«Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια», δεν παύουν όμως να παραθέτουν στοιχεία που αναλύοντάς τα μπορούμε να μάθουμε τι να περιμένουμε από έναν αγώνα ή τι δεν πήγε καλά στο τέλος του για κάποιον εκ των δύο αντιπάλων. 'Η και για τους δύο!

Γράφει ο Δημήτρης Λιαργκόβας

Γιουβέντους και Νάπολι αναμετρούνται απόψε για την 25η αγωνιστική του Campionato σε ένα πρόωρο τελικό που μπορεί να κρίνει πολλά,μπορεί όμως και τίποτα, όσον αφορά της έκβαση του πρωταθλήματος.

Τι λένε όμως οι αριθμοί για το ντέρμπι;

Καλύτερη άμυνα vs Καλύτερη επίθεση

Η Γιουβέντους διαθέτει την καλύτερη άμυνα έχοντας δεχτεί μόλις 15 γκολ ενώ έχει διατηρήσει ανέπαφη την εστία της στους 5 τελευταίους αγώνες της.

Όχι βέβαια πως η Νάπολι υστερεί κατά πολύ.Οι «παρτενοπέι» έρχονται δεύτεροι στον τομέα αυτό έχοντας παθητικό 19 τερμάτων.

Μεγάλο όπλο των «παρτενοπεί» δεν είναι άλλο από την επίθεση. Με 53 γκολ αποτελεί την καλύτερη με διαφορά επίδοση, με τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος μέχρι στιγμής), να έχει πετύχει 24 εξ αυτών έχοντας μέσο όρο 1 γκολ ανά παιχνίδι!

Ο Αργεντινός επιθετικός είναι ο παίκτης και με τα περισσότερα σουτ στην εστία στην Serie A, με 58, με τον συμπαίκτη του Ινσίνιε και το ανερχόμενο αστέρι της προσεχούς αντιπάλου, Ντιμπάλα να ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με 27.

Αντιστροφή ρόλων από άμυνα σε επίθεση με τη «μεγάλη Κυρία» να έρχεται δεύτερη στην κατηγορία αυτή με 45 τέρματα, έχοντας στις τάξεις της τον μέσο με τα περισσότερα σουτ στο πρωτάθλημα, Πολ Πογκμπά, που έχει δοκιμάσει το πόδι του 79 φορές!

Εντός,εκτός...

10 νίκες,2 ισοπαλίες και καμία ήττα,οι εντός έδρας επιδόσεις της Νάπολι που «χαλάει» ελαφρώς τα ποσοστά της όταν παίζει εκτός, μετρώντας 7 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Εξίσου αποτελεσματικοί οι Ναπολιτάνοι, έχουν πετύχει 27 τέρματα αγωνιζόμενοι στο Σαν Πάολο και 26 μακριά από αυτό. Όσον αφορά τα αμυντικά τους καθήκοντα,οι παίκτες του Μαουρίτσιο Σάρι έχουν δεχτεί 8 γκολ μπροστά στο κοινό τους και 11 ως φιλοξενούμενοι.
Η Γιουβέντους μετράει 8 νίκες ,2 ισοπαλίες και 1 ήττα εντός και 9 νίκες,1 ισοπαλία και 3 ήττες εκτός.

Πιο «απελευθερωμένο» το συγκρότημα του Αλέγκρι μακριά από το Τορίνο έχοντας πετύχει 27 γκολ, σε αντίθεση με τα 18 που έχει σημειώσει στην έδρα του, στην οποία όταν αγωνίζεται παρουσιάζεται και πιο σφιχτό στην άμυνα δεχόμενο μόλις 6 τέρματα (9 εκτός).

...και επί τα αυτά!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας στατιστικών της Serie A, η Νάπολι μετρά 65,75 κερδισμένες μπάλες ανά αγώνα με την Γιουβέντους στην ίδια κατηγορία να έχει 58,38 μέσο όρο.

Άλλη μία κατηγορία που οι «ατζούρι» τα πηγαίνουν καλύτερα είναι οι κόντρες,παίρνοντας 13,92 ανά παιχνίδι με τους «μπιανκονέρι» να έχουν 11,25.

Σχεδόν σε 3 οφσάιντ (2,96)ανά αγώνα αναγκάζουν τους αντιπάλους επιθετικούς οι αμυντικοί της Νάπολι,ξεπερνώντας κατά 2 αυτούς της Γιουβέντους που «προκαλούν» περίπου ένα (1,13).

Εκεί που οι αμυντικοί της «μεγάλης Κυρίας» παίρνουν άριστα είναι στις κερδισμένες εναέριες μονομαχίες με ποσοστό 75,88%.
Στην αντίστοιχη κατηγορία οι αμυντικοί της Νάπολι έχουν ποσοστό 68,42%.

«Αχίλλειος πτέρνα» για τη Γιούβε , «μεγάλο όπλο» της Νάπολι

Τεράστια διαφορά υπάρχει στους τραυματισμούς.Η Γιουβέντους είναι η ομάδα με τους περισσότερους στο πρωτάθλημα μετρώντας 33(τελευταίο θύμα ο Κιελίνι που χάνει τόσο τον αγώνα με τη Νάπολι όσο και το πρώτο παιχνίδι με την Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ), με τους παίκτες της να έχουν χάσει εξαιτίας αυτών 78 παιχνίδια!

Εν αντιθέσει η Νάπολι είναι η ομάδα με τους λιγότερους μετρώντας μόνο 4,τους Μέρτενς,Γκαμπιαντίνι,Γκράσι και Κίρικες που όλοι μαζί έλειψαν από 9 αγώνες.

Πώς θα παραταχθούν

Ελλείψει απουσιών ο Μαουρίτσιο Σάρι θα παρατάξει την ομάδα του με όλα της τα όπλα.4-3-3 και στο τέρμα θα βρίσκεται ο Ρέινα.
Στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Χισάι,Αλμπιόλ,Κουλιμπαλί,Γκούλαμ. Αμυντικό χαφ ο Ζορζίνιο,έχοντας στο πλάι τους Άλαν και Χάμσικ και στην κορυφή της επίθεσης ο Ιγκουα'ί'ν που θα πλαισιώνεται από τους Ινσίνιε και Καγιεχόν.

Η απουσία του Τζόρτζιο Κιελίνι κάνει τον Μαξ Αλέγκρι να σκέφτεται να αφήσει το 3-5-2 που αναγέννησε την Μεγάλη Κυρία φέρνοντάς την και πάλι στον δρόμο των επιτυχιών,για το 4-3-3. Εάν το διατηρήσει ο Λιχτστάινερ θα είναι αυτός που θα πάρει θέση σαν δεξί στόπερ(ασφαλώς ο Μπουφόν στο τέρμα),με τον Μπονούτσι στο κέντρο και τον Μπαρτζάλι αριστερά. Την αριστερή πλευρά θα αναλάβει ο Άλεξ Σάντρο και την δεξιά ο ανεβασμένος το τελευταίο διάστημα Κουαδράδο.Στα χαφ οι Μαρκίσιο,Πογκμπά,Στουράρο και επιθετικό δίδυμο οι Μοράτα,Ντιμπαλά.

Εάν επιλεχθεί το 4-3-3 ο Λιχτστάινερ και Σάντρο θα παίξουν δεξί και αριστερό μπακ αντίστοιχα και Κουαδράδο, Ντιμπάλα θα κινούνται πίσω από τον Μοράτα.

Τα μπάτζετ

Εντύπωση προκαλεί πως το μπάτζετ της Γιουβέντους είναι μεγαλύτερο από το διπλάσιο! 198 εκατ. ευρώ στοιχίζουν οι μπιανκονέρι, μόλις(!) 85 εκατ. οι «ατζούρι»
Τα μπάτζετ των δύο ομάδων τα τελευταία πέντε χρόνια (με πρώτο αυτό της Γιουβέντους):
2010-11: 140-52, 2011-12: 150-58, 2012-13: 164-67, 2013-14: 184-89, 2014-15: 198-85

Το σημείο «κλειδί»

Μεγάλο ρόλο στο ντέρμπι θα παίξει ο αγωνιστικός προσανατολισμός των φιλοξενούμενων.Η Νάπολι, ομάδα φύσει επιθετική, αποδίδει σε μεγάλα διαστήματα ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, θυμίζοντας,όσο και αν φανεί σαν «ιεροσυλία»,την Μπαρτσελόνα. Μόνο που δεν έχει την απαιτούμενη διάρκεια. Καλύτερη επίθεση,με τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος στις τάξεις της, πρώτη σε ασίστ. Θα αγωνιστεί όπως έχει μάθει να παίζει ή θα προσπαθήσει να προσαρμόσει το παιχνίδι της σε μία πιο αμυντικογενή τακτική; Απέναντί της η πλέον «βαριά» φανέλα του Campionato, η πλέον ώριμη ομάδα, η πλέον κυνική. Σε ένα κατάμεστο γήπεδο που θα «βράζει».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube