Στην εξάρθρωση σπείρας λαθρεμπόρων χρυσού που δρούσε στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανταπόκρισή της, από την Αθήνα, η Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης κάνει λόγο για «πλήγμα κατά της ελληνικής μαφίας του χρυσού», χαρακτηρισμός που, όπως γράφει, χρησιμοποίησαν στα σχετικά ρεπορτάζ τους ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

«Εγκληματίες ενεχυροδανειστές πλουτίζουν εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια των ανθρώπων» σχολιάζει η FR και προσθέτει: «Για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους είναι η ύστατη ελπίδα: οι ενεχυροδανειστές, οι οποίοι στο διάστημα της κρίσης ξεφύτρωναν παντού σαν μανιτάρια. Εκεί παραδίδουν ως ενέχυρο πολλοί Έλληνες κοσμήματα και χρυσά νομίσματα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων τους δίνονται πολύ λιγότερα μετρητά από ό,τι θα αντιστοιχούσε στην πραγματική αξία των πολύτιμων μετάλλων».

Μεγάλη ζημιά για το δημόσιο

Το δημοσίευμα εστιάζει στο κεντρικό πρόσωπο της σπείρας, τον 51χρονο Ριχάρδο Μυλωνά, χωρίς πάντως να τον κατονομάζει, αναφέροντας ότι τα μέλη του κυκλώματος βαραίνουν κατηγορίες για «λαθρεμπορία χρυσού, κλεπταποδοχή και φοροδιαφυγή». Η εφημερίδα παραθέτει το σλόγκαν της σκανδαλώδους αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «η λύση στην κρίση» και αναφέρει ότι η ελληνική δικαιοσύνη «πραγματοποιεί έρευνες κατά του ιδιοκτήτη και τουλάχιστον 62 ακόμη φερόμενων συνεργών». Ο Γερμανός ανταποκριτής γράφει, μεταξύ άλλων, ότι «η σπείρα φέρεται να μετέφερε στην Τουρκία και στη Γερμανία συστηματικά λαθραία ενέχυρα, αλλά και κλοπιμαία από διαρρήξεις κατοικιών».

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά ακόμη σε σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, όπου είχε τονίσει ότι το εν λόγω κύκλωμα «είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες». Όπως επισημαίνει τέλος η FR «οι ερευνητικές Αρχές εκτιμούν ότι οι ύποπτοι μετέφεραν λαθραία στην Τουρκία μόνο στο διάστημα των τελευταίων πέντε μηνών χρυσό αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ. Η ζημιά για τα δημόσια ταμεία: 2,5 εκατομμύρια ευρώ».


Πηγή: Skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Νέος θάνατος κρατουμένου στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα – Νεκρός 62χρονος

Απειλές για βόμβες σε αεροσκάφη: «Υπογραφή» ρωσικής εξτρεμιστικής οργάνωσης

«Περιττή γραφειοκρατία»: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν γαλλική πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ΑΙ

Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου: Βίντεο από την επίθεση στο Μαθηματικό με τους 3 τραυματίες

Πέντε νέα εγχώρια κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα - Συνολικά 53 θάνατοι

Δύο θάνατοι από γρίπη την τελευταία εβδομάδα -156 νέες εισαγωγές COVID-19

Μέγκαν Μαρκλ: Και ο αδελφός της στο μικροσκόπιο της έρευνας για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Προσωρινά κρατούμενος ο 37χρονος φερόμενος εγκέφαλος της ΜΚΟ για τα παιδιά με καρκίνο - Τι είπε στον ανακριτή

Σοκ στη Γερμανία από τον αιφνίδιο θάνατο του Βαυαρού Αϊβάνγκερ

Τα εργαστήρια κατέληξαν στον μηχανισμό θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη