Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, όπως προέκυψε από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Το ποσοστό δημοτικότητας του Ολάντ μειώθηκε στο 16%, χάνοντας δύο μονάδες, ενώ εκείνο του πρωθυπουργού του, του Μανουέλ Βαλς, στο 20%, χάνοντας επίσης δύο μονάδες, όπως καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos και του ραδιοφωνικού δικτύου Radio Classique την 2η και 3η Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στην προεδρία το 2012 με ποσοστό 58%.

Το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο της δημοκρατίας της Γαλλίας, με σχεδόν τον έναν στους δύο (49%) να δηλώνει πως δεν έχει «καμιά απολύτως εμπιστοσύνη» στον Ολάντ. Το ποσοστό δημοτικότητας του Βαλς βρίσκεται εξάλλου στο χαμηλότερο επίπεδο από την έλευσή του στο Ματινιόν, τον Απρίλιο του 2014. Η νέα πτώση της δημοτικότητας των ηγετών της γαλλικής κυβέρνησης καταγράφεται παρά τις θετικές ειδήσεις στο οικονομικό μέτωπο οι οποίες δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες — τη μείωση του αριθμού των ανέργων, αλλά και την υψηλότερη του προσδοκώμενου ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Ο Ολάντ, πάντως, δεν πτοείται από τις δημοσκοπήσεις και δηλώνει έτοιμος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας, ανανεώνοντας τη θητεία του. Ήδη ξεκίνησε μία εκστρατεία, στόχος της οποίας είναι η συσπείρωση των υποστηρικτών του.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, ωστόσο, δεν μοιάζουν να πείθονται. Μόλις ο ένας στους επτά θεωρεί πως το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τους τελευταίους μήνες, ενώ τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων αναμένουν ότι θα έχει χειροτερέψει όταν θα ολοκληρώνεται η θητεία Ολάντ, σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε την 28η και την 29η Απριλίου και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube