Ένα από τα… βαριά χαρτιά της ποδοσφαιρικής «βιομηχανίας» και κατ' επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι η εθνική ομάδα της Γερμανίας, που συμμετέχει στη διοργάνωση για έκτη φορά στην ιστορία της.

Δίχως καμία υπερβολή πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη ομάδα της ευρωπαϊκής ζώνης, καθώς πέραν των τεσσάρων κατακτήσεων του βαρύτιμου τροπαίου, το 1954, το 1974, το 1990 και τελευταία φορά το 2014, διαθέτει ουκ ολίγες ακόμα αξιοζήλευτες επιδόσεις.

Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχει βρεθεί στο άτυπο βάθρο άλλες οκτώ φορές, ούσα τέσσερις φορές φιναλίστ του Μουντιάλ και ισάριθμες τρίτη, άρα και παρούσα σε αυτό πρακτικά σε κάθε δεκαετία, που διεξήχθη η διοργάνωση.

Παράλληλα, δε, μετράει 17/19 παρουσίες από την προημιτελική φάση και… πέρα, χάνοντας μόνο εκείνες του 1938 και του 2018!

Φέτος, βέβαια, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν. Όχι τόσο στον όμιλο, όπου θα συναντήσει τις Ισπανία, Ιαπωνία και Κόστα Ρίκα, όσο στη συνέχεια του τουρνουά και τα «σταυρώματα» που θα έχει.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η Γερμανία δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Το αντίθετο, μάλιστα, θα έλεγε κανείς…

Συγκεκριμένα, κατάκτησε την πρώτη θέση του 10ου ομίλου από την προκριματική ζώνη της UEFA, μετρώντας εννέα νίκες και μόνο μία ήττα, από τη Βόρεια Μακεδονία, εντός έδρας.



Συνολικά δε, απέναντι σε αυτήν, αλλά και στις Ρουμανία, Αρμενία, Ισλανδία, και Λιχτενστάιν πέτυχε 36 τέρματα, δέχθηκε μόλις τέσσερα και επιβεβαίωσε τη συντριπτική ανωτερότητά της!

Το αστέρι


Όπως συμβαίνει με όλες τις «μεγάλες» ομάδες, σε συλλογικό, αλλά και επίπεδο εθνικών ομάδων, έτσι και στην περίπτωση της «νατσιονάλμανσαφτ», είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ξεχωρίσει ένας και μόνο παίκτης.

Πόσο μάλλον όταν, εν προκειμένω, δεν υπάρχει και ο αδιαφιλονίκητης σούπερ σταρ. Όχι ότι δούλεψε και ποτέ έτσι η Γερμανία, σαν νοοτροπία και τρόπο παιχνιδιού…



Σε κάθε περίπτωση, με βάση την εικόνα του στην προκριματική φάση, αλλά και τα όσα κάνει με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, η «λογική» λέει ότι μπροστάρης θα είναι ο Σερζ Γκνάμπρι. Πρώτος σκόρερ με πέντε γκολ στη φάση των ομίλων και… πολυθεσίτης, μπορεί να προσφέρει με την ταχύτητα και το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του πολλές λύσεις στον Φλικ.

Ο… παλιός που λείπει


Λίγο πολύ, ισχύει ό,τι και στην περίπτωση του «αστεριού». Ομάδα με το «μέγεθος», την πληρότητα και την ποιότητα της Γερμανίας σημαίνει παράλληλα και πολλούς καλούς παίκτες, οι οποίοι δεν βρίσκονται, πλέον, στην διάθεση του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Για να μην πιάσουμε τις… ιστορίες από την κρύπτη, αλλά και επειδή πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι «φρέσκος», θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον Τόνι Κρόος.



Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, άλλωστε, υπήρξε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων εντός και εκτός γηπέδων για τη Γερμανία. Μέτρησε 106 συμμετοχές, όντας στην έβδομη θέση σε επίπεδο εμφανίσεων, μαζί με τον Τόμας Μίλερ!

Πέτυχε 17 τέρματα, με ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά του να είναι το απίστευτο φάουλ απέναντι στη Σουηδία στο Μουντιάλ του 2018.

