H Γιουβέντους, επικρατώντας 1-0 της Μίλαν στον τελικό του Κυπέλλου, κατέκτησε το νταμπλ για δεύτερη συνεχή σεζόν, κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ καμία ομάδα στην ιστορία του calcio.
Οι «ροσονέρι» έφυγαν από τον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπικο» με ψηλά το κεφάλι, αλλά εκτός «Ευρώπης».
Χρειάστηκαν λιγότερο από δύο λεπτά μετά την είσοδό του Αλβάρο Μοράτα , για να «υπογράψει» ο Ισπανός επιθετικός, σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης, το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ της «Vecchia Signiora» και 11ο κύπελλο της ιστορία της.
Η Μίλαν, ήταν περισσότερο από ποτέ ομάδα του Μπρόκι. Παίκτες που έτρεχαν, που πάλευαν κυνηγώντας κάθε μπάλα βάζοντας τα πόδια τους στην «φωτιά», αλλά ως εκεί. Έλειπε η ποιότητα, έλειπε ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά. Υπήρχε ακόμα μεγάλη διαφορά από μία ομάδα «περιορισμένων» δυνατοτήτων που έκανε ότι μπορούσε, από μία άλλη που βρέθηκε μεν σε κακή βραδιά, είχε δε τους ποδοσφαιριστές που με μία κίνηση θα αποφασίσουν την τύχη της αναμέτρησης, όπως και έγινε.
Κι όμως... Οι «μπιανκονέρι» εγκλωβίστηκαν από τους παίκτες του Κρίστιαν Μπρόκι και με μπλοκαρισμένο τον ηγέτη τους στη μεσαία γραμμή Πολ Πογκμπά από τον, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, Κούτσκα, αδυνατούσαν να δημιουργήσουν παιχνίδι. Η ομάδα του Μιλάνου αντιθέτως, προσπαθούσε να βάλει την μπάλα κάτω, έφτανε με αξιώσεις έξω από την περιοχή του Νέτο αλλά εκεί τελείωναν όλα, αφού ο Μπάκα ήταν πολύ μόνος, ο Μποναβεντούρα δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο και ο Χόντα δεν είχε μπει στο κλίμα το αγώνα.
Η κίνηση «ματ» που έκρινε τον τελικό και τα «αστεράτα» όνειρα
Το ρίσκο του Αλέγκρι να περάσει τον Μοράτα με ταυτόχρονη παρουσία Μάντζουκιτς και Ντιμπάλα, παίζοντας με 3 επιθετικούς, βγήκε σε καλό για τον Ιταλό τεχνικό, αφού σε μία αντεπίθεση, ο Ισπανός έγινε ο παίκτης παραπάνω στην περιοχή της Μίλαν και αφύλαχτος, με ωραίο τελείωμα, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Ο 24χρονος που έκρινε τον τίτλο, δήλωσε περιχαρής μετά την λήξη της αναμέτρησης: «Είμαι πολύ χαρούμενος με το παιχνίδι. Μου είπαν "μπες και βάλε γκολ". Εάν όλοι οι τελικοί εξελίσσονταν έτσι θα ήταν τέλειο. Βρίσκεται εδώ ο πατέρας μου και οι φίλοι μου. Η μητέρα μου με βλέπει από το σπίτι. Είναι η κοπέλα μου με την οποία από τότε που είμαστε μαζί είμαι ένας άλλος στο γήπεδο», ενώ όσον αφορά το μέλλον του τόνισε: «Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι καθόλου το μέλλον. Υπάρχει μπροστά το Euro και έχω πολλά πράγματα να κάνω εκεί».
Από την πλευρά του, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ανέφερε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ομάδα, δεν ήταν εύκολο να κερδίσουμε, αντιμετωπίσαμε μία καλή Μίλαν και ρισκάραμε να δεχτούμε την ισοφάριση στις καθυστερήσεις της παράτασης. Οι τελικοί είναι έτσι όμως. Πρέπει να είσαι καλός αλλά και τυχερός. Είναι το τρίτο τρόπαιο της σεζόν και δεν ήταν εύκολο να προετοιμαστούμε γι'αυτό κάνοντας απλά προπονήσεις. Έπρεπε να αποφασίσω. Να πάω τον αγώνα στα πέναλτι ή να τον διεκδικήσω. Επέλεξα να τον διεκδικήσω και στάθηκα τυχερός».
Η «Μεγάλη Κυρία» σχεδιάζει πλέον την επόμενη σεζόν έχοντας ως στόχο την «υπέρβαση» στο Champions League. Μία καλή πορεία, γιατί όχι και την κατάκτηση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με ταυτόχρονη διατήρηση των εγχώριων σκήπτρων, με το 6ο συνεχόμενο «scudetto» να αποτελεί το ζητούμενο, καθώς θα είναι το απόλυτο ρεκόρ διαδοχικών πρωταθλημάτων στη ιστορία της Serie A.
Για να επιτευχθεί ο στόχος, χρειάζεται αρχικά να παραμείνουν όλα τα μεγάλα «όπλα» της ομάδας (Πογκμπά, Ντιμπάλα), κάτι που σημαίνει πως και οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στο κλαμπ και ο σύλλογος οφείλει να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια σε προσφορές που ίσως φτάσουν και τις οποίες δύσκολα μπορείς να αρνηθείς.
Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες της ομάδας του Τορίνο, η παραμονή του Μοράτα βρίσκεται στα χέρια του Ισπανού σε πρώτη φάση και εφόσον ο ποδοσφαιριστής ξεκαθαρίσει την στάση του, οι «μπιανκονέρι» θα κινηθούν αναλόγως.
Ο Μίραλεμ Πιάνιτς της Ρόμα αποτελεί τον διακαή πόθο του Μαξ Αλέγκρι, ώστε να ανεβάσει το επίπεδο στη μεσαία γραμμή, με την «Βέκια Σινιόρα» να πρέπει να κινηθεί αστραπιαία αν θέλει να αποκτήσει τον 26χρονο Βόσνιο, καθώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στο «παιχνίδι» απόκτησής του φαίνεται να μπαίνει τόσο η Άρσεναλ, όσο και η Μπαρτσελόνα
Ο τελικός αφήνει την Μίλαν γεμάτη πληγές
Από την αβεβαιότητα και το θολό τοπίο όσον αφορά το διοικητικό μέρος και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, έως το μέλλον του Μπρόκι και την πιθανή αναζήτηση προπονητή αλλά και την έλλειψη ποδοσφαιριστών με προσωπικότητα.
Τρίτη διαδοχική σεζόν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, γεγονός πρωτόγνωρο στην εποχή Μπερλουσκόνι, δηλαδή τα τελευταία 30 χρόνια που ο «Καβαλιέρε» βρίσκεται στο «τιμόνι» του συλλόγου.
«Αν κατά τη διάρκεια της σεζόν, βγάζαμε στο γήπεδο αυτό που δείξαμε απόψε, θα μιλούσαμε για μία εντελώς διαφορετική χρονιά για όλους», η προσέγγιση του Ρικάρντο Μοντολίβο μετά το σφύριγμα της λήξης. «Τώρα θα κάνουμε τον λογαριασμό και θα αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε για το καλό της ομάδας», συνέχισε ο 31χρονος μέσος.
Ο προπονητής των «ροσονέρι» Κρίστιαν Μπρόκι ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στην επιθυμία του να παραμείνει τεχνικός του συλλόγου, λέγοντας: «Η καρδιά μου είναι φυσιολογικό να θέλει και την επόμενη περίοδο να βρίσκομαι στον πάγκο της ομάδας. Απόψε το σύνολο έδειξε κάτι απ΄την δουλειά μου και είμαι ικανοποιημένος από αυτό», για να συνεχίσει βγάζοντας την «πίκρα» του για το αποτέλεσμα: «Αυτή η ήττα πονάει για την παρουσία που είχαμε. Κάναμε ένα καλό παιχνίδι με σωστή προσέγγιση. Μας έλειψε μόνο το γκολ και τιμωρηθήκαμε στην πρώτη ευκαιρία του αντιπάλου».
Τι λέει όμως για την παραμονή του Ιταλού, πρώην παίκτη του κλαμπ, στον πάγκο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι;
Ο «presidente» αρχικά έδωσε συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και στο τεχνικό τιμ για την εμφάνιση και στη συνέχεια, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το μέλλον του Μπρόκι, αρκέστηκε να πει: «Θα δούμε», φανερώνοντας πως αυτή τη στιγμή στον σύλλογο τα πάντα είναι «ρευστά».
Δημήτρης Λιαργκόβας