Περισσότερο από κάθε άλλη σεζόν, το μέλλον των Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Νάπολι, Ρόμα και Φιορεντίνα, εξαρτάται από τις επιδόσεις των επιθετικών τους.
Σε μία ποδοσφαιρική χρονιά που μοιάζει πιο ισορροπημένη από το αναμενόμενο, η συνέχεια στις επιδόσεις των επιθετικών, μπορεί να κάνει τη διαφορά κρίνοντας την κατάταξη της Serie A.
Δύο Αργεντινοί, ένας Κολομβιανός, ένας Βόσνιος, ένας Πολωνός και ένας Σενεγαλέζος. Δεν πρόκειται για την εισαγωγή κάποιου ανέκδοτου. Κάθε άλλο. Η «παρέα» των έξι αποτελούν, περίπου, το 18% των συνολικών τερμάτων της Serie A, στις πέντε πρώτες «στροφές» του Campionato. Εικοσιτέσσερα γκολ σε σύνολο 135 και ένας εξ αυτών πανηγύρισε το πρώτο του τέρμα μόλις την περασμένη αγωνιστική, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής λιγότερο από το «φυσιολογικό», είτε λόγω τιμωριών είτε λόγω τεχνικών επιλογών.
Μαουρίτσιο Ικάρντι, Γκονσάλο Ιγκουαϊν, Κάρλος Μπάκα, Έντιν Τζέκο, Αρκάντιους Μίλικ και Κούμα Ελ Χατζί Μπαμπακάρ. Η απόδοσή τους στα πρώτα 450 λεπτά της Serie A, αφήνουν μία ξεκάθαρη διαπίστωση: Η σεζόν 2016-17 σηματοδοτεί την επιστροφή των σπουδαίων «bomber».
Στον ρυθμό του τάνγκο
Ο αρχηγός της Ίντερ είναι ο πιο «καυτός» επιθετικός, έχοντας βρει δίχτυα σε τέσσερις συνεχόμενες αναμετρήσεις, μετρώντας συνολικά έξι, επίδοση που αποτελεί την καλύτερή του εκκίνηση ως «νερατζούρο» (ένα γκολ το 2013-14, τρία το 2014-15, ένα στο προηγούμενο πρωτάθλημα).
Τον κυνηγά ο Κάρλος Μπάκα που έχει πανηγυρίσει πέντε τέρματα, με μέσο όρο σκοραρίσματος ένα γκολ ανά 74 λεπτά αγώνα, χρόνος κατά ένα λεπτό καλύτερος από αυτόν του Ικάρντι.
Ίδια εκτελεστική συχνότητα (1 γκολ ανά 74’) έχει και ο Γκονσάλο Ιγκουαϊν, που «πληρώνει» την παραμονή του στον πάγκο από τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στα ματς με την Φιορεντίνα, την Λάτσιο και την Ίντερ. Ποιος ξέρει τι θα είχε συμβεί εάν μετρούσε πέντε ενενηντάλεπτα αγωνιστικής παρουσίας βλέποντας πως σε πολύ λιγότερο χρόνο συμμετοχής έχει σημειώσει ίδιο αριθμό τερμάτων με πέρσι(4);
Η Ευρώπη «κρατά» τον Νότο
To αντίπαλο δέος στους λάτιν προέρχεται από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Ο πρώτος αγωνίζεται στην πρωτεύουσα της γείτονος χώρας. Ο Έντιν Τζέκο μοιάζει μεταμορφωμένος προς το καλύτερο συγκριτικά με την καταστροφικό προηγούμενο έτος. Σημειώνει ένα τέρμα ανά 90 λεπτά και έχει φτάσει ήδη τα τέσσερα γκολ με τη Ρόμα, τα μισά από όσα πέτυχε σε ολόκληρη τη περσινή σεζόν. Εάν τα πολλά, άσχημα, λάθη, δεν του επηρέαζαν σε τέτοιο βαθμό την ψυχολογία 12 μήνες πριν και έκανε τότε την φετινή εκκίνηση, ίσως τα δεδομένα στην καριέρα του να ήταν διαφορετικά.
Ο Αρκάντιους Μίλικ, ήρθε ξαφνικά στην ζωή των «tifosi» της Νάπολι, φτάνοντας προς το τέλος Αυγούστου από τον Άγιαξ ως αντι- Ιγκουαϊν, μόνο που με την εκτελεστική του δεινότητα, έχει κάνει τους φίλους των «ατζούρι» να ξεχάσουν τον Αργεντινό. Μπορεί κόντρα στη Τζένοα να έμεινε «άσφαιρος», στις προηγούμενες τέσσερις αγωνιστικές ωστόσο είχε προλάβει να βρει δίχτυα ισάριθμες φορές, ενώ σκοράροντας δις οδήγησε τους «ατζούρι» σε νίκη στο Κίεβο επί της Ντιναμό στην πρεμιέρα του Chamapions League. Αν μη τι άλλο ένα καταπληκτικό ξεκίνημα για τον Πολωνό που αποτελεί βαρόμετρο για την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι.
Το μαύρο μαργαριτάρι
Ο Κούμα Μπαμπακάρ σημείωσε το πρώτο του τέρμα εναντίον της Ουντινέζε και μαζί ήρθαν και τα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα από τον νεαρό επιθετικό, με το ταλέντο του 23χρονου να φαίνεται να έχει πάθει μία «εμπλοκή» δίχως τέλος. Από το πρώτο τέρμα στη Serie A κόντρα στη Τζένοα τον Μάρτιο του 2010, πέρασαν ήδη πάνω από έξι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πετάχτηκαν πολλές ευκαιρίες. Στα 23 όμως υπάρχει ακόμα χρόνος για να γυρίσει ο «διακόπτης». Ο Πάουλο Σόουζα φαίνεται διατεθειμένος να τον περιβάλει με εμπιστοσύνη όμοια με αυτή που δείχνουν τα άλλα κλαμπ στους βασικούς τους επιθετικούς. Είναι στο χέρι, ή μάλλον στο πόδι, του Αφρικανού ποδοσφαιριστή το αν θα τον δικαιώσει για την επιλογή του.
Δημήτρης Λιαργκόβας