Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA θα ανακοινώσει την οριστική της διάλυση στις αρχές του επόμενου μήνα, μετέδωσε ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός ETB το βράδυ της Τετάρτης.

Η οργάνωση θα ανακοινώσει ότι διαλύεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Μια εφημερίδα της Χώρας των Βάσκων, η Gara, είχε γράψει τον Φεβρουάριο ότι οι ηγέτες της ETA θα ζητούσαν από τα μέλη της οργάνωσης να συμμετάσχουν σε ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν η οργάνωση θα διαλυόταν οριστικά ως το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του ανταρτoπολέμου της ETA, ο οποίος κράτησε σχεδόν μισό αιώνα, στις ενέργειες των ένοπλων βάσκων αυτονομιστών και τις επιχειρήσεις για την καταστολή τους από τις Aρχές της Ισπανίας και της Γαλλίας σκοτώθηκαν πάνω από 850 άνθρωποι. Οι αντάρτες συμμετείχαν σε έναν -μάταιο- αγώνα για να εγκαθιδρυθεί ένα βασκικό κράτος στη βόρεια Ισπανία και στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Αλλά η ETA κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός το 2011, ενώ κατέθεσε τα όπλα της πριν από έναν χρόνο.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πολωνία: Τρεις νεκροί εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στην Κρακοβία

Τραγωδία στον Σαρωνικό: Νεκρός 52χρονος ναυτικός μετά από πτώση στη θάλασσα

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ επέλεξε τον Γκάντι Άιζενκοτ, αντίπαλο του Νετανιάχου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κρακοβία: Στο όχημά του δράστη εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά

Λασίθι: Ανθρώπινη σορός εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Χρυσή

Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς στην Κρακοβία - Συνελήφθη ο δράστης

«Η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά»: Αντίδραση της Αθήνας στη δήλωση Φιντάν

Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αχυρανθρώπους σε κέντρα - 18 συλλήψεις - Ομολόγησε γνωστός ηθοποιός-μοντέλο

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο επίκεντρο η γυναίκα που προμήθευε τα φάρμακα αναισθησίας

Φιντάν στον ΣΚΑΪ για NAVTEX: «Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά» - «Λύθηκε το πρόβλημα»