Τα κάκιστα ποσοστά στις βολές μοιάζουν με κατάρα των σύγχρονων ψηλών, ειδικά στις ΗΠΑ. Στα χνάρια του Σακίλ Ο’ Νιλ κάποτε, βαδίζουν πλέον κι άλλοι κορυφαίοι σέντερ του ΝΒΑ, όπως ο Ντουάιτ Χάουαρντ και ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν. Ο Τσινάνου Ονουάκου ήρθε να δώσει νέα διάσταση στην υπόθεση.

Αποστολή στο Ηράκλειο, Χρήστος Ρομπόλης

Ο 18χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ προκάλεσε γέλια και χλευαστικά σχόλια με τον τρόπο που εκτελεί βολές στο Ηράκλειο, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Το έκαναν κάποτε ο Γιώργος Μόσχος και ο Ρικ Μπάρι, ενώ στην Ελλάδα το αποκαλούν σύστημα της… κουτάλας ή «χύνω τα νερά» και στις ΗΠΑ «granny style» (μτφ: στυλ γιαγιάς).



Ο Ονουάκου είχε 2/4 στην πρεμιέρα της διοργάνωσης απέναντι στο Ιράν, αλλά δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το στυλ των βολών. Φέτος είχε 14/30 από τη γραμμή στην πρώτη του χρονιά στο κολέγιο του Λούιβιλ σουτάροντας με τον ορθόδοξο τρόπο, αλλά άσχημα αποτελέσματα.

Ο προπονητής του, Ρικ Πιτίνο, από τους κορυφαίους στο NCAA, είναι αυτός που του έριξε την ιδέα να εφαρμόσει αυτό το περίεργο στυλ. Εκείνος του έδειξε βίντεο με τον Ρικ Μπάρι που με τον ίδιο τρόπο είχε ποσοστό καριέρας κοντά στο 90% στις βολές. Ο Ονουάκου άρχισε να εξασκεί τον συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης βολών προς τα τέλη της σεζόν στο κολεγιακό πρωτάθλημα, αλλά δεν παρουσίασε το νέο του στυλ παρά μόνο στις υποχρεώσεις του με την εθνική Εφήβων των ΗΠΑ.



Ο προπονητής του σε αυτή, Σον Μίλερ, δεν δείχνει να ενοχλείται. «Θυσιάζει την εικόνα για το αποτέλεσμα. Αυτό λέει πολλά για τον Τσινάνου. Πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει πώς θα σουτάρει. Αρκεί να βάζει κάποιες βολές. Είναι σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού για έναν παίκτη, ειδικά στη θέση του», τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής των ΗΠΑ.

Αν φτάσει στα επίπεδα ευστοχίας του Ρικ Μπάρι, ουδείς θα μπορεί να τον κατηγορήσει. Αν, όμως, όχι…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube