***Τρίτη σεζόν στην Super league, η αγωνιστική ταυτότητα της ΑΕΚ, ο «κορμός» της που λέμε, αυτό που διαμορφώνει τι είδους ομάδα είναι και τι ποδόσφαιρο παίζει, καθορίζεται από την τριάδα Μάνταλος, Γιόχανσον, Σιμόες.

***Μέσα σε δυο βδομάδες, στην πρώτη σεζόν που δείχνει ικανή να διεκδικήσει πρωτάθλημα, χάνει τους δύο από τους τρεις.

***Καλείται… με βίαιο τρόπο να αλλάξει. Θέλει δεν θέλει. Δεν μπορεί να είναι ίδια ομάδα χωρίς τους δύο από αυτούς τους τρεις.

***Γεννιούνται τεράστια θέματα. Και για το πώς θα το αντιμετωπίσεις στον επόμενο ενάμισι μήνα και για το τι θα κάνεις με τις μεταγραφές.

***Μια σημείωση εδώ. Πρόσφατα έγραψα εδώ, και ίσχυε 100%, πως και με τον Γιόχανσον ενεργό, ο Χιμένεθ σκεφτόταν σοβαρά μεταγραφή κεντρικού χαφ. Πολύ σοβαρά.

***Κυρίως γιατί λόγω ψυχοσύνθεσης, δεν αισθάνεται καλά με περιπτώσεις παικτών που λόγω συμβολαίου ο ίδιος θεωρεί πως είναι με … το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω.

***Δεν έχει δώσει δικαίωμα ο Γιόχανσον, αλλά είναι στοιχείο της φιλοσοφίας του Χιμένεθ αυτό και δεν αλλάζει.

***Οπότε η αναζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη, πριν συμβεί το νέο κακό.

***Αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την ΑΕΚ. Γιατί είναι και μεταβατική περίοδος στον σχεδιασμό της Ένωσης.

***Καλός ή κακός, πετυχημένος ή όχι, ο Μαϊστόροβιτς είχε διαμορφώσει μια δική του ατζέντα. Υπήρχε ένα μοντέλο λειτουργίας συγκεκριμένο που είχε παγιωθεί, ένας τρόπος λειτουργίας. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον.

***Υπάρχει τώρα ο Νίκος Λυμπερόπουλος, που στην δεύτερη φορά στην ΑΕΚ, θέλει … να απαντήσει σε όσους θεωρούν πως… δεν το έχει με τις επιλογές ξένων παικτών.

***Αλλά τώρα ξεκινάει αυτή την διαδικασία. Είναι μικρό το διάστημα ακόμη που βρίσκεται στην ομάδα και τα ζητήματα μεγάλα.

***Έχει βουνά μπροστά του. Καλείται να πάρει αποφάσεις για κρίσιμες κινήσεις πλέον, μετά τις απώλειες που βγήκαν. «Πακέτο» με συζητήσεις για συμβόλαια, που πρέπει να κλείσουν.

***Και για έναν τεχνικό διευθυντή σε μεγάλη ομάδα, δεν είναι μόνο η διαδικασία της αναζήτησης, είναι και η διαδικασία της απόφασης μεγάλη δοκιμασία.

***Στην χρονιά που η ΑΕΚ ήταν στην Γ΄Εθνική κι έφτιαχνε την ομάδα για την Β΄Εθνική, τα πράγματα ήταν αρκετά απλά.

***Οι περιπτώσεις που ασχολήθηκε ήταν γνωστοί παίκτες. Ποδοσφαιριστές που μπορούσαν να έχουν άποψη οι πάντες στην ΑΕΚ. Και ο Μελισσανίδης και ο Μπάγεβιτς που τότε ακόμη είχε λόγο σε αυτά.

***Δεν ήταν δύσκολη διαδικασία ούτε η επιλογή, αλλά ούτε και η απόφαση. Τώρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

***Και η αντίδραση δεν πρέπει να είναι φοβική μπροστά σε αυτή την πρόκληση. Δηλαδή να πάμε στο «δεν χρειαζόμαστε αυτό, δεν χρειαζόμαστε το άλλο», «θα παίξει αυτός, θα παίξει εκείνος, έχουμε παίκτες».

***Η ΑΕΚ έχει χάσει τα δύο από τα τρία καλύτερα χαφ της. Παίκτες σημεία – αναφοράς.

***Αν μπορούσαν να αναπληρωθούν, δεν θα έπαιζαν τόσο. Δεν θα ήταν τόσο πολύ… σημεία αναφοράς.

***Σαφώς υπάρχουν λύσεις κι από μέσα, αλλά όταν χάνεις δύο επιλογές πρώτης – πρώτης γραμμής και δεν ψαχτείς σοβαρά και αποφασιστικά για ενίσχυση, τότε συνειδητά λες «πάω ένα επίπεδο κάτω». Και βλέπουμε τι θα γίνει.

***Και στην φάση που είναι τώρα η ΑΕΚ, δεν έχει δικαίωμα να το πει αυτό. Χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στο κέντρο.

***Παράλληλα με την τελική εκτίμηση του Χιμένεθ για το ποιος ή ποιοι μπορούν να βγουν πιο μπροστά, από τους υπάρχοντες.

***Δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη φυσικά και δύσκολες προκλήσεις για την ΑΕΚ και τον Λυμπερόπουλο. Αλλά έτσι είναι η ζωή στα μεγάλα κλαμπ.

***Να πούμε κάτι και για Χιμένεθ με Βράνιες.

***Πολύ σωστός ο χειρισμός του Σεβιγιάνου τεχνικού.

***Μέσα σε ένα περίεργο κλίμα που πήγαινε να διαμορφωθεί, πως στον Βράνιες δηλαδή… θα κουνήσουν απειλητικά το δάχτυλο, ο Χιμένεθ επέλεξε την «πατρική προσέγγιση», με γνώμονα το καλό και την ισορροπία της ομάδας, που εκείνος γνωρίζει τι απαιτεί καλύτερα από τον καθένα.

***Το ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν ξανά ανεκτές, είναι αυτονόητο. Και φυσικά ειπώθηκε μεταξύ άλλων, από τον προπονητή.

***Τι θα κέρδιζε όμως η ΑΕΚ αν ο Χιμένεθ έλεγε απλά στον Βράνιες «σε έχω στο στόχαστρο, την επόμενη φορά τελείωσες»; Αν του έλεγε δηλαδή μόνο το αυτονόητο σε απειλητικό τόνο και τέλος…

***Το πιο βασικό ήταν να ακολουθήσει η ομάδα την γραμμή του προπονητή σε αυτή την περίπτωση. Αυτό κι έγινε και ο Χιμένεθ έφυγε απόλυτα ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Βράνιες.

***Και δεν το έκρυβε κιόλας μετά την συζήτηση που είχαν. Κάτι θα ξέρει περισσότερο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube