Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υπογράψει φέτος συμβάσεις για την αγορά έως και 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών, των πρώτων που θα της ανήκουν πλήρως, για να αποκτήσει περισσότερες δυνατότητες ως προς την αντιμετώπιση πυρκαγιών που επιτείνει η κλιματική αλλαγή, όπως άλλωστε δήλωσε χθες Τετάρτη ο ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς.

Η ΕΕ υπερδιπλασίασε τον υπάρχοντα στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών της πέρυσι, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022, οι οποίες έδειξαν τα όρια των 13 αεροπλάνων που διέθετε.

Ο σημερινός στόλος περιλαμβάνει 28 αεροσκάφη, τα οποία ενοικιάζονται από κράτη μέλη ή από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχουν δυνατότητες συνδρομής την περίοδο των δασικών πυρκαγιών. Το κόστος αυτού του διπλασιασμού των δυνατοτήτων αναμένεται να ανέλθει σε 23 εκατ. ευρώ.

Όμως, καθώς η κλιματική κρίση μεγεθύνει ολοένα περισσότερο τον κίνδυνο ακραίων πυρκαγιών, ο κ. Λέναρσιτς τόνισε χθες ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να υπογράψουν συμβάσεις εντός του 2023 για την αγορά 12 πυροσβεστικών αεροσκαφών που θα ανήκουν στην ίδια την ΕΕ πέραν άλλων 12 που θα ενισχύσουν εθνικούς στόλους.

Τα πρώτα αεροσκάφη «θα μπορούσαν να παραδοθούν σε δυο χρόνια» και «όλος ο στόλος να είναι διαθέσιμος μέχρι το τέλος της δεκαετίας», εξήγησε ο επίτροπος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η αεροπορική βιομηχανία De Havilland Canada συμφώνησε να ξαναρχίσει την παραγωγή των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair αν υποβληθούν παραγγελίες από την ΕΕ, σύμφωνα με τον κ. Λέναρσιτς.

Συμβάσεις θα υπογράψουν η Κροατία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά των 12 δικών της αεροσκαφών και τα κράτη μέλη αυτές των αεροσκαφών που θα ενταχθούν στους εθνικούς στόλους.

Η Ντε Χάβιλαντ ανέφερε πως ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης του σχεδιασμού του DHC-515 και αναμένει την «ολοκλήρωση των συμβάσεων με τους πελάτες τους επόμενους μήνες» και «την πρώτη παράδοση πριν από την περίοδο των πυρκαγιών του 2027».

«Η κατάσταση που βλέπουμε στη νότια Ευρώπη δείχνει πως βρισκόμαστε στην κλιματική κρίση. Είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο κ. Λέναρσιτς.

Γενικά, αρμόδιες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι οι εθνικές αρχές, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να ζητούν βοήθεια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν επίσης την ευχέρεια να προσφέρουν βοήθεια σε κράτη-μη μέλη.

Ο μηχανισμός έλαβε 11 τέτοια αιτήματα το 2022 και 4 μέχρι στιγμής φέτος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ελλάδας και της Τυνησίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Εξόρμηση της Τροχαίας για τα ηλεκτρικά πατίνια: 135 παραβάσεις για κράνος και αλκοόλ -μόνο- στην Αττική

Ρεκόρ αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ

ΠΟΥ: Χαμηλός ο κίνδυνος για το κοινό από τον χανταϊό - «Δεν υπάρχει λόγος πανικού ή ταξιδιωτικών περιορισμών»

Fars: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους στο Ορμούζ

Συνελήφθησαν 17χρονη και 14χρονος στο Λαύριο για πορνογραφία ανηλίκων

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε 42χρονη στη Ρόδο - Παραδόθηκε στην αστυνομία η δράστις

23 χρονος έτρεχε με 178 αντί για 90 χλμ την ώρα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών

Φωτιά σε λεωφορείο στο Ίλιον - Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Φυλής

Παρ' ολίγον τραγωδία στις ΗΠΑ: Αεροσκάφος έπεσε σε στύλο φωτισμού και φορτηγό, ενώ προσέγγιζε το αεροδρόμιο

Ξεπέρασε τα 2,10 ευρώ η τιμή της βενζίνης στην Αθήνα - Άνοδος και για το πετρέλαιο