Σίγουρα, οι κάθετές του, η ηρεμία που πρόσφερε στο παιχνίδι της ομάδας του και η κλάση του δεν αναπληρώνονται εύκολα, παρότι πλέον βαδίζει στα 33 του.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Όταν τα «πάντσερ» έχουν αποκλειστεί από την φάση των ομίλων στο προηγούμενο μόλις Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε η απάντηση έρχεται… αυτόματα στο μυαλό, ως προς το τι θα θεωρηθεί αποτυχία.

Το φιάσκο των γηπέδων της Ρωσίας, όπου απέναντι σε Μεξικό, Σουηδία και Νότια Κορέα δεν κατάφεραν να τερματίσουν όχι σε θέση πρόκρισης, αλλά έμειναν στην… τελευταία, θα είναι βαρύ και ασήκωτο να επαναληφθεί!



Ταυτόχρονα, με βάση την… προϋπηρεσία τους στον θεσμό και τις τέσσερις κατακτήσεις που κουβαλάνε, το πέμπτο αστέρι στην φανέλα τους θα ήταν φυσικό επακόλουθο και τεράστιο επίτευγμα.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι αφενός δεν διαθέτουν όλα τα φόντα για να το πετύχουν, αφετέρου, στις διασταυρώσεις θα κληθούν να πετάξουν εκτός συνέχειας -πιθανότατα- ομάδες όπως η Βραζιλία στους «»16» ή την Αργεντινή στα προημιτελικά!

Ο προπονητής


Ο Χανς Ντίτερ Φλικ όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του εκλέκτορα της Γερμανίας έχει προϋπηρεσία ως πρώτος στη Χόφενχαϊμ, και ως δεύτερος στη Ζάλτσμπουργκ.

Με τη θητεία του στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου να αποτελεί τον Κολοφώνα του, καθώς μαζί της κατέκτησε το treble το 2020, αλλά και τον τίτλο στη Bundesliga μαζί με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, την επόμενη χρονιά!

Σε επίπεδο εθνικής, τώρα, υπήρξε βοηθός του Γιόαχιμ Λεβ από τον Αύγουστο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2014. Τερμάτισε δεύτερος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 και τρίτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, έφτασε στα ημιτελικά του Euro 2012 και κέρδισε το Μουντιάλ δύο χρόνια μετά.



Έγινε αθλητικός διευθυντής στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2017.

Στις 25 Μαΐου 2021, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο Φλικ υπέγραψε τριετές συμβόλαιο, αντικαθιστώντας τον πρώην συνεργάτη του μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020.

Μάλιστα, στους πρώτους έξι αγώνες, κατάφερε και σημείωσε ισάριθμες νίκες, το οποίο συνιστά ρεκόρ πρωτοεμφανιζόμενου προπονητή στην εθνική Γερμανίας!

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Μάνουελ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Κέβιν Τραπ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Αμυντικοί: Αρμέλ Μπέλα Κότσαπ (Σαουθάμπτον), Ματίας Γκίντερ (Φράιμπουργκ), Κρίστιαν Γκίντερ (Φράιμπουργκ), Τίλο Κέρερ (Γουέστ Χαμ), Λούκας Κλόστερμαν (Λειψία), Νταβίντ Ράουμ (Λειψία), Αντόνιο Ρίντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νίκο Σκλότερμπεκ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Νίκλας Ζίλε (Μπορούσια Ντόρτμουντ).

Μέσοι: Καρίμ Αντεγέμι (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Γιούλιαν Μπραντ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Νίκλας Φίλκρουγκ (Βέρντερ Βρέμης), Σερζ Γκνάμπρι (Μπάγερν Μονάχου), Λεόν Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Μάριο Γκέτσε (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι), Γιόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου).

Επιθετικοί: Κάι Χάφερτς (Τσέλις), Γιόνας Χόφμαν (Γκλάντμπαχ), Γιουσουφά Μουκόκο (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Τζαμάλ Μουσιαλα (Μπάγερν Μονάχου), Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Λερόι Σανέ (Μπάγερν Μονάχου).

Η πιθανή ενδεκάδα:



Το πρόγραμμα της Γερμανίας στον 5ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Γερμανία-Ιαπωνία (15:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Ισπανία-Γερμανία (21:00)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου Κόστα Ρίκα-Γερμανία (21:00)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube