Χωρίς αμφιβολία ο Γκόρντον Μπανκς είναι με διαφορά ο κορυφαίος γκολκίπερ όλων των εποχών στο Ηνωμένο Βασίλειο κι ένας εκ των κορυφαίων του κόσμου.

Συνέδεσε το όνομά του με τη μοναδική κατάκτηση Μουντιάλ από την Εθνική Αγγλίας και είναι ο τερματοφύλακας που έχει κάνει την πιο εντυπωσιακή επέμβαση στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Ήταν στα γήπεδα του Μεξικό το 1970 όταν αρνήθηκε το γκολ στον Πελέ που επιχείρησε να σκοράρει με μια εκπληκτική κεφαλιά.



Στον ημιτελικό του 1966 δέχθηκε από πέναλτι του Εουσέμπιο το πρώτο γκολ μετά από 721 λεπτά κανονικής διάρκειας αγώνα, επίδοση που αποτελεί μέχρι σήμερα ρεκόρ για Άγγλο τερματοφύλακα, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συνήθειά του να χρησιμοποιεί τσίχλα για να κάνει τα γάντια του πιο αποτελεσματικά!

Τα περισσότερα παιχνίδια στην επαγγελματική του καριέρα τα έπαιξε στη Λέστερ, από την οποία έφυγε το 1967 όχι με τον καλύτερο τρόπο, καθώς ενημερώθηκε από τον τότε προπονητή του ότι το κλαμπ είχε αποφασίσει να δώσει τη φανέλα με το «1» στον ανερχόμενο εκείνη την εποχή Πίτερ Σίλτον.

Ο Μπανκς κατέληξε στη Στόουκ στην οποία έπαιξε ως το 1973 συμπληρώνοντας 194 συμμετοχές.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube