Η 8η αγωνιστική της Serie A επεφύλασσε έντονα συναισθήματα για τους φίλους των ομάδων του Μιλάνου, για διαφορετικούς όμως λόγους, με τη Γιουβέντους, κάνοντας μία «επαγγελματική» νίκη, να διατηρείται στην κορυφή του campionato.

Μπορεί ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν να μην ξεκίνησε βασικός στην αναμέτρηση της Γιουβέντους με την Ουντινέζε, ο έτερος Αργεντινός επιθετικός της ομάδας του Τορίνο όμως ανέλαβε δράση οδηγώντας τη «Μεγάλη Κυρία» στη νίκη. Προσωπικότητα μεγάλης ομάδας έδειξε η Μίλαν που επικράτησε της Κιέβο στη Βερονα, ενώ η συμπολίτισσά της Ίντερ «προδόθηκε» από τον κακό της εαυτό χάνοντας στο «Τζουζέπε Μεάτσα» από την Κάλιαρι. Εντυπωσιακό πέρασμα της Τορίνο από τη Σικελία, πήρε το «derby del sole» η Ρόμα που επιβλήθηκε στο «San Paolo» της Νάπολι.

Ρίσκαρε αλλά δεν την «πάτησε»

Η Γιουβέντους έχοντας πολλούς από τους λεγόμενους «βασικούς» εκτός ενδεκάδας δυσκολεύτηκε απέναντι στην Ουντινέζε του πρώην προπονητή της Τζίτζι Ντελ Νέρι, κατάφερε όμως να πάρει τους τρεις βαθμούς και να στρέψει με ηρεμία το βλέμμα της στις υποχρεώσεις του Champions League.

Οι «Φριουλάνι» σόκαραν το «Stadium» του Τορίνο με το τέρμα του Γιάνκτο με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα, ο Πάολο Ντιμπάλα όμως στη συνέχεια πήρε το «όπλο» του και σκοράρωντας αρχικά με φάουλ βαδίζοντας στα χνάρια των Πίρλο και Ντελ Πιέρο και στη συνέχεια με πέναλτι, αποκατέστησε την τάξη.

Ο Μαιμιλιάνο Αλέγκρι εφάρμοσε μετά από καιρό άμυνα με τέσσερις, κάτι που μπέρδεψε τους παίκτες, με το σύστημα να επανέρχεται στο δεύτερο μέρος σε 3-5-2 και την ομάδα να ξαναβρίσκει τον γρήγορο ρυθμό της.

«Συγχαρητήρια στα παιδιά. Κατάφεραν να κερδίσουν έναν σημαντικό αγώνα διότι μετά από κάθε διακοπή γίνεται ένας χαμός. Χρειάζονται τέτοιες νίκες για να κερδίσεις το πρωτάθλημα» τα πρώτα λόγια του τεχνικού των «μπιανκονέρι» που συνέχισε: «Στο πρώτο ημίχρονο δεν ξεκινήσαμε καλά. Η Ουντινέζε ήταν άριστα τοποθετημένη στον αγωνιστικό χώρο και μας δημιούργησε προβλήματα. Είναι ένα ακόμα βήμα από τα πολλά που χρειάζεται να κάνουμε για το scudetto», ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές: «Ο Ντιμπάλα είναι κρίσιμος για έμας. Κινείταις την πλάτη του επιθετικού είτε αυτός είναι ο Ιγκουαΐν είτε ο Μάντζουκιτς, ο οποίος απόψε (το Σάββατο) έκανε ένα πολύ καλό παιχνίδι».

«Στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμασταν οργανωμένοι. Δεν κάναμε τίποτα από όσα μας ζήτησε ο Αλέγκρι. Είχαμε καλή φυσική κατάσταση αλλά δεν βρισκόμασταν σωστά. Είναι υπέροχο να έχεις δίπλα σου παίκτες όπως ο Πάολο (Ντιμπάλα)» δήλωσε ο Άλεξ Σάντρο.

Ικανοποιημένος από την εμφάνιση, όχι από το αποτέλεσμα ο Τζίτζι Ντελ Νέρι που τόνισε: «Προσπάθησαν να πάρουν τη νίκη κι εμείς τους κάναμε έκπτωση διευκολύνοντάς τους με τα λάθη μας. Αξιζαμε κάτι καλύτερο αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Χρειάζεται να έχεις κουράγιο».

Η Ρόμα είναι η αντι- Γιουβέντους

Η 8η «στροφή» του πρωταθλήματος ξεκίνησε με το ντέρμπι του «ήλιου», εκεί όπου η Ρόμα επιβλήθηκε της Νάπολι στο «Σαν Πάολο», έχοντας στη σύνθεσή της έναν «σεληνιασμένο» Έντιν Τζέκο που βρήκε δίχτυα δύο φορές ανοίγοντας και διευρύνοντας το σκορ, «φωνάζοντας» πως είναι αυτή που θα κυνηγήσει περισσότερο από όλους την «Juve» στην κούρσα του πρωταθλήματος. Ο Κουλιμπαλί έβαλε τους γηπεδούχους και πάλι στο παιχνίδι αλλά ο Σαλάχ σφύριξε τη λήξη από το 86’ κάνοντας το 1-3 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Πρώτη ήττα για τον Μαουρίτσιο Σάρι εντός έδρας μετά από 22 αγώνες στους οποίους μέτρησαν 19 νίκες και 3 ισοπαλίες. Τελευταία φορά που «αλώθηκε» το γήπεδο της Νάπολι ήταν τον Μάιο του 2015 και πάλι από έναν σύλλογο της ιταλικής πρωτεύουσας τη Λάτσιο, στη «μάχη» για ένα εισιτήριο για το Champions League.

«Κερδίσαμε απέναντι σε μία σπουδαία ομάδα. Μπορούμε να κυνηγήσουμε τη Γιουβέντους όχι όμως εάν συνεχίσει να κερδίζει όπως κάνει» δήλωσε ο προπονητής των «τζιαλορόσι» Λουτσιάνο Σπαλέτι που σχολίασε την απόδοση του Τζέκο λέγοντας: «Έπαιξε καταπληκτικά. Σημείωσε δύο γκολ, πρέπει όμως να γίνει πιο δυνατός», ενώ έκλεισε αναφερόμενος στην ομάδα του και στις αδυναμίες που πρέπει να διορθώσει: «Έχουμε προβλήματα στην άμυνα που οφείλουμε να λύσουμε. Στο δεύτερο ημίχρονο υποφέραμε διότι τα πόδια μας δεν μας άκουγαν. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί και θα βελτιωθούμε».

Επιπλέον πρόβλημα για τον Ιταλό τεχνικό η απουσία των Περότι και Μπρούνο Πέρες για τις επόμενες 15 ημέρες λόγω τραυματισμού.

Για μία δύσκολη στιγμή έκανε λόγο ο Μαουρίτσιο Σάρι που τόνισε πως όλοι στην ομάδα οφείλουν να παραμείνουν ψύχραιμοι και ήρεμοι προκειμένου να αντιστρέψουν την κατάσταση, ενώ έμεινε ικανοποιημένος από τον Μέρτενς σε ρόλο «ψεύτικου 9».
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για την θέση του επιθετικού μετά την εμφάνιση του Γκαμπιαντίνι, ο οποίος σε 56 λεπτά παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο, έκαμε μόλις ένα σουτ.

Μίλαν σαν άλλοτε

Δείχνοντας χαρακτήρα και βγάζοντας προσωπικότητα στον αγωνιστικό χώρο, η Μίλαν κέρδισε στο «Μπενεγκόντι» της Βερόνα την Κιέβο και σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας έχοντας συγκάτοικο τη Ρόμα.

Όλα αυτά για μία ομάδα που έχει στη σύνθεσή της παιδιά, κυριολεκτικά, όπως ο Νταναρούμα και ο Λοκατέλι αλλά και πολλούς άλλους νέους παίκτες που δείχνουν ικανοί να σηκώσουν το βάρος της «κοκκινόμαυρης» φανέλας. Οι «ροσονέρι» άλλωστε διαθέτουν την ενδεκάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στη Serie A, ενώ οι «τζιαλομπλού» τον μεγαλύτερο, σε μία αναμέτρηση που τα νιάτα νίκησαν την εμπειρία. «Αρχηγική» εμφάνιση από τον Κούτσκα, καθοριστικός ο Νιανγκ.

Την ανάγκη για να διατηρηθεί ένα χαμηλό προφίλ υπογράμμισε ο τεχνικός της Μίλαν Βιτσέντσο Μοντέλα όταν ρωτήθηκε για το αν η ομάδα του Μιλάνο είναι ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, ενώ πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι η έξοδος στην Ευρώπη και αυτό δεν αλλάζει. Εάν προκύψει κάτι καλύτερο δεν θα πούμε όχι αλλά δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε. Θυμηθείτε την περσινή Ίντερ πως ξεκίνησε και πως κατέληξε».

«Grande Granata»

Η Τορίνο του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς σκόρπισε την Παλέρμο στη Σικελία με 4-1 (έφτασε τα 17 γκολ σε οκτώ αγώνες!), «πετάει» και ονειρεύεται ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο». Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λιάγιτς, ο οποίος έδωσε το δικό του «show», το γρήγορο προβάδισμα (μόλις μετά από πέντε λεπτά) των γηπεδούχων δεν είχε αντίκτυπο αφού περισσότερο «θύμωσε» παρά αποθάρρυνε τους παίκτες της «Τόρο».

Ενθουσιασμένος ο τεχνικός των φιλοξενούμενων μετά το τέλος του ματς δήλωσε: «Θέλουμε την Ευρώπη αμέσως. Να την εξασφαλίσουμε και να κοιτάξουμε για πιο ψηλά», ενώ αναφέρθηκε και στον Λιάγιτς λέγοντας: «Εάν δεν είχε τραυματιστεί και τον είχαμε εξ αρχής θα ήμασταν δεύτεροι», ενώ για την αντικατάστασή του υποστήριξε: «τον έβγαλα διότι οι παίκτες της Παλέρμο τον προκαλούσαν».

Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής τόνισε: «Είμαστε ένα φοβερό σύνολο. Δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας. Παίζουμε ο ένας για τον άλλο και αυτό βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο», ενώ ο συμπαίκτης του Ιάγκο ανέφερε περιχαρής: «Στην Τορίνο βρήκα την εμπιστοσύνη που έψαχνα».

Για σκορ που δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα του παιχνιδιού έκανε λόγο ο τεχνικός των «ροζανέρι» Ντε Τσέρμπι , ενώ υποστήριξε πως η ομάδα του στάθηκε άτυχη σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Σώθηκε στα «χασομέρια» η Λάτσιο

Με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Ιμόμπιλε στο έβδομο (!) λεπτό των καθυστερήσεων η Λάτσιο ισοφάρισε την Μπολόνια (1-1) και γλίτωσε την εντός έδρας ήττα, με τους παίκτες του Ρομπέρτο Ντοναντόνι να χάνουν την νίκη μέσα από τα χέρια τους, να σβήνουν όμως την κακή εμφάνιση και την ήττα από τη Τζένοα στο «Νταλ Άρα» την προηγούμενη αγωνιστική.

«Κυριαρχήσαμε πλήρως, χάσαμε δύο δικούς μας βαθμούς. Μόνο τα κόρνερ αν κοιτάξετε ήταν 16-0 υπέρ μας, δεν ξέρω τι άλλο να πω» δήλωσε εμφανώς φορτισμένος ο τεχνικός της Λάτσιο Σιμόνε Ιντζάγκι μετά το τέλος του ματς, ενώ ο ομόλογός του της Μπολόνια Ντοναντόνι ανέφερε: «Ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε η νίκη μας καίει σαν πυρωμένο σίδερο αλλά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Κάναμε μία καλή εμφάνιση και την κρατάμε σαν οδηγό για το μέλλον».

Ο σκόρερ Ιμόμπιλε που με το τέρμα του «λύτρωσε» την Λάτσιο είπε στις κάμερες του «Sky Sports»: «Το παιχνίδι ήταν δικό μας. Η Μπολόνια σκόραρε κατά λάθος και μετά δεν καταφέραμε να σκοράρουμε μέχρι το 97’», με τον συμπαίκτη του Λούλιτς να συμπληρώνει: «Εάν ο Ιμόμπιλε ήταν σε καλή μέρα θα είχε πετύχει τρία γκολ».

Ίντερ σε κρίση

«Είναι η δυσκολότερη στιγμή μου από την ημέρα που βρέθηκα στην Ιταλία. Δεν θέλω να μιλήσω περισσότερο». Τα λόγια αυτά του προπονητή της Ίντερ Φρανκ Ντε Μπουρ αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα συναισθήματα μετά από αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Τι συνέβη; Οι «νερατζούρι» πρόδωσαν τον εαυτό τους και κατάφεραν να χάσουν από την Κάλιαρι παρ’ όλο που κατάφεραν να προηγηθούν δέκα λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, καθώς στη συνέχεια δέχτηκαν δύο και αποχώρησαν από το γήπεδο με σκυμμένο κεφάλι κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών τους.

Θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει το «πρόβλημα» στο άσχημο κλίμα που υπήρχε στις εξέδρες του σταδίου, με τους tifosi να βρίζουν εν χορό τον Μαουρίτσιο Ικάρντι τραγουδώντας «Icardi uomo di merda (Ικάρντι άνδρα από σκ..α)» καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, εξαιτίας των όσων αναφέρονται για τους ultras στην αυτοβιογραφία του Αργεντινού επιθετικού που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω πως χάσαμε» είπε ο Ζοάο Μάριο, ενώ σε εντελώς διαφορετική διάθεση ο προπονητής των Σάρδων χαρακτήρισε τη νίκη επί της Ίντερ ως νίκη από χρυσάφι!

«Το μη χείρον βέλτιστο» για την Τζένοα, νίκη με ανατροπή η Σασουόλο

Η Τζένοα μπήκε στον αγωνιστικό χώρο του «Μαράσι» με στόχο τους τρεις βαθμούς απέναντι στην Έμπολι, η κόκκινη κάρτα όμως που δέχτηκε ο Λάζοβιτς μόλις στο 34ο λεπτό, άλλαξε τα σχέδια του Γιούριτς και των παικτών του που όταν είδαν πως δεν μπορούσαν να κερδίσουν το παιχνίδι κοίταξαν να μην το χάσουν.

Έτσι μοιραία διατηρήθηκε το μηδέν που άφησε ικανοποιημένες αμφότερες τις ομάδες, με ευτυχέστερο όλων των «portiere» των γηπεδούχων Περίν που διατήρησε ανέπαφη την εστία του στην 100η του συμμετοχή στη Serie A, με τον τεχνικό των «ροσομπλού» να δίνει συγχαρητήρια στους παίκτες του μετά το τέλος του αγώνα για την καλή τους εμφάνιση.

Σε ένα «πλούσιο» σε φάσεις παιχνίδι που είχε τρία γκολ και τέσσερα δοκάρια (δύο για κάθε ομάδα), η Σασουόλο βρήκε δίχτυα δύο φορές στο τελευταίο δεκάλεπτο, ανέτρεψε το προβάδισμα της Κροτόνε και πήρε τους τρεις βαθμούς.

«Σήμερα (την Κυριακή) υποφέραμε αλλά στο τέλος καταφέραμε να φτάσουμε σε μία σπουδαία και πολύτιμη νίκη. Διατηρήσαμε την διαύγειά μας μέχρι το 90’ και έιναι καταπληκτικό. Οι νέοι ωριμάζουν μεγαλώνοντας και είναι πολύ καλό για την ομάδα» οι δηλώσεις του τεχνικού των «νεροβέρντι» Ντι Φραντσέσκο, ενώ ο ομόλογός του των Σικελών ανέφερε πως η ομάδα έκανε σχεδόν το τέλειο παιχνίδι τονίζοντας πως είναι «αμαρτία» που δεν πήρε κάποιο βαθμό.

Show τερματοφυλάκων

Στο «Αρτέμιο Φράνκι» της Φλωρεντίας, η Αταλάντα φιλοξενήθηκε από τους «Βιόλα» και κατάφερε να σταθεί όρθια χάρη στις απίθανες επεμβάσεις του τερματοφύλακά της Μπερίσα. Οι γηπεδούχοι δεν έθελξαν με την απόδοσή τους, έχασαν όμως μεγάλες ευκαιρίες να πάρουν τη νίκη, με το κοινό να αποδοκιμάζει τους παίκτες του Πάουλο Σόουζα, ο οποίος δήλωσε «Πρέπει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάζουμε στο παιχνίδι μας. Τα σφυρίγματα είναι ένας τρόπος να δείξει ο κόσμος πως δεν είναι ευχαριστημένος και είναι δίκαια», ενώ ο τεχνικός της ομάδας του Μπέργκαμο Γκασπερίνι δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα(!) όπως ανέφερε μετά το τέλος της αναμέτρησης, καθώς σύμφωνα με την εικόνα των παικτών του δικαιούνταν τη νίκη.

Στο «Αντριάτικο» η Πεσκάρα αντιμετώπισε την Σαμπντόρια και ο κεντρικός αμυντικός των γηπεδούχων τα έκανε όλα. Αρχικά σημείωσε αυτογκόλ βάζοντας μπροστά στο σκορ τους φιλοξενούμενους και στη συνέχεια αποκατέστησε το λάθος του βρίσκοντας δίχτυα έντεκα λεπτά αργότερα.

Οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου μετά την αποβολή του Κόντα, συνέχισαν όμως να κυριαρχούν και να χάνουν ευκαιρίες με πιο «τρανταχτή» το χαμένο πέναλτι του Καπράρι στο 51’. Από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του έκανε ο τερματοφύλακας των «μπλουτσερκιάτι» Βιβιανό που σταμάτησε πολλές φορές του παικτες του Μάσιμο Όντο ο οποίος τόνισε «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Παλέψαμε, κάναμε ευκαιρίες, ο τερματοφύλακας της Σαμπντόρια όμως αποφάσισε το αποτέλεσμα».

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκοβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube