Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας -το Συνταγματικό Συμβούλιο- μπλόκαρε την Παρασκευή νομοσχέδιο που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 15 ετών, λέγοντας ότι παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν τα Ηλύσια Πεδία, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον πρωθυπουργό να εργαστεί πάνω στο θέμα, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους προβληματισμούς.

«Απαγορεύοντας σε ανηλίκους κάτω των δεκαπέντε ετών την πρόσβαση σε ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες, ο νόμος απαιτεί από κάθε άτομο, ακόμη και από τους ενήλικες, να αποδείξουν την ηλικία τους πριν από την πρόσβαση σε αυτές», ανέφερε το Συνταγματικό Συμβούλιο στην απόφασή του.

«Ωστόσο, παραλείποντας να καθορίσει τους όρους και τα όρια στα οποία πρέπει να προσκομίζονται τέτοια αποδεικτικά στοιχεία, ο νομοθέτης δεν έχει θεσπίσει τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με αυτές τις απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Τι προέβλεπε η νομοθεσία
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο για την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα άτομα κάτω των 15 ετών από τον Ιανουάριο του 2027, καθιστώντας τη Γαλλία την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκλείει τους νέους από τις πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία όλοι στη Γαλλία θα πρέπει να επαληθεύουν την ηλικία τους προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια χρονική στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. εξετάζουν τους δικούς τους κανόνες προκειμένου να προστατεύσουν την ψυχική υγεία των παιδιών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαιρετίσει την κίνηση, η οποία είχε προβλεφθεί να εφαρμοστεί σε δύο στάδια:

-Από την 1η Σεπτεμβρίου, άτομα κάτω των 15 ετών δεν θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς και θα απαιτείται επαλήθευση ηλικίας σε όλους τους νέους λογαριασμούς.

-Από τον Ιανουάριο του 2027, αυτός ο κανόνας θα ισχύει για όλους τους υπάρχοντες λογαριασμούς – που σημαίνει ότι όλοι στη Γαλλία θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άνω των 15 ετών για να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι λογαριασμοί που ανήκουν σε άτομα κάτω από αυτό το ηλικιακό όριο θα κλείσουν.

Η νομοθεσία πάντως είχε εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα, την αποτελεσματικότητα των εργαλείων επαλήθευσης ηλικίας, τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι από την παράκαμψή τους και την ταχύτητα με την οποία σχεδιάστηκε και τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.

Πηγή: Kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τουλάχιστον 8 οι νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την ανατολική Ιαπωνία - Δείτε βίντεο

Χαλκιδική: 2 συλλήψεις και μία ταυτοποίηση για επίθεση σε βάρος τηλεοπτικού συνεργείου

Σοβαρό τροχαίο στην είσοδο της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου - Πρέβεζας - Φορτηγό έπεσε σε ΙΧ - 8 τραυματίες

Προφυλακίστηκε ο 59χρονος εμπρηστής της Σίνδου

Λαβρόφ προς Τουρκία: «Έχει επιπτώσεις να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ - Δεν θα μπείς ποτέ στην ΕΕ»

Βίντεο από τη στιγμή που ιστιοφόρο προσκρούει σε ελλιμενισμένα σκάφη στον Κάλαμο Λευκάδας

Απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο λόγω των θυελλωδών ανέμων

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς τον Δεκαπενταύγουστο

Θραύσματα του κινητήρα έσπασαν το παράθυρο που «ρούφηξε» τον επιβάτη στην πτήση-θρίλερ της Ryanair

Η Αθήνα ανακοίνωσε επικοινωνία Γεραπετρίτη-Αραγτσί για το Ορμούζ - Τι συμφωνήθηκε