικές οδηγίες εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση τις οποίες οι κρατούμενοι που είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα δωμάτιο με κρεβάτι και τουαλέτα για χρονικό διάστημα έως και δύο ωρών. Η πόρτα του δωματίου θα πρέπει να παραμένει ξεκλείδωτη, ώστε οι δεσμοφύλακες να έχουν τη δυνατότητα επέμβασης, εάν χρειαστεί.

Στις ιταλικές φυλακές, όπου καταγράφεται ένα από τα χειρότερα ποσοστά υπερπληθυσμού κρατουμένων στην Ευρώπη, πρόσφατα υπήρξε έξαρση των αυτοκτονιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα έχει πάνω από 62.000 κρατούμενους.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η ζωή με το μήνα: Γιατί όλο και περισσότερα πράγματα τα νοικιάζουμε αντί να τα αγοράζουμε

Βόλος: Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών τα ξημερώματα

Με βαριά ατζέντα ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα

Καιρός: Βελτιωμένος μέχρι την Πέμπτη - Μεταβολή του σκηνικού με τοπικές βροχές την Παρασκευή και το Σ/Κ.

Σύγκρουση δύο πλοιαρίων σε ποταμό στο Κονγκό, τουλάχιστον 22 νεκροί

Οι Χούθι της Υεμένης έπληξαν στρατιωτικές και αερολιμενικές εγκαταστάσεις στη νότια Σαουδική Αραβία

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Έκτακτη επιχορήγηση ζητά ο δήμαρχος Πλατανιά Χανίων για την αποκατάσταση των ζημιών

Δίκη για τα Τέμπη: Κατέθεσαν οι γονείς της Αγάπης Τσακλίδου και ο αδερφός του Ανδρέα Παυλίδη

Θάνατος Μαζωνάκη: Τι είναι η προποφόλη, το φάρμακο που σκότωσε τον Μάικλ Τζάκσον

Προφυλακίστηκε ο 35χρονος για την επίθεση στην οδηγό ταξί στη Νέα Ιωνία - Τι υποστήριξε