Γαλλία και Αργεντινή κοντράρονται αύριο (18/12, 17:00) για τέταρτη φορά στην ιστορία τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο και πρώτη σε τελικό της διοργάνωσης. Τελευταία ήταν αυτή στη φάση των «16» στη Ρωσία, με τους μαγικούς «τρικολόρ» να κάνουν ό,τι θέλουν στο γήπεδο και να επικρατούν 4-3. Φέτος, οι μεν επιθυμούν να υπερασπιστούν τον τίτλο και οι δε να κατακτήσουν το τρίτο τρόπαιο στην ιστορία τους και πρώτο για τον ηγέτη τους, Λιονέλ Μέσι.

Ας θυμηθούμε τι γινόταν το 2018 στις τάξεις των δύο ομάδων και κατά πόσο έχουν αλλάξει τώρα τα δεδομένα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν είχε μόλις πριν λίγο καιρό αγοράσει τον 19χρονο τότε Κιλιάν Εμπαπέ από την Μονακό, ύστερα από έναν επιτυχημένο μονοετή δανεισμό στο Παρίσι. Από την άλλη, ο Μέσι… κένταγε στη Μπαρτσελόνα, στέλνοντάς την στην κορυφή της La Liga. Ποιος θα φανταζόταν ότι τώρα διανύουν τη δεύτερη σεζόν ως συμπαίκτες στην Παρί και μαζί με τον Νεϊμάρ αποτελούν ένα τρίο-φόβητρο για τις αντίπαλες άμυνες.

Ο Σέρχιο Αγουέρο, στην αναμέτρηση του 2018, ρίχτηκε στο παιχνίδι στο 66' και στις καθυστερήσεις μπόρεσε να μειώσει σε 4-3 για την «αλμπισελέστε», χωρίς όμως το γκολ να είναι αρκετό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει εκείνος το τελικό σκορ. Η φετινή συνάντηση της Αργεντινής με την Γαλλία βρίσκει τον Αγουέρο να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του λόγω καρδιακής αρρυθμίας.

Μπορεί τώρα ο Εμιλιάνο Μαρτίνες να είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής και να την κρατάει ζωντανή υπερασπίζοντας άξια την εστία του, το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, της Ρωσίας το παρακολουθούσε από τις κερκίδες. Τώρα, δηλώνει «παρών» και ετοιμάζεται να βάλει «στοπ» σε όλα τα σουτ των Γάλλων.

Ο πάγκος των «τρικολόρ», όπως και το 2018, ακούει στο όνομα Ντιντιέ Ντεσάν. Η συνταγή για την Γαλλία είναι γνωστή, η ομάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες με τον Ντεσάν στο τιμόνι, όπως είναι η κατάκτηση του τροπαίου το 2018 και ο τελικός του Euro το 2016, επομένως η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν έχει λόγο να αλλάξει προπονητή. Στην Αργεντινή, η τεχνική ηγεσία έχει περάσει σε άλλα χέρια από τότε. Ο Χόρχε Σαμπαόλι ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα μέχρι τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Το 2022, ο Λιονέλ Σκαλόνι φτάνει την Αργεντινή στον τελικό της διοργάνωσης με σχετική άνεση και περιμένει να αντιμετωπίσει την Γαλλία στο μεγάλο φινάλε.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν μετράει πολλές απώλειες σε αυτό το Μουντιάλ, με κάποιες, μάλιστα, εξ αυτών να είναι ποδοσφαιριστές τους οποίους εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Ο λόγος για τους Καντέ, Πογκμπά και Λούκα Ερναντέζ. Όλοι αγωνίστηκαν στο παιχνίδι με την Αργεντινή το 2018, αλλά φέτος έχουν βγει νοκ-άουτ λόγω τραυματισμών. Από την άλλη, στο ροτέισον έχουν προστεθεί παίκτες όπως οι Ντεμπελέ, Τεό Ερναντέζ και Κουντέ, ενώ έχουν παραμείνει στο βασικό σχήμα οι Γιορίς, Βαράν, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού.

Τι είναι, όμως, το σημαντικότερο που είναι διαφορετικό από τότε; Αυτό θα είναι το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο για τον Λιονέλ Μέσι. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα πάρει μέρος στην επόμενη διοργάνωση, γεγονός που έχει κάνει όλη την Αργεντινή να θέλει να δει τον «πούλγκα» να σηκώνει το τρόπαιο για πρώτη φορά στην καριέρα του. Η θέληση της ομάδας είναι τεράστια, έχουν στόχο να στεφθούν για τρίτη φορά στην ιστορία τους κυπελλούχοι και ο Μέσι να προσθέσει στο υπέρλαμπρο και γεμάτο τίτλους παλμαρέ του το μοναδικό τρόπαιο που του λείπει.

Υπάρχει και κάτι που έχει μείνει το ίδιο με τότε και μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τελικό. Η ποιότητα του Αντουάν Γκριεζμάν. Για ακόμη μια φορά, είναι ο αφανής ήρωας των «τρικολόρ». Όποτε φοράει το εθνόσημο μεταμορφώνεται στον πιο πολύτιμο παίκτη της ομάδας του, που κάνει τα πάντα και κινείται παντού στο γήπεδο. Όλες οι επιθέσεις περνάνε από τα πόδια του, μοιράζει ασίστ, καλύπτει χιλιόμετρα και είναι ο απόλυτος MVP, ακόμη και αν δεν σκοράρει ο ίδιος. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το ότι στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο έφτασε τις 28 ασίστ με τους Γάλλους και ξεπέρασε τους Ζιντάν και Ανρί (ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με 26) στην ιστορία των «μπλε».

Αυτό που σίγουρα αναμένουμε είναι να παρακολουθήσουμε έναν τελικό αντάξιο της ιστορίας, αλλά και της πορείας των δύο ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. «Τρικολόρ» ή «αλμπισελέστε»; Εμπαπέ ή Μέσι; Θα καταφέρει η Γαλλία να κάνει το back-to-back ή η Αργεντινή θα βάλει μπλόκο στο να γράψουν ιστορία οι «μπλε» κατακτώντας το τρίτο τους τρόπαιο;



Επιμέλεια: Αγγελική Καβαρνού

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube