· Με αφορμή τις κινήσεις του Ολυμπιακού στις φετινές μεταγραφές, για παίκτες μεγάλης ποιότητας, αλλά και μεγάλης ηλικίας, όπως ο Βαλμπουενά, αλλά και ο Ματιέ με τον Σκρίτελ, λογικό είναι να σκεφτόμαστε και τι έχουν κάνει στην ομάδα γνωστοί παίκτες, που έχουν έρθει σε μεγάλη ηλικία, όπως ο Βαλμπουενά (είναι 34 στα 35) η, λίγο μικρότεροι η, κι ακόμη μεγαλύτεροι.

· Το τελευταίο μάλιστα παράδειγμα, του Τουρέ, που ήρθε στα 35 του, μας…τρομάζει λίγο. Ένας άλλος 35χρονος, ο Αμπιντάλ, είχε παίξει μόνο τέσσερις μήνες, είχε βοηθήσει σε αυτή την μικρή παρουσία του, αλλά μέσα Δεκέμβρη έφυγε, για την ακρίβεια σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Ο Ζιλέ (στα 34) κι ο Καρντόσο (στα 33) είχαν μικρή προσφορά.

· Πρέπει, όμως, να αντιληφθούμε ότι για παίκτες της ποιότητας του Βαλμπουενά, δεν υπάρχουν κανόνες. Ο Ιμπαγάσα ήρθε στα 34 του στον Ολυμπιακό και για δύο χρόνια ήταν ο «στρατηγός» της ομάδας. Ο Κοβάσεβιτς επίσης ήρθε στα 34 του και για ενάμιση χρόνο δεν σταμάτησε να βάζει γκολ. Ο Καμπιάσο ήρθε στα 35 του και για μία διετία ήταν τίμιος στη δουλειά του.

· Σίγουρα, η ιδανική ηλικία για να έρθει ένας έμπειρος παίκτης είναι τα 32 χρόνια. Στα 32 ήρθαν ο Ριβάλντο, ο Τσόρι, ο Μέλμπεργκ, ο Μοντέστο, ο Σαβιόλα, ο Ρομάο, ο Ορμπάϊθ, ο Πάντελιτς. Μόνο που όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να έρχονται παίκτες όπως ο Βαλμπουενά η, ο Ματιέ η, ο Σκρίτελ στα 32 τους. Πήγαν στα 32 τους εκεί που μπορούσαν να τους δώσουν συμβόλαια δύο και τρία εκ. Ευρώ τον χρόνο (με την εφορία τους φυσικά πληρωμένη από τις ομάδες τους)…

· Εμείς εδώ στην Ελλάδα αυτό που πρέπει να κοιτάζουμε είναι την κατάσταση του έμπειρου και ποιοτικού παίκτη που πάμε να πάρουμε, αν βγάζει εύκολα τραυματισμούς και τι διάθεση έχει, πώς αντιλαμβάνεται πραγματικά το ποδόσφαιρο και τι αντοχές έχει ακόμη για να παίξει.

· Μπορείς να πάρεις 30άρη και να είναι «καμένος», είτε από τραυματισμούς, είτε από τα πολλά χιλιόμετρα που έχει γράψει. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μόισες Ουρτάδο. Τον έφερε ο Ολυμπιακός στα 29 του, χρόνια βασικό στην Εσπανιόλ, και το παιδί δεν μπορούσε να πάρει τον πισινό του. Έφυγε άρον άρον, γύρισε στην Ισπανία, έπαιξε τρία χρόνια μπάλα και ήταν σαν να μην υπήρχε κι εκεί…Και ήρθαν ο Καμπιάσο με τον Ιμπαγάσα στα 34 προς 35 και έτρωγαν την μπάλα…Ο δε Ρομάο φέτος, στα 35 του, έκανε 35 ενενηντάλεπτα στο γαλλικό πρωτάθλημα…

· Το θέμα είναι λοιπόν πρώτον να το λέει η καρδούλα σου και δεύτερον να σε βαστάνε τα πόδια σου.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube