Το ελάττωμα του το έκανε προτέρημα, για να αφήσει τη δική του εποχή στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου και να αποδείξει περίτρανα, ότι όταν το ταλέντο υπερισχύει, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την αγάπη και το πάθος για την στρογγυλή θεά. Στην περίπτωση του Γκαρίντσα, αυτό το έκανε μόνο ο ίδιος του ο εαυτός!

Είδε το φως του κόσμου πρώτη φορά στη γειτονιά Πάου Γκράντε του Ριο ντε Τζανέιρο στις 28 Οκτωβρίου 1933, συνοδευόμενος όμως στη ζωή από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είχε παραμόρφωση της σπονδυλικής του στήλης , εξαιτίας της οποίας το δεξί του πόδι ήταν κοντύτερο έξι πόντους από το αριστερό. Αυτό το σωματικό μειονέκτημα ο Γκαρίντσα κατάφερε να το μετατρέψει σε ποδοσφαιρικό πλεονέκτημα. Ντρίμπλαρε τους αντιπάλους σαν... σταματημένους και σαν να έχουν εκείνοι το δικό του «μειονέκτημα». Η μία αγαπημένη και κλασική του ντρίμπλα που έπιανε σε κάθε αντίπαλο χαρακτηρίστηκε ως η «ντρίμπλα του Θεού». Όσον αφορά την ταχύτητά του; Εξωπραγματική! Σαν να μην συμβαίνει τίποτα...



Ο Μανέ Γκαριντσα μπορεί να είχε το ένα του πόδι πιο κοντό και πολλοί να πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρει, τους... έβαλε, όμως, τα γυαλιά και απέδειξε ότι σχεδόν κανένα πρόβλημα δεν μπαίνει εμπόδιο στην αληθινή επιθυμία.

Στην αρχή της καριέρας του δυσκολεύτηκε να βρει επαγγελματική ομάδα, απορρίφθηκε από αρκετές , διότι καμία δεν του έδειχνε εμπιστοσύνη. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Μποταφόγκο , σε ηλικία 19 ετών. Πολύ σύντομα όταν φάνηκε τον ταλέντο του στον ποδοσφαιρικό χώρο, κλήθηκε στην Εθνική ομάδα και μάλιστα την ακολούθησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Σουηδία το 1958. Κατάφερε να κατακτήσει δύο Παγκόσμια Κύπελλα , το ‘58 και το ΄62, όπου κέρδισε και τον τίτλο του καλύτερου παίκτη της διοργάνωσης.



Οι δημοσιογράφοι της εποχής αναρωτιόντουσαν από ποιον πλανήτη κατάγεται ο Μανέ. Ακόμη και ο Πελέ έχει δηλώσει πως χωρίς τον Γκαρίντσα δεν θα μπορούσε να κερδίσει ποτέ τρία Παγκόσμια Κύπελλα. Αν μη τι άλλο τεράστιο παράσημο! Οι δυό τους χαρακτηρίστηκαν ως οι καλύτεροι παίκτες στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και όχι αδίκως.

Αρτίστας εντός του αγωνιστικού χώρου, που πάλευε με τους... δαίμονές του έξω από αυτό! Η άστατη ζωή που ζούσε και ο εθισμός του στο αλκοόλ είχε ως αποτέλεσμα να εμπλέκεται συνεχώς σε καυγάδες, να συλλαμβάνεται μεθυσμένος και να μην αξιοποιεί το τεράστιο ταλέντο του. Έπινε ακόμη και πριν τις προπονήσεις, όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ο Πελέ, ενώ απέκτησε 14 παιδιά με τρεις διαφορετικές γυναίκες!



Αγωνίστηκε ως το 1972 και άφησε την τελευταία του πνοή, πριν προλάβει να φτάσει τα πενήντα του χρόνια. Στις 20 Ιανουαρίου του 1983 σε ηλικία 49 ετών φεύγει από τη ζωή από κίρρωση του ήπατος.

Ο Ουρουγουανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο είχε δηλώσει για τον Γκαρίντσα: «Στην ιστορία του ποδοσφαίρου, κανείς δεν έκανε περισσότερο κόσμο ευτυχισμένο».

Ο βασιλιάς της ντρίμπλας, ο αρτίστας με τα στραβά πόδια, ο Τσάρλι Τσάπλιν του ποδοσφαίρου!

Αναστασία Βοσνάκη

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube